Διπλή «ψυχρολουσία» για ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Με δυο email «φωτιά» οι ξένοι οίκοι «αδειάζουν» την αξιωματική αντιπολίτευση. Ποια κενά βλέπουν στο πρόγραμμα και γιατί λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει plan B. Πώς αντιδρά η Κουμουνδούρου την επόμενη της επίσκεψης στο City.

Διπλή «ψυχρολουσία» για ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο

Αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των αγορών βρίσκονται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις και τα email των αναλυτών που παρακολούθησαν τις προχθεσινές παρουσιάσεις των κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Γιάννη Μηλιού στο Λονδίνο.

Ακόμα και στην έκθεση της Bank of America (BofA), το πρώτο επίσημο σχόλιο επί των θέσεων που παρουσίασαν τα δύο στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης από ξένη επενδυτική τράπεζα, δεν αποφεύγονται σκληρές εκφράσεις όπως «ελληνική τραγωδία». 

Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί περιλαμβάνονται και στο email του Joerg Sponer, ανώτερου στελέχους της Capital, ενός από τους πλέον δραστήριους επενδυτές στην Ελλάδα. Ενώ ο κ. Sponer αναφέρει πως ήταν στις παρουσιάσεις, χθες ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως είδε κάποια στελέχη της Capital στο Λονδίνο, αλλά κανείς από αυτούς δεν ήταν ο κ. Joerg Sponer.

Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε αρχικά να απαντήσει μέσω διαρροών και μηνυμάτων στα κοινωνικά δίκτυα σύμφωνα με τα οποία οι αρνητικές αντιδράσεις προέρχονται από το «τρομοκρατημένο σύστημα».

Εν συνεχεία ο κος Σταθάκης εξέδωσε ανακοίνωση: «Το email που δημοσιεύτηκε στον ηλεκτρονικό τύπο (με υπογραφή η οποία αφαιρέθηκε στη συνέχεια) σχετικά με το κλίμα στις συναντήσεις που είχα αυτές τις μέρες με επενδυτές δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πλέον ένα διεθνές ακροατήριο το οποίο αντιλαμβάνεται ότι είναι απαραίτητη μια συνολική λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο προκειμένου να επανακάμψει η ελληνική οικονομία με συνθήκες κοινωνικής συνοχής. Η νέα κυβερνητική αποτυχία στο Παρίσι δεν μπορεί να καλυφθεί επικοινωνιακά με κακοστημένες διαρροές. Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να συνηθίσει αυτή τη νέα συνθήκη, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται ως κυβέρνηση εν αναμονή».

Οι αναλυτές, όμως, δεν έκαναν πολιτικές εκτιμήσεις. Προσπάθησαν να αποτυπώσουν στο χαρτί τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως παρουσιάστηκαν στο Λονδίνο, «ζύγισαν» τις δυνατότητες υλοποίησής τους και αναζήτησαν το «Σχέδιο Β» το οποίο θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν οι δανειστές απορρίψουν τις προτάσεις του. 

Στην έκθεση της BofA, η οποία σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνει καλύτερα τις θέσεις που παρουσιάστηκαν, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία του «Σχεδίου Β». Τονίζεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διαθέτει σχέδιο για την περίπτωση που απορριφθούν οι θέσεις για κούρεμα του ελληνικού χρέους, μετακύληση των κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι Ευρωπαικές Κεντρικές Τράπεζες και επιπρόσθετο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων. Οι πελάτες του αμερικανικού οίκου που παρακολούθησαν την παρουσίαση «δεν βλέπουν την Ελλάδα να διαθέτει διαπραγματευτικά όπλα» μολονότι ο κ. Σταθάκης τόνισε πως η επαναδιαπραγμάτευση προσφέρει αμοιβαία οφέλη. 

"Σοκ" προκάλεσαν και οι απόψεις που διατύπωσε ο Joerg Sponer, ένας από τους πλέον δραστήριους διαχειριστές διεθνών χαρτοφυλακίων στην ελληνική αγορά. Στο ενημερωτικό mail που κυκλοφόρησε χθες χαρακτηρίζει «ανέκδοτο» το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει πως «όσοι βγήκαν από τις συναντήσεις θέλουν να πουλήσουν τα πάντα στην Ελλάδα». 

Οι κ.κ. Σταθάκης και Μηλιός δήλωσαν από το Λονδίνο πως έχουν πρόσκληση από τους διεθνείς επενδυτές για νέες επαφές. «Αν οι νέες συναντήσεις οδηγήσουν στις ίδιες εκθέσεις, θα ήταν προτιμότερο να αποφευχθούν, υποστήριζαν χθες στελέχη της κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v