Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις θα μειωθούν… στα σίγουρα

Η μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό διατηρεί στο προσκήνιο μέτρα όπως η μείωση των κύριων συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η κατάργηση του ΕΚΑΣ. Οι τέσσερις ασφαλιστικές "βόμβες".

Ασφαλιστικό: Ποιες συντάξεις θα μειωθούν… στα σίγουρα

Απανωτές ήταν οι... ασφαλιστικές βόμβες που έριχναν τα μέλη της τρόικας κατά τις διήμερες, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, στο Παρίσι.

Το δημοσιονομικό κενό του 2015 παρέμεινε το βασικό «αγκάθι», με αποτέλεσμα προτάσεις των δανειστών για παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό με άμεση δημοσιονομική απόδοση όπως η μείωση των κατώτατων συντάξεων να παραμένουν στο τραπέζι.

Εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, αμέσως μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων έκαναν λόγο για εποικοδομητικές συζητήσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε κάποια αρνητική συμφωνία για το εργασιακό και το ασφαλιστικό, εκτός βέβαια τα ήδη συμφωνημένα.

Εντούτοις η μη επίτευξη συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό, όχι μόνο αφήνει ανοικτή την ημερομηνία επιστροφής των δανειστών αλλά διατηρεί στο προσκήνιο μέτρα όπως μείωση των κύριων συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας και κατάργησης του ΕΚΑΣ με τη σημερινή του μορφή. Μάλιστα, μέχρι νωρίς, εχθές το απόγευμα, οι πληροφορίες ήθελαν τις συζητήσεις να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, ενώ αρκετές ώρες αργότερα, οι τόνοι έπεσαν, και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για στασιμότητα στα θέματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού.

Στην πράξη, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κάλυψη περίπου 1 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό κενό του 2015, η Τρόικα έχει ρίξει στο τραπέζι 4 βόμβες που αφορούν σκληρές αλλαγές στο ύψος των συντάξεων και μάλιστα των κατώτατων και ακαριαία αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές επέμειναν σε

Α) μείωση των κύριων συντάξεων, μέσω της μείωσης του συντελεστή υπολογισμού της σύνταξης από το 2% στο 1,7 % ή 1,8% για όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015.

Β) μείωση της κατώτατης σύνταξης μέσω της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης. Σήμερα στα 487 ευρώ που αντιστοιχούν στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, το ποσό που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές είναι μόλις 280 με 310 ευρώ. Το υπόλοιπο είναι κρατική χρηματοδότηση, την οποία τώρα οι δανειστές ζητούν να καταργηθεί. Να σημειωθεί ότι το μέτρο αυτό ήταν ίσως η πιο σκληρή διάταξη που υπήρχε στον νομοσχέδιο Γιαννίτση που κατέβασε πάνω από 1 εκατ. ασφαλισμένους στο δρόμο και ανάγκασε την τότε κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση.

Γ) μείωση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων στον ΟΑΕΕ με κατάργηση επίσης, της κρατικής χρηματοδότησης στις παροχές του πρώην ΤΕΒΕ, και

Δ) Κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων από το 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με τους δανειστές, θα πρέπει το 62ο έτος ηλικίας να είναι το κατώτερο όριο συνταξιοδότησης και όχι ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στους εκπροσώπους των δανειστών τις δικές του προτάσεις, όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο που περιλαμβάνουν τις εξής αλλαγές:

1) Αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη κάθε είδους σύνταξης (είτε της βασικής είτε της κατώτατης) από 15 έτη ή 4.500 ένσημα (ημέρες ασφάλισης) σε 20 χρόνια, ήτοι 6.500 ένσημα.

2) Πάγωμα των κύριων συντάξεων στο σημερινό επίπεδο, έως το 2017

3) Μειώσεις στις εισφορές του ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και

4) Επανεξέταση των κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ με μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 130 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και μελλοντική σύνδεσή του με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, όταν αυτό περάσει από την πιλοτική στην καθολική εφαρμογή του.

Στα εργασιακά, λοκ άουτ και αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνηθεί, ενώ κάποιες πληροφορίες θέλουν κατά το ταξίδι στο Παρίσι να έκλεισε και το θέμα του τρόπου λήψης των απεργιακών αποφάσεων, με την τρόικα να δέχεται ότι δεν απαιτούνται αλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v