Sinn: Ζητά προσωρινό Grexit με αντάλλαγμα κούρεμα χρέους

Μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ, θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος, υποστηρίζει ο καθηγητής Hans Werner Sinn. Θεωρεί παράλογες τις κατηγορίες κατά της Γερμανίας.

Sinn: Ζητά προσωρινό Grexit με αντάλλαγμα κούρεμα χρέους

Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με δέλεαρ ένα ενδεχόμενο «κούρεμα» του χρέους της προτείνει σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Επίκαιρα», ο καθηγητής Hans Werner Sinn, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Γερμανός καθηγητής σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «μια προσωρινή έξοδος από το ευρώ, θα ήταν ο ευκολότερος τρόπος για την Ελλάδα προκειμένου να βγει από αυτό το χάος», υπενθυμίζεται δε ότι είναι ο ίδιος που επιμένει σταθερά, εδώ και χρόνια, να ζητεί την έξοδο από την ευρωζώνη των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών- μελών της, κάτι που καταγράφει και στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Η παγίδα του ευρώ».

Όπως λέει στη συνέντευξή του στα «Επίκαιρα», «δυστυχώς, το ευρώ έχει θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης κι αν δεν βρούμε μεθόδους να αποκαταστήσουμε την ανταγωνιστικότητα της Νότιας Ευρώπης με τρόπο που να επιτρέπει την προσωρινή έξοδο, υπάρχει το ενδεχόμενο να «σκοτώσουμε» αυτό το σχέδιο».

Ο καθηγητής Sinn, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής των «πέντε σοφών» - συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Αγγ. Μέρκελ, δηλώνει, επίσης ότι αντιτάσσεται στην επιδίωξη χωρών, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για χαλάρωση της σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, που επιβάλλει το Βερολίνο στην Ευρωζώνη και υπεραμύνεται της πολιτικής σκληρής λιτότητας.

Σε ό,τι αφορά, μάλιστα, στην Ελλάδα, ο πρόεδρος του Ifo θεωρεί ότι «είναι παράλογο να κατηγορείται η Γερμανία, η μεγαλύτερη δύναμη ανακούφισης της λιτότητας στην Ελλάδα, ότι επιβάλλει τη λιτότητα, επειδή δεν προτίθεται να δώσει απεριόριστες εγγυήσεις και να αποδεχτεί απεριόριστη συσσώρευση πρόσθετου χρέους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v