Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νομοσχέδιο σκούπα «τυρί» για την τρόικα

Να κλείσει την αξιολόγηση επιχειρεί η κυβέρνηση μετά και το EWG. Ποιες παρεμβάσεις προχωρούν στο μισθολόγιο Δημοσίου, ΓΓΔΕ και toolkit ΟΟΣΑ. Αίτημα για παράταση προγράμματος έως 20/1. Τα σχέδια για ECCL και παρουσία ΔΝΤ στην «επόμενη μέρα».

Νομοσχέδιο σκούπα «τυρί» για την τρόικα

Η παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος «για τεχνικούς λόγους» την οποία για πρώτη φορά επισήμως έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, η κυβέρνηση θέλει να διαρκέσει έως τις 15-20 Ιανουαρίου. Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουν φως στο παιχνίδι των εκβιασμών που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, με βασικό πρωταγωνιστή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές, οι τεχνικοί λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχουν δύο παραμέτρους: την ανάγκη έγκρισης από τα εθνικά κοινοβούλια χωρών της ευρωζώνης της παροχής πιστωτικής γραμμής ECCL προς την Ελλάδα- σε περίπου δεκαπέντε ημέρες αρχίζουν να κλείνουν τα εθνικά κοινοβούλια λόγω εορτών- και τη δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ένα νομοσχέδιο –σκούπα, το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για την ολοκλήρωση του review.

Η μικρή αυτή επιμήκυνση του προγράμματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, θεωρείται η καλύτερη ίσως δυνατή εξέλιξη για την ελληνική πλευρά, η οποία, ύστερα και από το διήμερο στο Παρίσι, έχει βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή συνεδρίαση του EWG που κάλεσε Αθήνα και τρόικα να κλείσουν τη διαπραγμάτευση.

Ενδεχόμενη εξάμηνη παράταση που ζητούν οι δανειστές πιθανότατα θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για την ήδη «ταλαιπωρημένη» κυβέρνηση, που δύσκολα θα αντέξει επικοινωνιακά ένα ακόμα τέτοιο βάρος.
Μέσω αυτής της κίνησης και σε συνδυασμό με την πολιτική διαπραγμάτευση που επιχειρείται η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει διέξοδο και στο πρόβλημα του δημοσιονομικού κενού για το οποίο μιλούν οι δανειστές. Οι τελευταίοι πιέζουν για μέτρα που περιλαμβάνουν μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση ΦΠΑ στα νησιά. Μέτρα δηλαδή που εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Ωστόσο η κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να «δώσει» στην τρόικα την αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ (6,5%).

Μέσω των κινήσεων που προαναφέρθηκαν επιχειρείται να οπλιστεί ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές του στο εξωτερικό. Αποδέκτες των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού είναι υψηλόβαθμα στελέχη των δανειστών, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ομόλογοί του ηγέτες κρατών -μελών, ο λόγος των οποίων έχει ξεχωριστή βαρύτητα.

Νέο μισθολόγιο και ΓΓΔΕ

Στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται διατάξεις για την εφαρμογή νέου μισθολογίου στο δημόσιο σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπηρετούν στο δημόσιο δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα κρίνεται αν θα προσλαμβάνονται «κανονικά» στο Δημόσιο με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών τους.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται ακόμα διατάξεις με τις οποίες θα δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Η τρόικα, μετά την αποπομπή του Χ. Θεοχάρη στις αρχές του καλοκαιριού και τα περί «παραίτησης για προσωπικούς λόγους» έχει ανάγει σε υπ' αριθμόν ένα προαπαιτούμενο για να πάει η συζήτηση παρακάτω την πλήρη ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρείται δεδομένο ότι η Κατερίνα Σαββαϊδου, νυν Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων , με νέες νομοθετικές διατάξεις θα κρατηθεί «κολλημένη» στη θέση της , χωρίς να μπορεί να την «παραιτήσει» κανένας υπουργός, παρά μόνο ενδεχόμενη αδυναμία κάλυψης των στόχων που περιγράφονται στο συμβόλαιό της.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο επικείμενο σούπερ νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις και σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές βγαλμένες από το toolkit του ΟΟΣΑ, το οποίο η τρόικα δεν έχει ξεχάσει.

Η «νέα σχέση» και τα νέα δανεικά

Η επέκταση του υφιστάμενου ευρωπαϊκού προγράμματος (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου) για «τεχνικούς λόγους» έχει ένα αβαντάζ. Δεν χρειάζεται να εγκριθεί από κοινοβούλια, από τη στιγμή που μιλάμε για δυο- τρεις εβδομάδες. Αμέσως μετά η κυβέρνηση επιδιώκει να ενεργοποιηθεί η ECCL πιστωτική γραμμή του ESM, οπότε δεν τίθεται ζήτημα να μείνουν έστω και μια ημέρα «ακάλυπτες» από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.

Η ενεργοποίηση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένης εποπτείας θα συνοδεύεται από όρους, ένα Memorandum of Understanding, το οποίο μένει να φανεί αν οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν τη χάρη στον Αντώνη Σαμαρά να το ονομάσουν κάπως διαφορετικά από Μνημόνιο.

Στους όρους αυτούς, θα ενσωματωθούν όσα δεν έγιναν με το τρέχον Μνημόνιο. Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι παρεμβάσεις στις ομαδικές απολύσεις...

Την επόμενη μέρα, με τη «νέα σχέση» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα είναι εδώ. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος έδειξε με τις δηλώσεις του τις επικείμενες εξελίξεις.

«Με το ΔΝΤ το πρόγραμμα τελειώνει το 2016», και πρόσθεσε: «μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρόγραμμα αυτό εφ' όσον το έχουμε ανάγκη». Αν τα λεφτά του ΔΝΤ θα αποτελούν μέρος μιας συνοδευτικής της ECCL πιστωτικής γραμμής ή θα αποτελούν ένα πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας με άλλη μορφή, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο. Ξεκάθαρο είναι όμως ότι την επόμενη μέρα το ΔΝΤ δεν θα είναι «στο πίσω κάθισμα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v