Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλλας: Φορολογικό σύστημα με ρητρα 15ετίας

Φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, εξυγίανση Δημοσίου και άμεση αξιοποίηση ΕΣΠΑ εισηγείται ο επικεφαλής της Πειραιώς για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Ζητά μείωση συντελεστών φόρου για επιχειρήσεις 2% κατ' έτος. Τι λέει για κόκκινα δάνεια και ΣΥΡΙΖΑ.

Σάλλας: Φορολογικό σύστημα με ρητρα 15ετίας

Την επείγουσα διαμόρφωση και εφαρμογή εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, με τη συμμετοχή πολιτείας και επιχειρήσεων, πρότεινε εκ νέου σήμερα, από το βήμα του 12ου συνεδρίου ¨ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ¨, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το νέο σχέδιο προτείνεται να περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας (πχ, με ρήτρες τουλάχιστον 15ετίας και μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως), την εξυγίανση της δημόσιας διοίκησης (πχ, με υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή και αναβάθμισή τους) και τον εκσυχρονισμό του συστήματος απονομής δικαιοσύνης (πχ, με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων για την εξέταση οικονομικών και φορολογικών υποθέσεων, με τη θέσπιση χρόνου εκδίκασης και με υψηλά παράβολα για τους ενάγοντες ώστε να αποφεύγονται οι άνευ σοβαρού λόγου δικαστικές προσφυγές).

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου, που διοργανώνει το τμήμα Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ο κ.Σάλλας πρόσθεσε ότι παραμένουν τα μεγάλα εμπόδια στον δρόμο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομία, όπως το υψηλό δημόσιο χρέος, η περιορισμένη ρευστότητα κι η πολιτική αβεβαιότητα, με αποτέλεσμα -μεταξύ άλλων- να αποθαρρύνεται την όποια προσπάθεια για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.

Να αξιοποιηθούν άμεσα οι ευρωπαϊκοί πόροι για έργα που συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις και παραχωρήσεις υποδομών. 

Όπως είπε, λόγω των δυσκολιών στο χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων, θα πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι (από ΕΤΕπ, Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και ΕΣΠΑ) για χρηματοδότηση μεγάλων έργων, με τα οποία συνδέονται στενά οι ιδιωτικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις εκμετάλλευσης υποδομών – οδικοί άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ενεργειακά πάρκα, επεξεργασία απορριμμάτων, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, κλπ. ¨Επείγει οι διαδικασίες αυτές (δημόσια έργα, ιδιωτικοποιήσεις, παραχωρήσεις εκμετάλλευσης) να επιταχυνθούν, ώστε να δημιουργηθούν άμεσα θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα και αύξηση του ΑΕΠ, καθώς στην παρούσα φάση μόνο οι υποδομές μπορούν να αναλάβουν το ρόλο της κινητήριας δύναμης της ανάπτυξης¨, επισήμανε.

Φορολογικό σύστημα με ρήτρες 15ετίας και μείωση φορολογικών συντελεστών επιχειρήσεων κατά 2% ετησίως

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ο κ.Σάλλας πρότεινε ως πιο επείγουσες περιλαμβάνεται η φορολογική μεταρρύθμιση μεγάλης κλίμακας, η οποία πρότεινε να προβλέπει πάγιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ρήτρες 15ετούς ισχύος και με τη σταδιακή μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, ώστε από 26% να περιορισθούν στο 16% σε μία 5ετία.

Πρότεινε παράλληλα τη δυνατότητα απόσβεσης των νέων επενδύσεων από τον πρώτο κιόλας χρόνο κερδοφορίας της επιχείρησης, την προκαθορισμένη σταδιακή μείωση του έκτακτου φόρου αλληλεγγύης μέχρι την εξάλειψή του και την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ σε ρεαλιστικά επίπεδα, με βάση την πραγματική αξία και την χρήση ή απόδοση των ακινήτων. Εισηγήθηκε επίσης την ενθάρρυνση, με κάποιο κίνητρο, της χρήσης καρτών και ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών – για να «νομιμοποιηθεί» εμμέσως σημαντικό μέρος της φοροδιαφυγής.
Υπαγωγή των ΚΕΠ σε ανεξάρτητη αρχή

Μια δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση χρειάζεται, κατά τον ίδιο, στο χώρο της δημόσιας διοίκησης. Επίκεντρο αυτής της μεταρρύθμισης θα πρέπει, όπως είπε, να είναι η υπαγωγή των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε ανεξάρτητη αρχή και η ανάδειξή τους σε αποκλειστική ενδιάμεση υπηρεσία μεταξύ πολιτών και δημόσιων υπηρεσιών.
"Δεν πρέπει πλέον να υπάρχει καμία επαφή του πολίτη με τον δημόσιο λειτουργό που χειρίζεται την όποια υπόθεσή του για οποιοδήποτε ζήτημα. Το front office των υπηρεσιών του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης να γίνουν πλέον τα ΚΕΠ", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Σάλλας πρότεινε ακόμη την ανάθεση σε φορείς εκτός δημοσίου όλων των επιτόπιων ελέγχων (φορολογικών, επενδυτικών, επιδοτήσεων, κλπ) που αφορούν δημόσιο χρήμα, όπως σε ελεγκτικούς οίκους, τεχνικά ή λογιστικά γραφεία, οικονομικούς εκτιμητές, κλπ, με απόλυτη ευθύνη για τα πορίσματα των ελέγχων και με την καταβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του ελεγκτικού ή εποπτικού έργου που τους ανατίθεται.

Νεότερα για το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο μέχρι τον Μάρτιο

Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική της Τράπεζας Πειραιώς υπενθύμισε ότι προωθείται η ίδρυση ιδιωτικού επενδυτικού ταμείου, με αντικείμενο τη μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.
Το Ταμείο θα στοχεύσει αρχικά στην άντληση 500 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. ¨Εκτιμούμε ότι, αν όλα πάνε καλά, η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί στη διάρκεια του Α’ τριμήνου του 2015¨, διευκρίνισε και συμπλήρωσε: ¨Διαμορφώσαμε ένα δυναμικό πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων ύψους 700 εκατ. για τον επόμενο χρόνο για την υποστήριξη υγιών, συνεπών και δυναμικών επιχειρήσεων με προτεραιότητα στις μικρομεσαίες, εξαγωγικές και μεταποιητικές, με καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Παράλληλα, έχουμε προγραμματίσει την εκταμίευση 500 εκατ. ευρώ εντός του 2015 για συμμετοχή σε επίσημα προγράμματα χρηματοδότησης της οικονομίας, όπως του ΕΤΕΑΝ, της ΕΤΕπ, του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο) και του ΕΣΠΑ, που είναι με τα σημερινά δεδομένα οι βασικές πηγές χρηματοδότησης νέων επενδύσεων

Χρειάζεται συναίνεση από όλους

Την πεποίθηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, γρήγορα θα εκλείψει και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων.

«Χρειάζεται σύνεση από όλους μας. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγάλες της επιλογές, ξέρει που ανήκει [...]. Τα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά, είναι ταυτισμένα. Υπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα, μικρή -ή μεγάλη κατ’ άλλους- την τελευταία περίοδο, με αφορμή τη συνέχιση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εκτιμώ ότι στη φάση που είναι η όλη διαδικασία, ασφαλώς και έχει αρκετά τεχνικά και νομικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν, ούτως ώστε να διευκολύνουν τις επόμενες φάσεις στο μέλλον», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο που το μέλλον μπορεί να είναι παραγωγικότερο και επωφελέστερο για τους πολίτες της.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, σχετικά με το αν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ως φόβητρο για τις ξένες αγορές, ο κ.Σάλλας δήλωσε: «Η χώρα έχει δημοκρατία. Έχει υιοθετήσει τον πρώτο πυλώνα της Ευρώπης, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα σε αυτούς που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Επομένως εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές», υπογράμμισε.

Σε σχέση με το πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων και αν αυτό χρειάζεται βελτιώσεις, ο κ.Σάλλας επισήμανε ότι ο νόμος που έχει ψηφιστεί «διευκολύνει πάρα πολύ στο να επιλυθούν δεκάδες χιλιάδες προβλημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών σημείωσε: «Νομίζω ότι γίνονται σημαντικά βήματα και από τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή όχι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v