Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες κόκκινες γραμμές «σπάει» η κυβέρνηση

Σε αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και αλλαγές στο ασφαλιστικό για μικρότερες ηλικίες εξαναγκάζεται η κυβέρνηση. Πίεση για τις 100 δόσεις και τα δημοσιονομικά. Το νέο πακέτο προτάσεων, η αναμονή για την τρόικα και ο «μπαμπούλας» της 6μηνης παράτασης.

Ποιες κόκκινες γραμμές «σπάει» η κυβέρνηση

Ένα νέο πακέτο προτάσεων στήνεται από την κυβέρνηση προκειμένου να σταλθεί στους δανειστές για να ξεμπλοκάρει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε εξάμηνη παράταση του μνημονίου.

Υπό την πίεση που δέχεται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον οδηγείται σε οπισθοχώρηση σε θέματα, όπως ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ (6,5%) αλλά και σε αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι οποίες θα επηρεάσουν τις νεότερες ηλικίες και θα αφορούν και στα όρια ηλικίας.

Στόχος είναι οι προτάσεις να σταλθούν άμεσα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου ευελπιστούν ότι αν γίνουν δεκτές η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι «στοχευμένες προτάσεις που να μην έχουν βαριές επιπτώσεις στους πολίτες». Υπό αυτό το πρίσμα δείχνει πρόθυμη να δεχθεί την αύξηση του υφιστάμενου ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στη διαμονή σε ξενοδοχεία από το 6,5% σε 8,5%, καθώς και αλλαγές συνταξιοδοτικών ορίων για νέους κάτω των 40 ετών.

Στο θέμα του ΦΠΑ εξετάζονται όλα τα σενάρια (ακόμα και αυτό της αύξησης του μειωμένου κατά 30% συντελεστή στα νησιά, το οποίο όμως δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες)

Να σημειωθεί ότι συντελεστής ΦΠΑ 6,5% επιβάλλεται σήμερα μεταξύ άλλων σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, εφημερίδες και υπηρεσίες ξενοδοχείων. Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την επιβάρυνση κρίσιμων για τους πολίτες προϊόντων (όπως τα φάρμακα) και γι’ αυτό επικρατέστερο σενάριο είναι να κληθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος να σηκώσει το βάρος μαζί με τα βιβλίο και τα εισιτήρια θεάτρου.

Από την άλλη πλευρά, «όχι» εξακολουθεί η κυβέρνηση να λέει σε περαιτέρω άνοιγμα του ασφαλιστικού, μείωση των μισθών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (άνω των 40).

Όσον αφορά τη ρύθμιση των 100 δόσεων, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν δέχονται να αλλάξει κάτι τώρα, αφού η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε (εις διπλούν μάλιστα) στη Βουλή. Κυβερνητικοί κύκλοι όμως αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων για το 2015.

Αναφορικά με το μισθολόγιο του Δημοσίου η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, το προωθεί σε δύο δόσεις. Μια από την 1η Ιανουαρίου 2015 με την οποία θα μπαίνει ψαλίδι στην «προσωπική διαφορά» των εργαζομένων μόνο στο υπουργείο Οικονομικών και μια από την 1η Ιουλίου του 2015, οπότε θα καθιερώνεται ο «δόκιμος μισθός» για νεοπροσλαμβανόμενους δημοσίους υπαλλήλους. Οι τελευταίοι θα υπηρετούν στο δημόσιο δοκιμαστικά για δύο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα αμείβονται με τον κατώτατο μισθό νεοπροσλαμβανόμενου στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια θα κρίνεται αν θα προσλαμβάνονται «κανονικά» στο Δημόσιο με αντίστοιχη προσαρμογή των αποδοχών τους.

Προχωρούν επίσης διατάξεις με τις οποίες θα δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ανεξαρτησίας στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, παρεμβάσεις σε θέματα Πτωχευτικού Δικαίου αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές βγαλμένες από το toolkit του ΟΟΣΑ, το οποίο η τρόικα δεν έχει ξεχάσει.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι προγραμματισμένο να σταλούν στην τρόικα το αργότερο έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

“Ο χρόνος τελειώνει”, διαμήνυσαν πηγές της τρόικας την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης όταν ρωτήθηκε, σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αν ισχύουν οι πληροφορίες περί αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ απάντησε ότι «πολλά γίνονται, πολλά γίνονται».

Η τρόικα διαμήνυσε ότι «μόνο ένα πακέτο ισχυρών δεσμεύσεων από την ελληνική πλευρά μέσα στις επόμενες ώρες θα καθιστούσε εφικτή την εκκίνηση των τεχνικών εργασιών για να κλείσει ο έλεγχος».

Επί της ουσίας, η τρόικα -μέχρι τώρα- ζητά εδώ και τώρα ισχυρές δεσμεύσεις, οι οποίες ενδεχομένως θα αποτυπώνονται σε ένα νομοσχέδιο για να:

* Κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015.

* Προωθηθεί μια «αξιόπιστη» μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού

* Ενισχυθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων.

* Τροποποιηθούν παράμετροι της ρύθμισης των εκατό δόσεων για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.

Οι προειδοποιήσεις για το «τέλος χρόνου» συνοδεύονται από επισημάνσεις από τις ίδιες πηγές της τρόικας ότι το ενδεχόμενο να τελειώσει το ισχύον πρόγραμμα (στις 31 Δεκεμβρίου) χωρίς να έχει κλείσει ο έλεγχος αποτελεί «πραγματικό κίνδυνο» για την χώρα.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, υπογράμμιζε ότι «η Επιτροπή επιθυμεί να βρεθεί ένας βηματισμός που θα επιτρέψει στην τρόικα να επιστρέψει γρήγορα και στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα που θα της επιτρέψουν να ολοκληρώσει σύντομα το πρόγραμμα προσαρμογής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v