Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανδρεάδης: Χάνουμε 2 εκατομμύρια τουρίστες αν αυξηθεί ο ΦΠΑ

Για «παιχνίδια» της τρόικας προς όφελος ανταγωνιστών της Ελλάδας κάνουν λόγο τουριστικοί παράγοντες. Το παρασκήνιο και πως μπήκε στην ατζέντα η αύξηση του ΦΠΑ. Μιλούν για όφελος 100 εκατ. ευρώ αλλά... ζημιά 1,5 δισ.!

Ανδρεάδης: Χάνουμε 2 εκατομμύρια τουρίστες αν αυξηθεί ο ΦΠΑ

Εκρηκτική κατάσταση διαμορφώνεται στο χώρο του τουρισμού καθώς η διαφαινόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να δεχθεί την απαίτηση της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, πυροδοτεί την έντονη αντίδραση φορέων και κορυφαίων παραγόντων του χώρου.

Μιλώντας στο Euro2day.gr πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αδυνατώ να αντιληφθώ την επιμονή της τρόικας να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο χώρο της διαμονής, αφού δεν βασίζεται σε καμία οικονομική λογική και θα έχει σοβαρές συνέπειες στον ελληνικό τουρισμό. Αντίθετα θα λειτουργήσει προς όφελος ανταγωνιστών της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, οι οποίοι δεν είδαν με καλό μάτι την αύξηση της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα μας κατά 7 εκατ. επισκέπτες την τελευταία διετία. Εκτιμώ ότι η αύξηση του ΦΠΑ, αν υλοποιηθεί τελικά, θα οδηγήσει σε μείωση κατά τουλάχιστον 2 εκατ. των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας το 2015 με, παράλληλη, απώλεια εσόδων άνω του 1,5 δισ. ευρώ».

Κι όλα αυτά, αναφέρουν στελέχη της τουριστικής αγοράς, σε μια στιγμή που έχουν οριστικοποιηθεί τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αναγγείλει νέα δρομολόγια προς τη χώρα μας για το 2015. Επιπλέον, είναι περίοδος κρατήσεων. «Κι ακριβώς αυτή τη στιγμή θα ακουστεί σε όλη την Ευρώπη πως η Ελλάδα αυξάνει το ΦΠΑ…» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξήγησε, μιλώντας στο Euro2day.gr για ποιο λόγο η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν έχει καμία οικονομική λογική. «Ο τζίρος που αφορά στις υπηρεσίες διαμονής στα ξενοδοχεία υπολογίζεται ότι φθάνει τα 5 δισ. Ευρώ (επιπλέον 2 δισ. ευρώ προέρχονται από τους χώρους εστίασης των ξενοδοχείων). Το όποιο όφελος, λοιπόν, θα είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ αν ο συντελεστής ΦΠΑ των υπηρεσιών διαμονής αυξηθεί στο 8% (από το 6,5 % που είναι σήμερα) ή 120 εκατ. ευρώ αν ο ΦΠΑ αυξηθεί στο 9%. Οι απώλειες εσόδων, ωστόσο, θα είναι πολλαπλάσιες».

Κορυφαίος παράγοντας του τουρισμού εξηγούσε στο Euro2day.gr πως χώρες της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία επιδιώκουν να «φρενάρουν» την άνοδο της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα καθώς το θέμα συνδέεται και με την απασχόληση.

«Κάθε 1 εκατ. ξένοι επισκέπτες αντιστοιχεί σε 50.000 πρόσθετες θέσεις απασχόλησης. Τα 7 εκατ. πρόσθετους επισκέπτες που προσέλκυσε η Ελλάδα τη διετία 2013-2014 αντιστοιχούν σε 350.000 θέσεις εργασίας τις οποίες όλοι θα ήθελαν να προσφέρουν στις χώρες τους…» εξήγησε.

Η απαίτηση της τρόικας για αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία φαίνεται πως ήταν αποτέλεσμα έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων. Κορυφαίοι παράγοντες του τουρισμού επιμένουν πως είχαν ενημερώσει αναλυτικά τις τελευταίες μέρες, τόσο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο για τα δεδομένα που περιγράφουν τις καταστροφικές συνέπειες του μέτρου στον ελληνικό τουρισμό και την οικονομία της χώρας.

Από το πρωί και μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου διαβεβαίωναν πως η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία δεν υπήρχε ως θέμα. Η κατάσταση ανατράπηκε μετά το μεσημέρι και την επικοινωνία που φέρεται να είχε ο πρωθυπουργός με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ο ΣΕΤΕ, πάντως, ετοιμάζεται έκτακτη συνέντευξη τύπου για τη Δευτέρα όπου θα παρουσιάσει με διαγράμματα και στοιχεία, τα αρνητικά δεδομένα που θα διαμορφώσει στον ελληνικό τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία.

Άλλοι παράγοντες του τουρισμού έλεγαν με νόημα πως αναμένουν τις τοποθετήσεις των βουλευτών που εκλέγονται στις κύριες τουριστικές περιοχές (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Χαλκιδική, Ιόνια), αλλά και της αρμόδιας Υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία δεν είχε ενημερωθεί καν για το θέμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρη Τάσιου ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Σε καυστικό σχόλιό του μέσω Facebook ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρώτη φορά γράφω τόσο εκνευρισμένα!! Τραγικό οι κυβερνήτες μας χτυπάν κάτω από τη ζώνη τον Τουρισμό μας!! Αύξηση ΦΠΑ ...... 3 με 4 μονάδες. Είδαν φλέβα οι τροϊκανοί από την αύξηση των αφίξεων 2013-2014 και τρελάθηκαν. Οπότε σου λέει, που θα χτυπήσουμε τώρα; Και οι δικοί μας yes of course !!! Τι να πεις;;;»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v