Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτικοποιήσεις: Τα ορόσημα για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Στις 30 Ιανουαρίου οι δεσμευτικές προσφορές για ΑΔΜΗΕ, στο πρώτο δεκαπενθήμερο Φεβρουαρίου για ΟΛΠ και ΟΛΘ, στις 2 Φεβρουαρίου για ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αγνωστη είναι η ημερομηνία του διαγωνισμού για την Εγνατία Οδό. Οι δεσμεύσεις προς την τρόικα.

Ιδιωτικοποιήσεις: Τα ορόσημα για ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΑΔΜΗΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προσπάθεια ώστε η νέα σύμβαση (master concession) μεταξύ ΟΛΠ και ελληνικού δημοσίου να ανέβει στο «εικονικό» data room του διαγωνισμού πώλησης του 67% μέχρι την προσεχή Δευτέρα καταβάλλει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την τρόικα «καταβάλλεται προσπάθεια» ώστε οι δεσμευτικές προσφορές των τριών ομίλων που φέρεται να έχουν μείνει στη μάχη για τον ΟΛΠ να υποβληθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Μέσα στον Ιανουάριο πρόκειται να ολοκληρωθεί και η επεξεργασία της αντίστοιχης σύμβασης master concession για τον ΟΛΘ, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν επίσης στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρεται πως «οι επενδυτές» ζήτησαν παράταση της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Ετσι, αναμένεται να υποβληθούν στις 2 Φεβρουαρίου αφού πρώτα προχωρήσει η έγκριση των συμβάσεων (συντήρησης, κ.λπ.) από το υπουργείο Υποδομών και το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται πως στο διαγωνισμό για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ φέρονται ως μοναδικοί ενδιαφερόμενοι οι Ρώσοι της RZD.

Για το διαγωνισμό παραχώρησης της Εγνατίας Οδού αναφέρεται πως εντός του Ιανουαρίου 2015 αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Εγνατία Οδός ΑΕ με την Τράπεζα Πειραιώς για το δάνειο. Διευκρινίζεται, όμως, πως για να προχωρήσει ο διαγωνισμός απαιτείται έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συμβατότητα της χρηματοδότησης τριών εκ των κάθετων αξόνων με τις οδηγίες περί κρατικών ενισχύσεων.

Ειδική αναφορά γίνεται στο θέμα της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ) με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει πως όταν εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα με τον κανονισμό λειτουργίας της από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα προχωρήσει σε πρόσκληση για το προσωπικό που θα την στελεχώσει. Αναφέρεται, επίσης, πως προχωρούν οι εργασίες για τα γραφεία της, και πως θα είναι «πλήρως λειτουργική» μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2015.

Για την «μικρή ΔΕΗ» η κυβέρνηση εμφανίζεται να απολογείται για τις καθυστερήσεις, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύεται πως θα κερδίσει το χαμένο χρόνο και πως ο διαγωνισμός πώλησης θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο του 2015.

Οσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, οι δεσμευτικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους προβλέπεται πως θα υποβληθούν στις 30 Ιανουαρίου, ενώ ο νέος βασικός μέτοχος θα οριστικοποιηθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΗ στις 13 Φεβρουαρίου και από τη γενική συνέλευση της τελευταίας στις 6 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v