Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαμαράς σε τρόικα: Δεν θα δεχτώ παράλογες πιέσεις

Μήνυμα στο εσωτερικό και το εξωτερικό από Σαμαρά. Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την σταθερότητα. Μήνυμα καταστροφής η μείωση των συντάξεων ή των 100 δόσεων. Δεν θα χρειαστούν μέτρα τον Ιούλιο υποστήριξε. Σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ.

Σαμαράς σε τρόικα: Δεν θα δεχτώ παράλογες πιέσεις

Σαφές μήνυμα προς το εξωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. «Είμαστε έτοιμοι ώστε να έρθει η τρόικα εδώ και να κλείσει η συμφωνία», είπε αλλά ξεκαθάρισε ότι «παράλογες απαιτήσεις δεν θα δεχτώ».

Η θέση αυτή έρχεται ενώ η Αθήνα ακόμα περιμένει την απάντηση των δανειστών στην επιστολή με τα μέτρα που έστειλε και η οποία εκτός από αυξήσεις φόρων, όπως αυτή του ΦΠΑ από 6,5% σε 13% στα ξενοδοχεία περιλαμβάνει και πρόβλεψη για νέα μέτρα αν τον Ιούλιο φανεί πως ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται κανονικά.

Κανείς δεν δικαιούται στο εσωτερικό να υπονομεύει τη σταθερότητα αλλά και κανείς στο εξωτερικό δεν δικαιούται να την επικαλείται, φέρνοντας περισσότερη αστάθεια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Στέλνοντας διπλό μήνυμα τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. 

"Είμαστε έτοιμοι για την τελική συμφωνία με την τρόικα. Μπορεί να υπάρξει αν θέλουμε όλοι την επόμενη μέρα στην Ελλάδα. Αλλά παράλογες απαιτήσεις δεν μπορεί κανείς να δεχτεί. Δεν μπορούν να μας φέρονται όπως μας φέρονταν πριν από 2,5 ή πριν από 4 χρόνια", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα μέτρα για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού. 

Όπως τόνισε, η κυβέρνηση απέρριψε τις αιτήσεις των δανειστών για νέες αυξήσεις φόρων και μειώσεις εισοδημάτων. "Για τρίτη χρονιά, οι δανειστές μας προβλέπουν δημοσιονομικό κενό που δεν επαληθεύεται. Το 2013 και το 2014 μας ζητούσαν επιπλέον μέτρα που αρνηθήκαμε να πάρουμε. Αν τα είχαμε πάρει, δεν θα ήμασταν στο στάδιο της ανάκαμψης. Για τρίτη χρονιά, ζητούν μέτρα που θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη και δεν τα χρειαζόμαστε", σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Μια αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, νέες μειώσεις στις συντάξεις και μείωση των 100 δόσεων θα έστελνε μήνυμα καταστροφής, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι "αν εμείς κάνουμε λάθος, τότε μέσα στη χρονιά θα πάρουμε μέτρα διόρθωσης του δημοσιονομικού κενού, όπως όλες οι χώρες της ευρωζώνης".    

Η πολιτική αβεβαιότητα

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι «αυτοί που μας κατηγορούν ξεχνούν πολλά. Η ανεργία μειώνεται, έστω και αργά, ενώ το χρέος ως απόλυτος αριθμός μειώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά», είπε.

Η χώρα ζει για δεύτερη χρονιά με πρωτογενές πλεόνασμα και αποκάλυψε ότι το 2014 θα είναι στο 1,86% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από το στόχο. Για την επόμενη χρονιά υπολόγισε ότι η χώρα θα κινηθεί εντός προγράμματος (3% του ΑΕΠ).

Μίλησε για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου και τόνισε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων που επιτρέπουν να χαράξουμε την επόμενη μέρα. «Όχι μόνο παραβλέπουν τα παραπάνω αλλά τα πολεμούν με κάθε τρόπο και θέλουν να κατρακυλήσουμε εκεί που ήμασταν». 

Ωστόσο, σημείωσε, τα spreads ανέβηκαν πολύ τους τελευταίους μήνες. «Αν διαβάσετε οποιαδήποτε έκθεση οποιουδήποτε οίκου, θα δείτε τον ίδιο λόγο, την πολιτική αβεβαιότητα. Όλοι αναρωτιούνται, θα συνεχίσει η Ελλάδα το δρόμο της σταθεροποίησης; Όλοι αγωνιούν αν θα καταφέρουμε να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες. Μόλις εκλέξουμε Πρόεδρο και απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα μειωθούν τα spreads και θα υπάρξουν αναβαθμίσεις από τους οίκους».

Οι αγορές έλεγαν τους προηγούμενους μήνες ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Όμως, σημείωσε, όταν κάποιοι επιμένουν να ισχυρίζονται ότι το χρέος μας δεν είναι βιώσιμο, στέλνουν μήνυμα στις αγορές «μην δανείζεις την Ελλάδα». Αν δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές, αναγκάζεσαι να υπογράψεις νέο μνημόνιο αναγκαστικού δανεισμού με τους εταίρους. Αυτό το κάνουν για έναν και μόνο λόγο, γιατί πολιτικά δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μνημόνιο, τόνισε ο κ. Σαμαράς. 

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ 

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η αντιπολίτευση, υπογράμμισε, «δείχνει άγχος και αγωνία γιατί αν η Ελλάδα περάσει στην επόμενη μέρα, δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης. Πώς θα κερδοσκοπούν πάνω στην αγωνία του κόσμου; Φοβούνται την επόμενη μέρα. Γι αυτό μετατρέπουν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκβιασμό πρόωρων εκλογών.

Το Σύνταγμα προβλέπει μεγάλες πλειοψηφίες για να πετυχαίνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όχι για να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα πρόωρων εκλογών, τόνισε ο πρωθυπουργός κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι "παίζει με τους θεσμούς".

«Εκβιάζουν και φοβίζουν τους πάντες, τους ξένους επενδυτές με τις επισκέψεις τους στο εξωτερικό, τους Έλληνες βουλευτές, τον ίδιο τον ελληνικό λαό με τις αλλοπρόσαλλες δηλώσεις τους. Πρόκειται για διαρκές παραλήρημα ανθρώπων που δεν ξέρουν πού βρίσκονται», σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Εκτίμησε δε ότι τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί από την παρούσα Βουλή "γιατί αυτό υπαγορεύει το εθνικό μας καθήκον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v