ΔΑΑ: «Άνοιξη» της κίνησης και τον Νοέμβριο

Καλύτερα ακόμη και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις η κίνηση στο μεγαλύτερο ελληνικό αεροδρόμιο τον προηγούμενο μήνα. Ελκυστικός προορισμός και τους χειμερινούς μήνες είναι πλέον η Αθήνα.

ΔΑΑ: «Άνοιξη» της κίνησης και τον Νοέμβριο

Στην σταθερή πορεία ανάκαμψης, που ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες του προηγούμενου έτους, συνέχισε και το Νοέμβριο η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας. Για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια κατά το συγκεκριμένο μήνα η επιβατική ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από το Διεθνή Αερολιμένα της Αθήνας τον προηγούμενο μήνα ο αριθμός των επιβατών ήταν 1,04 εκατομμύριο επιβάτες, αυξημένος κατά 27,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Οι επιβάτες εσωτερικού συνέχισαν την εντυπωσιακή τους άνοδο (+38,7%), ενώ οι επιβάτες εξωτερικού εξακολούθησαν σταθερά να αυξάνονται σε επίπεδα άνω του 20% (+21.4%). Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στη διάρκεια του Νοεμβρίου οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 30%, με παράλληλη αύξηση (+43%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού, γεγονός που μπορεί εν μέρει να αποδοθεί και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 28%, αντικατοπτρίζοντας την ελκυστικότητα της Αθήνας ως προορισμού και εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής.

Η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου σηματοδοτεί τη συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Από την αρχή του 2015 η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 20,8% και έφτασε τα 14,14 εκατομμύρια, ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,4 εκατομμύρια επιβάτες. Σε επίπεδο έτους φαίνεται ότι η κίνηση θα πλησιάσει φέτος τα 15,5 εκατομμύρια, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για ακόμη καλύτερη πορεία την επόμενη χρονιά. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού, όσο και οι επιβάτες εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (+21,3% και +20,5% αντίστοιχα).

Οι λόγοι της ανόδου

Η ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης αποδίδεται από την εταιρεία του αερολιμένα αφενός στην ανάκαμψη της οικονομίας, που αποτυπώνεται ιδίως στην κίνηση των Ελλήνων ταξιδιωτών, αφετέρου στην τόνωση της ελκυστικότητας της ελληνικής πρωτεύουσας ως αποκλειστικού προορισμού ταξιδιού.

Προς επιβεβαίωση, σημειώνεται η αύξηση 13,5% που κατέγραψαν φέτος οι Έλληνες ταξιδιώτες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο - εξέλιξη που κυρίως αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου (+23%). Να σημειωθεί ακόμη ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα φέτος είναι αυξημένοι κατά 31% σε σχέση με πέρυσι. Αξίζει επίσης να γίνει αναφορά και στην σημαντική αύξηση πτήσεων και αριθμού διαθέσιμων πτήσεων στην οποία προχώρησαν πολλές αεροπορικές εταιρείες αυξάνοντας τον αριθμό των επιλογών των επιβατών.

Ξεπέρασαν τις 143 χιλιάδες οι πτήσεις από την αρχή του χρόνου

Ο αριθμός των πτήσεων στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ανήλθε σε 10.648 και κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 16%. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά, κατά +17,6% και +14,8% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 143,6 χιλιάδες, αυξημένος κατά περίπου 10% (+9,5%) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 15,3%, αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι πτήσεις εσωτερικού ξεπέρασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 2,7%.

Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και τον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean) παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πτήσεων εσωτερικού, την οποία ακολούθησε η σταδιακή αντιστροφή από τον Απρίλιο και η επιστροφή σε θετικό πρόσημο τον Ιούνιο, με τις πτήσεις εσωτερικού να σημειώνουν αύξηση για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να επιτυγχάνουν σημαντική άνοδο την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου. Ειδικά κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο οι πτήσεις εσωτερικού σημείωσαν διψήφια επίπεδα ανόδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v