Ρελανς με email-απάντηση στα ερωτήματα της τρόικας

Τις επόμενες κινήσεις εξετάζει η κυβέρνηση μετά την απάντηση της τρόικας. Προειδοποιούν για τα όρια αντοχών οι κυβερνητικοί εταίροι, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η παράταση του προγράμματος. Με email η απάντηση στις ενστάσεις των δανειστών.

Ρελανς με email-απάντηση στα ερωτήματα της τρόικας

«Είμαστε κοντά, ξεκαθαρίζουμε σιγά σιγά». Η εκτίμηση αυτή διατυπώνεται από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών μετά και τη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τον Αντώνη Σαμαρά νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς επιμένουμε στα στοιχεία που έχουμε στείλει στο 47σελιδο κείμενο» σημείωναν και εξηγούσαν ότι είναι πιθανόν και σήμερα το βράδυ θα στείλουμε με e-mail «περισσότερο τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα τα στοιχεία που τους είχαμε αποστείλει. Ουσιαστικά εμείς επιμένουμε στα μέτρα που είχαμε στείλει». Με αυτό το δεδομένο δεν θα υπάρξει σήμερα τηλεδιάσκεψη με την τρόικα, όπως είχε αρχικά ειπωθεί.

 Η τελευταία έπεσε στο τραπέζι μετά την απάντηση που έστειλαν τα ξημερώματα οι δανειστές στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτή ζητούν σύμφωνα με πληροφορίες επιπλέον διευκρινήσεις και δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά της, η Αθήνα και σήμερα από τα πλέον επίσημα χείλη διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να υποκύψει σε παράλογα μέτρα. «Η χώρα μου εμπλέκεται σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, για την τελική αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος για να μπει σε μια νέα φάση». «Το κάνουμε υπεύθυνα, αποφασιστικά. Αλλά δεν χάνουμε τον στόχο για το πού θέλουμε να πάμε», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε, από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ότι η Ελλάδα εξαντλεί τις δυνατότητές της, παρουσιάζει εντυπωσιακά επιτεύγματα άρα έχει και πολύ σημαντικά επιχειρήματα, υπογραμμίζει. «Η διαπραγμάτευση είναι πάρα πολύ δύσκολη γιατί αφορά το μέλλον της χώρας και το μέλλον των σχέσεών μας με τους εταίρους μας. Χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Θα φτάσουμε σε μία λύση εάν το εσωτερικό μας μέτωπο είναι αρραγές, εάν είμαστε σταθεροί –που είμαστε- στις θέσεις μας και βεβαίως, εφόσον οι εταίροι μας καταλάβουν –που οφείλουν να καταλάβουν- και θα καταλάβουν πώς η Ελλάδα εξαντλεί τις δυνατότητές της, έχει να παρουσιάσει εντυπωσιακά επιτεύγματα, άρα έχει πολύ σημαντικά επιχειρήματα. Το 2015 δεν είναι 2010».

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται στην σκιά των δηλώσεων ανώτατου ευρωπαίου αξιωματούχου που εκτιμούσε ότι δύσκολα θα υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup, γεγονός που καθιστά ως το πλέον πιθανό σενάριο την παράταση για ένα διάστημα του υφιστάμενου προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v