Πνευματική εξόντωση η αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο, λέει ο Σύνδεσμος Εκδοτών

Η εφαρμογή μειωμένου Φ.Π.Α. στο βιβλίο είναι πάγια Ευρωπαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Εκδοτών.

Πνευματική εξόντωση η αύξηση του ΦΠΑ στο βιβλίο, λέει ο Σύνδεσμος Εκδοτών

Η φημολογούμενη εφαρμογή της αύξησης του Φ.Π.Α. στο βιβλίο, αλλά και στα συναφή επαγγέλματα, θα επιφέρει την εξόντωση του πολιτιστικού αυτού αγαθού, προειδοποιεί ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, "μετά την κατάργηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. και τη μη αντικατάστασή του από έναν υγιή φορέα Εθνικής Πολιτικής για το βιβλίο, την κατάργηση της ενιαίας τιμής στο βιβλίο, τη μονομερή περικοπή κατά 15% της τιμής των Πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, την πλήρη εγκατάλειψη των βιβλιοθηκών και την εξοντωτική υπερφορολόγηση των Ελληνικών εκδοτικών επιχειρήσεων, η συγκυβέρνηση αυτή, που επικαλείται την Ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδος δεν πρέπει να στοχεύει στην αύξηση του μειωμένου Φ.Π.Α. στο βιβλίο, με την επίφαση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού.

Η εφαρμογή μειωμένου Φ.Π.Α. στο βιβλίο είναι πάγια Ευρωπαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και άλλες χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της πολιτικής υπέρ του βιβλίου και της προστασίας του ως διαρκές πολιτιστικό αγαθό, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν μηδενικό Φ.Π.Α. στο βιβλίο, η Ιταλία και η Ισπανία 4% και η Γαλλία 5,5% .

Η στρεβλή αντίληψη και η επικυριαρχία του καταναλωτικού αγαθού έναντι του πολιτιστικού, ειδικά σε μια περιορισμένη αγορά όπως η ελληνική, θα συμβάλλει στη συνέχιση του πολιτιστικού και μορφωτικού εκφυλισμού που
βιώνουμε τη σημερινή εποχή, με αποτέλεσμα το πολιτιστικό αυτό αγαθό να γίνεται πολτός.

Οι βαρύγδουπες εξαγγελίες που γίνονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες διαχρονικά για το σπουδαίο ρόλο που παίζει στην κοινωνία το βιβλίο ως μέσo που προάγει τον Πολιτισμό και την Παιδεία ενός έθνους είναι, προφανώς, λόγια κενού περιεχόμενου. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι το βιβλίο εξοντώνεται με κάθε δυνατό τρόπο. Το πολιτιστικό έγκλημα είναι διαρκές και συνεχόμενο.

Όλοι οι αρμόδιοι της συγκυβέρνησης αδιαφορούν πλήρως για την τύχη του βιβλίου και την προοπτική του με αποτέλεσμα το μέλλον του στη χώρα μας να είναι αβέβαιο".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v