Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς να πληρώσετε τους φόρους με... άτοκες δόσεις

Δυνατότητα καταβολής πάσης λογής φόρων, από τον ΕΝΦΙΑ ή το φόρο εισοδήματος μέχρι τα τέλη κυκλοφορίας με άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες. Πως διευκολύνουν τους φορολογούμενους Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank.

Πώς να πληρώσετε τους φόρους με... άτοκες δόσεις
Φόροι με άτοκες δόσεις πλαστικού χρήματος, είναι η τελευταία τάση της μόδας στο πιστωτικό σύστημα! Οι τράπεζες δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των όποιων φορολογικών υποχρεώσεων πελατών τους σε άτοκες, μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να φθάσουν τους 9 (ακόμη και τους 12) μήνες, μέσω της χρήσης πιστωτικών καρτών. Και μάλιστα, αρκετές φορές μακριά από τις ουρές στα καταστήματα και μέσα από ηλεκτρονικά κανάλια (Κέντρα Πληρωμών, internet, phone banking...).

Ήδη σήμερα, εκτιμάται ότι ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό φορολογουμένων κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής, εκμεταλλευόμενο και της όποιας έκπτωσης δίνει το Δημόσιο στην εφάπαξ εξόφληση. Υπολογίζεται ότι το τραπεζικό σύστημα, θα πληρώσει φέτος για λογαριασμό των πελατών του, μέσω πιστωτικών καρτών, οφειλές προς το Δημόσιο της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ (για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κ.τλ.). Το ποσό αυτό που θα αποπληρωθεί διαδικτυακά και μέσω άλλων καναλιών, υπολείπεται όμως 5-6 φορές των πληρωμών που γίνονται με χρέωση τραπεζικού λογαριασμού.

Επί της ουσίας, οι τράπεζες, χωρίς κανένα έσοδο, προεξοφλούν άμεσα το Κράτος, αναλαμβάνοντας οι ίδιες το κόστος χρήματος, με στόχο τη διευκόλυνση των πελατών τους καθώς και τη διατήρηση της σχέσης εμπιστοσύνης μαζί τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν απαιτείται το άνοιγμα λογαριασμού και συνήθως, δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο- πλαφόν. Έτσι, η πληρωμή φορολογίας και άλλων οφειλών του Δημοσίου με πλαστικό χρήμα προσελκύει ολοένα και περισσότερο καταναλωτές, ειδικά όταν παρέχεται η δυνατότητα να «σπάσει» η κάθε διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος σε άλλες 9 δόσεις!

Επί παραδείγματι, φορολογούμενος που οφείλει στην Εφορία το ποσό των 3.000 ευρώ, καλείται να εξοφλήσει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, με το ποσό των 1.000 ευρώ, το οποίο μπορεί κάλλιστα να πληρώσει σε 9 ή ακόμη και 12 δόσεις.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι εδώ, παρούσες, για να διευκολύνουν την κατάσταση, δίνοντας δυνατότητα στους πελάτες τους να εξοφλήσουν πιο εύκολα, μέσω δόσεων, τις οφειλές τους προς το κράτος. Είναι μια κίνηση αλληλεγγύης, με κοινωνικό χαρακτήρα» εξηγεί ο κ. Γιώργος Χατζηανδρέου, Διευθυντής της Διεύθυνσης Καρτών και Καταναλωτικών Δανείων της Εθνικής Τράπεζας, προφανώς αναφερόμενος στην τακτική της προεξόφλησης άμεσα του Κράτους από τις τράπεζες (οι οποίες επωμίζονται το όποιο κόστος διαχείρισης των δόσεων).

Στην Εθνική Τράπεζα, υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης 9 κατηγοριών συναλλαγών σε έως και 9 άτοκες δόσεις. Μπορούν οι πελάτες να πληρώσουν μέσω της πιστωτικής τους κάρτας το φόρο εισοδήματος, την εισφορά του ΦΠΑ, τον ΕΝΦΙΑ, την εισφορά του τέλους επιτηδεύματος, την περαίωση, διάφορα πρόστιμα ρύθμισης αυθαιρέτων και άλλες υποχρεώσεις προς την εφορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 9 άτοκες δόσεις μπορούν πλέον να εξοφληθούν και τα τέλη κυκλοφορίας με τις πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας. Οι πελάτες μπορούν να αποφύγουν τα καταστήματα. - στα οποία προφανώς και μπορούν να εξυπηρετηθούν- και να κάνουν χρήση του Διαδικτύου, του phone banking και του ηλεκτρονικού κέντρου πληρωμών, το αποκαλούμενο Simple Pay.

Αντίστοιχα, η Alpha Bank προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα πληρωμής των οφειλών τους προς το Ελληνικό Δημόσιο με χρήση των καρτών έκδοσης της Τράπεζας, σε έως και εννέα δόσεις. Επίσης, οι πελάτες επωφελούνται της τυχόν έκπτωσης που προσφέρει το Ελληνικό Δημόσιο για εφάπαξ καταβολές. Η πληρωμή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Τράπεζας (Alpha Web Banking, Alphaphone Banking, Alpha Mobile Banking), καθώς και στα ταμεία του Δικτύου των Καταστημάτων Alpha Bank.

Παράλληλα, για την εξόφληση μεγάλων ποσών, παρέχεται η δυνατότητα δανειοδότησης με ιδιαίτερα προνομιακούς όρους μέσω του προϊόντος Alpha Μέτρον Άριστον με Προσημείωση Ακινήτου, το οποίο παρέχει μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλό επιτόκιο. Ειδικότερα, το προϊόν προσφέρεται με κυμαινόμενο επιτόκιο Euribor 3μήνου πλέον περιθωρίου 5,75% (πλέον εισφοράς Ν.128/75, 0,60%), με μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη.

Χαρακτηριστικά, ο Διευθυντής Καρτών και Προϊόντων Καταναλωτικής Πίστεως της Alpha Bank κ. Γρηγόριος Χ. Πολίτης, δηλώνει τα εξής:

Alpha Bank στοχεύοντας στη διευκόλυνση των Πελατών της, προσφέρει εναλλακτικές δυνατότητες αποπληρωμής των οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο. Με τις Κάρτες Alpha Bank παρέχεται η δυνατότητα στους πελάτες της τραπέζης να τακτοποιούν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο σε δόσεις, διατηρώντας παράλληλα το όφελος της εκπτώσεως που προσφέρεται για εφάπαξ πληρωμές, ενώ μέσω του προϊόντος "Alpha Μέτρον Άριστον με Προσημείωση" οι πελάτες μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεών τους."

Μέχρι και σε 9 άτοκες δόσεις, παρέχει η Eurobank τη δυνατότητα εξόφλησης των διαφόρων οφειλών προς το Δημόσιο (Εφορία, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, διάφορα πρόστιμα ρύθμισης αυθαιρέτων, και άλλες αντίστοιχες πληρωμές). Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί ότι οι μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις προς την Εφορία μπορούν να υποδιαιρεθούν η κάθε μία σε άλλες εννέα.... για παράδειγμα, μπορεί ο φορολογούμενος να πληρώσει έως και σε 9 άτοκες δόσεις, τη δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου εισοδήματος.....

«Είναι ένα είδος διευκόλυνσης των πελατών μας, στο πλαίσιο μιας σχέσης εμπιστοσύνης που έχουμε μαζί τους» επισημαίνει στο euro2day.gr, ο κ. Αναστ. Πανούσης, Διευθύνων Σύμβουλος της EurobankHousehold Lending (χρηματοδότησης νοικοκυριών), χαρακτηρίζοντας «καυτό» το εν λόγω θέμα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της κρίσης, που αποτέλεσε μια διέξοδο στα «άγχη» των φορολογουμένων.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που τυγχάνει ήδη μεγάλης αποδοχής», συνεχίζει. «Διευκολύνουμε τους πελάτες μας, οι οποίοι αποφεύγουν τις ουρές στα καταστήματα καθώς αποπληρώνουν τους φόρους τους μέσω του phone banking, ή του κέντρου πληρωμών (εν προκειμένω, Live pay της Eurobank).»

Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει εδώ και αρκετά χρόνια την δυνατότητα χρήσης των πιστωτικών της καρτών ώστε οι κάτοχοι τους να μπορούν να εξοφλήσουν πλήρως τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ενώ την ίδια στιγμή απολαμβάνουν την αποπληρωμή μέχρι και σε 12 δόσεις.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Κώστας Στιβαρός, Διευθυντής Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας Τράπεζας Πειραιώς, «η δυνατότητα αυτή σε συνδυασμό με την ετοιμότητα όλων ανεξαιρέτως των καναλιών εξυπηρέτησης της Τράπεζας να υποδεχτούν πληρωμές προς το Υπουργείο Οικονομικών ή άλλους δημόσιους φορείς καθώς και κάποιες μοναδικές στην αγορά καινοτομίες είναι που μας διαφοροποιούν σημαντικά από τις άλλες Τράπεζες. Ενδεικτικά θα αναφέρω την έκδοση μέσω mobile banking και web banking Παραβόλων του Ελληνικού Δημοσίου (e-Παραβόλων) και την επιτόπου πληρωμή τους με ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο της ΓΓΠΣ, μια υπηρεσία που μόνο η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει και μέσω αυτής χτυπάει καίρια την γραφειοκρατία, καθώς και την δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται για τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλουν κατευθείαν από τα κανάλια εξυπηρέτησης της Τράπεζας και κατόπιν να προχωράνε στην πληρωμή τους, χωρίς την ανάγκη να συνδεθούν στο taxisnet. Θα ακολουθήσουν πολλές άλλες τέτοιες καινοτομίες μέσα στο 2015».

Όσον αφορά στην δυνατότητα πληρωμής των οφειλών προς το δημόσιο σε δόσεις με χρήση των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς, προσφέρονται οι εξής δυνατότητες:

Κατηγορία Πληρωμής

Αριθμός Δόσεων με χρήση Πιστωτικών Καρτών του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

Βεβαιωμένες Οφειλές   εκτός Ρύθμισης   (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων,     ΕΝΦΙΑ,

Τέλος Επιτηδεύματος κ.ά.)

 

έως 12 άτοκες

μηνιαίες δόσεις

 

Τέλη Κυκλοφορίας

 

έως 6 άτοκες

μηνιαίες δόσεις

 

eΠαράβολο

Εφάπαξ (χωρίς δόσεις)

Παρέχεται πάντα με την ενημέρωση του φορέα για την πληρωμή σε πραγματικό χρόνο (μόλις δηλάδή ολοκληρωθεί η συναλλαγή)

Τέλος Υπαγωγής Ρύθμισης Αυθαιρέτων (ΥΠ.Ε.Κ.Α)

 

έως 12 άτοκες

μηνιαίες δόσεις

 

Ενιαίο Ειδικό Πρόστιμο Ρύθμισης Αυθαιρέτων

 

έως 12 άτοκες

μηνιαίες δόσεις

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v