Ασφαλιστικό: Στη φάκα της τρόικας πιάνονται και οι 45άρηδες

Διευρύνεται η ηλικιακή ομάδα για την οποία θα εφαρμοστεί η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20 έτη. Το μέτρο θα ισχύσει για όσους γεννήθηκαν το 1970 και μετά και όχι από το 1975, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο.

Ασφαλιστικό: Στη φάκα της τρόικας πιάνονται και οι 45άρηδες

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως έκανε ένα ακόμη βήμα πίσω στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας, προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση από τους εκπροσώπους της.

Έτσι, ενώ η αρχική πρόταση προέβλεπε πως η αύξηση των ετών ασφάλισης θα αφορά όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1975, σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά θα αφορά όσους έχουν γεννηθεί από το 1970 και μετά. Με τον τρόπο αυτό, μπαίνουν στο κάδρο των θιγομένων και οι σημερινοί 45άρηδες οι οποίοι θα πρέπει να συμπληρώνουν 20ετία για να πάρουν τη βασική σύνταξη (360 ευρώ) και την αναλογική.

Ωστόσο όσοι έχουν από 15 έως 20 έτη θα παίρνουν αναλογική σύνταξη που με τα σημερινά δεδομένα δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ, ενώ για λιγότερα από 15 χρόνια προβλέπεται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία όσοι έχουν 15 έτη ασφάλισης και θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2013 και μετά δικαιούνται πλήρη σύνταξη στα 67 (αν προβλέπεται μειωμένη δίνεται στα 62).

Με τις νέες ρυθμίσεις το όριο παραμένει σταθερό, αλλά αυξάνονται τα έτη ασφάλισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που αναμένεται να ξεκινήσει από αύριο, θα επανεξεταστεί και το θέμα του ΕΚΑΣ.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει κάποια μικρή υπαναχώρηση και στο θέμα αυτό, με κυβερνητικά στελέχη να επιμένουν ότι οι αλλαγές θα αφορούν την εφαρμογή δικαιότερης κλίμακας, που ίσως οδηγήσει σε μικρότερο κονδύλι, όχι κατά 80 εκατ. ευρώ όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά κατά 120 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v