Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο χάρτης των επιχειρηματικών deals του 2014

Για ποιες συμφωνίες έπεσαν υπογραφές. Ο κλάδος που «τράβηξε» την... μερίδα του λέοντος των κεφαλαίων και ποιοι άλλοι διακρίθηκαν. Oι ξένοι που έφεραν «ζεστό χρήμα» στη χώρα. Το recovery story που «πλάσαρε» η ελληνική πλευρά.

Ο χάρτης των επιχειρηματικών deals του 2014

Παρά το σχετικό «φρένο» που «πατήθηκε» κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ευρύτατη σειρά επιχειρηματικών deals έλαβε χώρα το 2014 και κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητα ήταν τα κεφάλαια που αποφασίστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα από επενδυτές του εξωτερικού.

Ειδικότερα, το recovery story που πλάσαρε η ελληνική πλευρά είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή συμφωνιών μέσα στο 2014, σύμφωνα με τις οποίες ήρθαν, ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα, κεφάλαια άνω των 18 δισεκατομμυρίων ευρώ από το εξωτερικό και μάλιστα για μια σειρά από λόγους, όπως:

α) Κάλυψη αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου τραπεζών
β) Χρηματοδότηση ομολογιακών εκδόσεων μεγάλων ελληνικών ομίλων
γ) Συμμετοχή στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων
δ) Εξαγορά πλειοψηφικών ή μειοψηφικών ποσοστών σε ελληνικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα:

• Ποσό 8,314 δισ. ευρώ καταβλήθηκε φέτος (τα περισσότερα από το εξωτερικό) για τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική 2,5 δισ., Alpha Bank 1,2 δισ., Πειραιώς 1,75 δισ. και Eurobank 2,864 δισ. ευρώ).

• Τουλάχιστον 6,2 δισ. ευρώ αντλήθηκαν (κυρίως από το εξωτερικό) για τη χρηματοδότηση ομολογιακών εκδόσεων στις οποίες προχώρησαν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ 700 εκατ., Intralot 450 εκατ., Coca-Cola Hellenic 800 εκατ., Yula 180 εκατ., Ελληνικά Πετρέλαια 325 εκατ., Motor Oil 500 εκατ., Τιτάν 300 εκατ., ΟΤΕ 700 εκατ., Εθνική Τράπεζα 750 εκατ., Τράπεζα Πειραιώς 500 εκατ., Alpha Bank 500 εκατ. και Eurobank 500 εκατ. ευρώ).

• Στα πλαίσια του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, έλαβαν χώρα μέσα στη φετινή χρονιά μια σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες, όπως: Η ανάληψη της εκμετάλλευσης του Ελληνικού από τις Lamda Development και FOSUN έναντι 915 εκατ. ευρώ, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης και όμορης έκτασης σε αραβικά funds και την τουρκική Dogus έναντι περίπου 400 εκατ. ευρώ, η συμφωνία ΟΛΠ-Cosco για τον τρίτο προβλήτα που θα φέρει επενδύσεις 230 εκατ. ευρώ από τους Κινέζους και φυσικά η ανάθεση της διαχείρισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας από τη γερμανική Fraport και τον Όμιλο Κοπελούζου έναντι ποσού 1,234 δισ. ευρώ.

Επίσης, δεκάδες ήταν οι κινήσεις ξένων επενδυτών που μέσα στη χρονιά έφεραν χρήμα στη χώρα μέσα από συμφωνίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται:

• Στην γαλλική πολυεθνική Imerys πέρασε το 100% της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά έναντι 525 εκατ. ευρώ.

• Το γνωστό fund του Paulson απέκτησε το 10% της ΕΥΔΑΠ καταβάλλοντας 86,2 εκατ. ευρώ.

• Το Dubai Investors (Sitronics) έδωσε 47 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 49% της Intracom Telecom.

• Η Vodafone θα καταβάλει γύρω στα 80 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποκτήσει το ποσοστό της Hellas On Line που δεν κατείχε.

• Η Quatar Petroleum πλήρωσε 80 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 25% της Ήρων, θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

• Το fund της Fortress κάλυψε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο ύψους 50 εκατ. ευρώ του ακτοπλοϊκού Ομίλου Attica Group.

• Η διεθνής εταιρεία Calzedonia Holding κατέβαλε 11,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 51% των μετοχών της Calin ΑΕ, θυγατρικής της εισηγμένης ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

• Στην εισηγμένη εταιρεία Grivalia, οι Καναδοί της Fairfax κατέβαλαν το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 193 εκατ. ευρώ.

• Ο βασικός μέτοχος της Grivalia (Fairfax) εξαγόρασε επίσης μέσα στο 2014 στην Ελλάδα τα καταστήματα Praktiker, ενώ επίσης ενίσχυσε τα ποσοστά του στον όμιλο Μυτιληναίου.

• Ο γερμανικός όμιλος ERGO συμφώνησε με την Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής έναντι 90,1 εκατ. ευρώ.

• H Blackstone απέκτησε το 10% των μετοχών της Lamda Development έναντι 20,2 εκατ. ευρώ, ενώ με τη σειρά της η εισηγμένη εταιρεία ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 179,6 εκατ. ευρώ, μειοψηφικό μέρος της οποίας καλύφθηκε από το εξωτερικό.

• Συγχώνευση στην Ελλάδα μεταξύ της δανέζικης Calsberg και της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας (Fix) στο χώρο της μπύρας.

• Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην ΑΜΚ της εταιρείας ΕΛΤΕΧ-Άνεμος ύψους 40 εκατ. ευρώ που έλαβε χώρα το καλοκαίρι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v