Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Δίκοπο μαχαίρι για Τσίπρα οι εκλογές

Μετά την τεχνική παράταση του μνημονίου και την επίσπευση των προεδρικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στο «πίσω κάθισμα» και θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες πώς θα διαπραγματευτεί με την τρόικα, σημειώνει η ΗSBC.

HSBC: Δίκοπο μαχαίρι για Τσίπρα οι εκλογές

Αβέβαιο παραμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, ενώ οι επιπτώσεις για την οικονομία από πιθανή προσφυγή στις εθνικές κάλπες ενδέχεται να είναι σοβαρές, σημειώνει η HSBC σε ανάλυσή της.

Η αβεβαιότητα στην αγορά αναμένεται να παραμείνει μέχρι την προεδρική εκλογή και ενδέχεται να ενταθεί περαιτέρω σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής ΠτΔ, υπό το ρίσκο των πρόωρων εκλογών και πιθανής ανατροπής των μεταρρυθμίσεων, σημειώνει.

Η HSBC εκτιμά ότι πιθανές ημερομηνίες διεξαγωγής εθνικών εκλογών είναι η 25η Ιανουαρίου και η 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο, μετά και τη δίμηνη παράταση του μνημονίου, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να συνεχιστούν αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Ως εκ τούτου, οι εκλογές είναι δίκοπο μαχαίρι για τον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο οίκος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά εδώ και καιρό πρόωρες εκλογές, κι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το φέρνουν μπροστά από τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο, με το νέο χρονοδιάγραμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να συνεχίσει να παραμένει στο «πίσω κάθισμα». Θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες πώς σκοπεύει να διαπραγματευτεί με την τρόικα μετά τη λήξη της τεχνικής παράτασης.

Βαρίδι για την οικονομία

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στις προεδρικές εκλογές και πιθανόν και στις γενικές εκλογές θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίηση του προγράμματος.

Παράλληλα, η HSBC προειδοποιεί και για επιπτώσεις στην οικονομία. Ενδεχόμενη διακοπή της συλλογής φόρων από την κυβέρνηση θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά, ενώ πιθανή αύξηση στις καθυστερούμενες πληρωμές και το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας ίσως πλήξουν το καταναλωτικό κλίμα και τις επενδύσεις, λαμβανομένου υπόψη και του ρίσκου να ανατραπούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και οι πολιτικές των τελευταίων ετών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v