Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα κρίνει το αίτημα Στουρνάρα για ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός οικονομικών υπέβαλε ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους αναφορικά με το αν η Τράπεζα της Ελλάδος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά της. Ο φόρος ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα κρίνει το αίτημα Στουρνάρα για ΕΝΦΙΑ

Ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προκειμένου να λυθεί το «μυστήριο» αναφορικά με το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεούται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτά αν η Τράπεζα της Ελλάδος για τα δικαιώματά της σε ακίνητα:

· Απαλλάσσεται από φόρους ή τέλη κατ' εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 73 παρ. 1 του Καταστατικού της ή
· Καταλαμβάνεται από τις νεότερες διατάξεις του ν. 4223/2013 «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων και άλλες διατάξεις» (Α287), οι οποίες δεν την απαλλάσσουν από την επιβολή του εν λόγω φόρου
· πως διαμορφώνεται η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα και ειδικότερα ποια είναι η ισχύς της επίμαχης διάταξης του Καταστατικού της ΤτΕ εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι αυτή περιλαμβάνεται σε διεθνή σύμβαση που έχει κυρωθεί με νόμο (ν.3423/1927) σε συνδυασμό με το ότι η μεταγενέστερη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 3 του ν. 4223/2013 ορίζει ότι «κάθε άλλη διάταξη ,γενική ή ειδική , που αφορά απαλλαγές από φόρους ή τέλη δεν εφαρμόζεται για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητης Περιουσίας»...

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΔΕ βεβαίωσε ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα της Τράπεζας της Ελλάδος ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα με ανακοίνωσή της η ΤτΕ επισημαίνει ότι :

«Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 73 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο κυρώθηκε με τους Νόμους 3423/1927 και 3424/1927 ως παράρτημα διεθνούς σύμβασης και έχει, συνακόλουθα, υπερνομοθετική ισχύ, η ΤτΕ απαλλάσσεται παντός φόρου ή τέλους.

Η απαλλαγή των ακινήτων που ανήκουν στην ΤτΕ από κάθε άμεσο και έμμεσο φόρο, δασμό, τέλος κ.λ.π. έχει επιβεβαιωθεί από σειρά αποφάσεων των αρμόδιων δικαστηρίων, αλλά και από το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο.

Το ίδιο θεσμικό πλαίσιο ισχύει και για τις κεντρικές τράπεζες των περισσοτέρων χωρών – μελών της Ε.Ε.

Η διεθνής πρακτική προβλέπει την πληρωμή στο κράτος μερίσματος επί των καθαρών κερδών των κεντρικών τραπεζών, το οποίο για την περίπτωση της Τραπέζης της Ελλάδος ισοδυναμεί με ποσοστό 88% επί των καθαρών κερδών της.

Στην πράξη, η ΤτΕ αντί να καταβάλλει φόρους, πληρώνει ετησίως μέρισμα, το οποίο καλύπτει όλες τις υποχρεώσεις της προς το Δημόσιο.

Με βάση τα παραπάνω, η απαλλαγή της ΤτΕ από τον ΕΝΦΙΑ είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, γιατί, ούτως ή άλλως, το Δημόσιο θα εισπράξει το ισόποσο του καταλογισθέντος ΕΝΦΙΑ, ενόψει της διάταξης του άρθρου 71 του Καταστατικού της Τράπεζας που περιορίζει τους μετόχους σε μέρισμα 12% και, όπως προαναφέρεται, αποδίδει στο Δημόσιο το υπόλοιπο 88%.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v