Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια deals «αντέχουν» στην πολιτική συγκυρία

Τι θα γίνει με Finansbank, Αστήρ Παλάς, Πανγαία, NBGI και Eurolife. Πού θα κριθεί η εξέλιξη διαγωνισμών για πώληση δανείων και οι συζητήσεις για νέες ΑΕΕΑΠ. Οι δεσμεύσεις των capital plans αλλά και οι δυσκολίες υλοποίησης.

Ποια deals «αντέχουν» στην πολιτική συγκυρία

Κανονικά θα προχωρήσει ο σχεδιασμός των τραπεζών για πωλήσεις δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ενώ αντίστοιχες ενέργειες στην εγχώρια αγορά θα επανεξετασθούν, υπό το πρίσμα των πολιτικών εξελίξεων και το έμπρακτο ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών.

Η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ξάφνιασε τους βασικούς πωλητές στην εγχώρια αγορά, δηλαδή τις συστημικές τράπεζες, προκαλώντας αλλαγές στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό τους, αναφορικά με τις πωλήσεις περιουσιακών τους στοιχείων.

Η Εθνική, η Eurobank, η Alpha και η Πειραιώς έχουν δρομολογήσει για το επόμενο τρίμηνο σειρά ενεργειών που σχετίζονται είτε με την υλοποίηση των υπό έγκριση σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης (Εθνική, Eurobank), είτε με την ενεργητικότερη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακίνητης περιουσίας.

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι θα προχωρήσουν κανονικά ώριμες υποθέσεις πώλησης θυγατρικών ή άλλων στοιχείων ενεργητικού, με τις τράπεζες, πάντως, να διατηρούν το δικαίωμα να κηρύξουν άγονους τους σχετικούς διαγωνισμούς.

Την ίδια στιγμή, όσες ενέργειες προϋποθέτουν καλό επενδυτικό κλίμα έχουν ήδη παγώσει και οι πολιτικές εξελίξεις θα κρίνουν πότε θα βγουν από το «ψυγείο».

Η αβεβαιότητα που επικρατεί από τον περασμένο Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθούν σε ευνοϊκότερη συγκυρία σχεδιασμοί, όπως η εισαγωγή της Εθνικής Πανγαία (Εθνική) και της Eurolife Holding (Eurobank) στο Χ.Α.

Η Πανγαία θα εισαχθεί, όπως όλα δείχνουν, στο Χ.Α. χρησιμοποιώντας το κέλυφος της MIG Real Estate και θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο σε διάθεση νέων ή και υφιστάμενων μετοχών για την ενίσχυση της εμπορευσιμότητας του τίτλου. Η δημόσια εγγραφή της Eurolife επίσης μετατίθεται προς καλύτερη χρηματιστηριακή συγκυρία.

Παραμένει το ενδιαφέρον από private equity funds

Παρά την αβεβαιότητα, όμως, συνεχίζονται οι συζητήσεις των τραπεζών με private equity funds, τόσο για πωλήσεις χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και για συμπράξεις αναφορικά με τη σύσταση νέων εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει υπαναχώρηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών. Υπάρχει όμως ο φόβος ότι η πολιτική αβεβαιότητα θα επηρεάσει το ύψος των προσφορών.

Υπό το παραπάνω πρίσμα το αποτέλεσμα της τρίτης και καθοριστικής ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου θα παίξει σημαντικό ρόλο.

Αν εκλεγεί Πρόεδρος και οι τελικές προσφορές κριθούν ικανοποιητικές ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν ώριμες υποθέσεις, όπως η πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων ύψους 470 εκατ. ευρώ από συστημική τράπεζα. Επιπρόσθετα, εκτιμάται ότι θα κλείσουν γρήγορα και προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και private equity funds για σύσταση νέων ΑΕΕΑΠ.

Θα τρέξουν κανονικά οι πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό

Κανονικά θα υλοποιηθούν οι πωλήσεις και η διάθεση μειοψηφικού πακέτου μετοχών σε θυγατρικές του εξωτερικού, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνονται στα υπό έγκριση από την ΕΚΤ σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με στελέχη της Εθνικής τόσο η πώληση της NBGI όσο και η διάθεση νέων και υφιστάμενων μετοχών της Finansbank θα προχωρήσουν κανονικά. Η συνδυασμένη προσφορά μετοχών της Finansbank σε ξένους επενδυτές αναμένεται να τρέξει τον προσεχή Ιανουάριο ανεξαρτήτως των εξελίξεων στην Ελλάδα.

Το κλίμα μεταξύ των ξένων επενδυτών για την Τουρκία έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, ενώ επανέρχεται και το ενδιαφέρον από μεγάλους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς ομίλους όπως κατέδειξε η αύξηση του ποσοστού της ισπανικής BBVA στην Garanti Bankasi.

Κανονικά θα υλοποιηθεί και η πώληση της Αστήρ Παλάς καθώς η συμφωνία έχει ήδη υπογραφεί και αναμένεται για την ολοκλήρωσή της η έκδοση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου.

Όπως διευκρινίζουν οι ίδιες πηγές, η Εθνική θα υλοποιήσει όλες τις συμβατικές της υποχρεώσεις, δεν πρόκειται όμως να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, ώστε να μη δεσμεύσει την τράπεζα σε περίπτωση εκλογών και ενδεχόμενης αλλαγής διοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v