Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Με... κατενάτσιο για ένα δίμηνο σε δάνεια και ρυθμίσεις

Πώς οι πολιτικές εξελίξεις αναδιαμορφώνουν τους σχεδιασμούς των διοικήσεων. «Παγώνει» η ζήτηση για νέα δάνεια. Ψύχραιμοι προς το παρόν οι καταθέτες. Οι επιπτώσεις από την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τράπεζες: Με... κατενάτσιο για ένα δίμηνο σε δάνεια και ρυθμίσεις

Ανησυχία προκαλεί στα τραπεζικά επιτελεία η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα, καθώς θεωρούν χαμένο χρόνο και το πρώτο δίμηνο του 2015, όταν με βάση τα στρατηγικά τους πλάνα εκτιμούσαν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα είχαν πάρει την πολυπόθητη αναβάθμιση και ο δρόμος προς τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων θα άνοιγε με καλύτερες προϋποθέσεις.

Ένα, επίσης, καυτό μέτωπο για τον κλάδο είναι η διατήρηση της ηρεμίας στα γκισέ μιας και μέχρι σήμερα οι καταθέτες έχουν αποδείξει ότι ενδίδουν στον πολιτικό πανικό αποσύροντας τις καταθέσεις τους. Μολονότι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους τα τραπεζικά στελέχη εκφράζουν προβληματισμούς, συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα προς τη σωστή κατεύθυνση, γεγονός που το γνωρίζουν τόσο τα εγχώρια πολιτικά κέντρα, όσο και οι εταίροι της χώρας. Ωστόσο, τονίζουν ότι για μία ακόμη φορά βάζουν τα μολύβια κάτω...

Δράσεις υπό αναστολή

Μέχρι, λοιπόν, να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό το μόνο βέβαιο είναι ότι σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήσεις αναστέλλονται. Το πρώτο που ανέμεναν με το νέο έτος, και εφόσον η διαπραγμάτευση με την τρόικα είχε αίσιο τέλος και η χώρα αποκτούσε την ομπρέλα της προληπτικής γραμμής, ήταν η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και κατ' επέκταση του τραπεζικού συστήματος. «Αυτή η εξέλιξη παγώνει και συναρτάται με τις πολιτικές εξελίξεις», τονίζει στο Εuro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Χάνουμε πολύτιμο χρόνο την ώρα που η αγορά και οι επιχειρήσεις κρέμονται από μία κλωστή».

Απόρροια της αναστολής της αναβάθμισης είναι η υιοθέτηση αμυντικής στάσης όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας. «Πράγματι οι τράπεζες ανακοίνωσαν τα πλάνα τους για τις χορηγήσεις του 2015. Σαφώς δεν ακυρώνονται, αλλά εκ των πραγμάτων το πρώτο δίμηνο σίγουρα και οι επιχειρήσεις δεν θα τρέξουν για δάνεια μέχρι να δουν πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάγωμα, τουλάχιστον προς το παρόν, επίκειται και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων από τις ίδιες τις τράπεζες. «Κανένας εν μέσω αβεβαιότητας δεν θα προχωρήσει σε deals και επενδύσεις. Είναι λογικό», υπογραμμίζει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Ο αγώνας δρόμου, εκ νέου, για εμάς είναι να πείσουμε τους μετόχους μας ότι η χώρα θα συνεχίσει παρά τις όποιες αναταράξεις την πορεία της».

Καταθέσεις

Στο μέτωπο των καταθέσεων, τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι επικρατεί ψυχραιμία, παρά τα ερωτήματα των καταθετών, τα οποία είχαν μία μικρή ένταση τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, στέλνουν μήνυμα στους καταθέτες ότι τα χρήματα είναι ασφαλή και δεν πρέπει να επικρατήσουν συμπεριφορές πανικού όπως στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v