Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φέσσας: Να επικρατήσουν οι εθνικές προτεραιότητες

"Οι χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης ομονόησαν σε έναν εθνικό στόχο" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Θεωρεί πως απαιτούνται πρωτοβουλίες γιατί "εντός και εκτός συνόρων αμφισβητείται η δυνατότητα της Ελλάδας να τα καταφέρει».

Φέσσας: Να επικρατήσουν οι εθνικές προτεραιότητες

«Η οικονομική μας ζωή μπορεί κάλλιστα να βρεθεί σε αδιέξοδο και οδυνηρή απομόνωση, αν επικρατήσουν κομματικές, αντί για εθνικές προτεραιότητες» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας κατά τη διάρκεια παρέμβασης στο συνέδριο “CEO Summit».

Κατά τον κ. Φέσσα, «Οι εξελίξεις των ημερών δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Εντός και εκτός συνόρων αμφισβητείται η δυνατότητα της Ελλάδας να τα καταφέρει».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκτίμησε πως «το κόστος της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που πληρώνουμε οφείλεται στο ότι δεν έχουμε καταφέρει να αποσυνδέσουμε το πολιτικό από το οικονομικό ρίσκο. Και όσο το πρώτο μεγαλώνει, θα συμπαρασύρει το δεύτερο». Πρόσθεσε πως «στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχουν όμως κρίσιμες στιγμές και καταστάσεις, που δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με αντιλήψεις και εργαλεία του χθες. Υπάρχει το δημόσιο συμφέρον, η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, που είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ο κ. Φέσσας επισήμανε επίσης:

«Σήμερα, οι κανόνες έχουν αλλάξει και η χώρα μας έχει επιλέξει να δεσμεύεται από το πλαίσιο του νέου «ευρώ». Οι τράπεζές μας αποτελούν πλέον οργανικό μέρος του τραπεζικού ευρωσυστήματος, της Τραπεζικής Ένωσης. Που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό σκέλος, η οικονομική μας πολιτική και οι αρτηρίες του - οι τράπεζες - πρέπει να προστατευθούν από την αβεβαιότητα και την κρίση εμπιστοσύνης, όσο διαρκεί το πρόγραμμα δανεισμού.

Θα είμαστε ασυγχώρητοι αν συνεχίσουμε να αμφισβητούμε οι ίδιοι τα επιτεύγματά μας. Θα είναι άδικο για τους Έλληνες πολίτες και τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας, που στήριξαν την οικονομία μας από την τσέπη τους, να μην τηρήσουμε τα βασικά και να βγούμε από το πρόγραμμα στήριξης ενωμένοι. Όλες οι άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα στήριξης ομονόησαν σε έναν εθνικό στόχο και τον προστάτεψαν από την πόλωση.

Τώρα που φάνηκαν και στην Ελλάδα τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, τώρα είναι που χρειάζεται να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τώρα έχουμε την επιλογή να στηρίξουμε την οικονομία μας σε επενδύσεις και εξαγωγές - και όχι στην κατανάλωση με δανεικά – και πρέπει, πάση θυσία, να πείσουμε τους πολίτες, τους δανειστές, τους επενδυτές, ότι θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα.

Μία είναι λοιπόν η πρόκληση για την ηγεσία μας σήμερα, πολιτική και οικονομική. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να απομονώσουμε τον κίνδυνο. Όλοι μαζί. Η τιτάνια δημοσιονομική προσαρμογή, ένα επίτευγμα κερδισμένο με θυσίες και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί, πρέπει να διατηρηθεί ως κόρη οφθαλμού και να χρησιμοποιηθεί σε μια εθνική και ευρωπαϊκή λύση εξόδου από την ύφεση. Και στη συνέχεια να προχωρήσουμε σε μια γενναία συνταγματική αναθεώρηση, ως συμβολική και ουσιαστική φυγή προς τα εμπρός, για να θεμελιώσουμε θεσμικά την Ελλάδα της νέας εποχής.

Υπό προϋποθέσεις λοιπόν, στο 2015 μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να θυμόμαστε πόσο κοντά - αλλά και πόσο μακριά - βρισκόμαστε από τις προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων για πραγματική ανάπτυξη, για δουλειές, για ελπίδα στο αύριο, που μπορεί και πρέπει να είναι καλύτερο».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v