Παράλληλη απασχόληση: Πότε είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ. Συνυπολογίζονται στις 25 μέρες ασφάλισης που απαιτούνται για παραμονή στην ασφάλιση του ΙΚΑ οι απεργίες, οι άδειες και η ασθένεια.

Παράλληλη απασχόληση: Πότε είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ

Με υπουργική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Αντώνη Μπέζα καθορίζονται οι όροι ασφάλισης στον ΟΑΕΕ ή παραμονής στο ΙΚΑ, στις περιπτώσεις ασφαλισμένων μετά το 1993 που απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με το νόμο, ασφαλισμένοι μετά την 1η.1.1993 σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι οποίοι λόγω παράλληλης απασχόλησης υπάγονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ και στο ΙΚΑ, με λιγότερες από 25 μέρες ασφάλισης ανά μήνα, από τις 7.4.2014 και εφεξής δεν έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα και υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και για όλο τον χρόνο της παράλληλης απασχόλησής τους.

Στους ασφαλισμένους αυτούς, στους οποίους είχε χορηγηθεί εξαίρεση από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ ή του ΟΑΕΕ έως και τις 6.4.2014, η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ανά μήνα στο ΙΚΑ εξετάζεται μετά τη λήξη της χορηγηθείσας εξαίρεσης.

Σύμφωνα με την απόφαση του κ. Μπέζα, δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα συνεχίζουν να έχουν οι παράλληλα απασχολούμενοι στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ μόνο εφόσον συμπληρώνουν 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ, για όλο το χρονικό διάστημα που διαρκεί κάθε φορά η παράλληλη απασχόλησή τους.

Βέβαια, καθορίζεται ότι η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ασφάλισης ανά μήνα στο ΙΚΑ δεν εξετάζεται για τον μήνα κατά τον οποίο γίνεται η πρόσληψη, καθώς και για τον μήνα κατά τον οποίο λήγει
η εργασία και η ασφάλιση στο ΙΚΑ, καθώς η πρόσληψη μπορεί να μην έχει γίνει στην αρχή του μήνα.

Για τους ενδιάμεσους μήνες της ασφάλισης στο Ίδρυμα, θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση της πραγματοποίησης των 25 ημερών ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα όπου ο μισθωτός απουσιάζει από την εργασία του με επιδότηση λόγω ασθενείας ή τακτικής ανεργίας ή λόγω άδειας κυήσεως, λοχείας ή γονικής άδειας ανατροφής τέκνων ή λόγω εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών, ή λόγω απεργίας, με την προϋπόθεση ότι -συνυπολογιζομένων των ανωτέρω- συμπληρώνονται 25 ημέρες ασφάλισης ανά μήνα καθ' όλη τη διάρκεια των περιόδων αυτών.

Ειδικά κατά τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους και προκειμένου για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο θεωρείται ότι πληρούται η προϋπόθεση των 25 ημερών ασφάλισης, εφόσον ο εργαζόμενος έχει πραγματοποιήσει τον κατά περίπτωση πλήρη αριθμό ημερών ασφάλισης του μήνα αυτού.

Οι ασφαλισμένοι που έχουν το δικαίωμα επιλογής μεταξύ ΟΑΕΕ και ΙΚΑ υποβάλλουν σχετική δήλωση στον ασφαλιστικό φορέα της επιλογής τους καθώς και στον μη επιλεγέντα ασφαλιστικό φορέα και στον εργοδότη/ες εντός έξι μηνών από το χρονικό σημείο κατά το οποίο κάθε φορά δημιουργείται η υποχρέωση ασφάλισης στο δεύτερο φορέα. Η δήλωση αυτή για όσο χρόνο διαρκεί η παράλληλη απασχόληση είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει μεταβολή στον αρχικά επιλεγμένο ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης επιλογής ασφαλιστικού φορέα εντός της εξάμηνης προθεσμίας, ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον φορέα στον οποίο υπάγεται η μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση την οποία για πρώτη φορά ανέλαβε σε κάθε διάστημα παράλληλης απασχόλησης.

Εάν προηγείται η ανάληψη της μισθωτής απασχόλησης καθίσταται υποχρεωτικός φορέας ασφάλισης το ΙΚΑ, εφόσον κάθε μήνα της παράλληλης απασχόλησης ο παράλληλα απασχολούμενος συμπληρώνει 25 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ. Εάν προηγείται χρονικά η ανάληψη της αυτοαπασχόλησης ο ασφαλισμένος υπάγεται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ.

Στην περίπτωση μεταβολής εργοδότη από παράλληλα απασχολούμενο που έχει επιλέξει ως υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ, και εφόσον μεσολαβεί κενό διάστημα ημερών στον ίδιο μήνα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη, υποβάλλεται νέα δήλωση επιλογής φορέα εντός εξαμήνου.

Εάν δεν μεσολαβεί οποιοδήποτε κενό διάστημα από την απόλυση μέχρι την επαναπρόσληψη, ακόμη και από διαφορετικό εργοδότη, δεν απαιτείται η υποβολή νέας δήλωσης επιλογής φορέα.

Τα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα κατά τα ανωτέρω ασφαλίζονται στους φορείς ασθένειας, επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας που αντιστοιχούν στο συνταξιοδοτικό φορέα κύριας ασφάλισης της επιλογής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v