Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστική αγορά: Τι «βλέπουν» για το 2015 έξι στελέχη του κλάδου

Άνοδο παραγωγής αναμένουν οι παράγοντες του κλάδου μέσα στο 2015, μόλις αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα. Το νέο καθεστώς, οι μεγάλες προκλήσεις και η συνειδητοποίηση των πελατών για την αναγκαιότητα της ιδιωτικής ασφάλισης.

Ασφαλιστική αγορά: Τι «βλέπουν» για το 2015 έξι στελέχη του κλάδου

Βελτίωση της κατάστασης για το 2015 βλέπουν οι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, αν βέβαια η πολιτική αβεβαιότητα αμβλυνθεί και η ομαλότητα επανέλθει και πάλι στην οικονομική ζωή της χώρας.

Οι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν πως οι Έλληνες σήμερα έχουν συνειδητοποιήσει περισσότερο από οποιαδήποτε φορά στο παρελθόν τη χρησιμότητα του ασφαλιστικού θεσμού και είναι διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη... όποτε φυσικά αρχίσουν να εισρέουν λεφτά σε αυτήν.

Συγκεκριμένα, η ανάγκη για προγράμματα σύνταξης και υγείας έχουν ανεβάσει το ενδιαφέρον για τον κλάδο ζωής.

Επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις με τις καταστροφικές πλημμύρες, τους σεισμούς και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας έχουν πείσει πολλούς από τους συμπολίτες μας πως η ασφαλιστική κάλυψη είναι απαραίτητη και όχι πολυτέλεια.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι σε θέση να ανεβάσουν την ασφαλιστική παραγωγή μέσα στο 2015, αν η ομαλότητα αποκατασταθεί και το ΑΕΠ αρχίσει να ανεβαίνει.

Πέραν αυτού ωστόσο, σημαντικές εξελίξεις αναμένονται μέσα στην επόμενη χρονιά και σε ό,τι αφορά μια σειρά εσωτερικά ζητήματα του κλάδου, όπως:

• Το κατά πόσον οι ασφαλιστικές θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Solvency II, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2016.
• Το πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μεταξύ εταιρειών και διαμεσολαβούντων.
• Το πώς θα δράσει η εποπτική αρχή (Τράπεζα της Ελλάδος) σε μια σειρά σημαντικά θέματα, όπως π.χ. οι τιμολογήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου και οι ΕΠΥ (εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών).

Το Euro2day.gr φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις έξι γνωστών παραγόντων της εγχώριας ασφαλιστικής αγοράς, τις οποίες και παρουσιάζει:

Νίκος Χαλκιόπουλος, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Πίστης

Το περιβάλλον σήμερα είναι ασταθές. Πιστεύω ωστόσο ότι όταν η κατάσταση αρχίσει να σταθεροποιείται -είτε αυτό γίνει τον Ιανουάριο, είτε τον Φεβρουάριο, είτε τον Μάρτιο- η ασφαλιστική αγορά θα πάει σαφώς καλύτερα. Από τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να περνάει σε φάση ανάπτυξης, θα τονωθεί η παραγωγή σε όλες τις κατηγορίες των προϊόντων, είτε αυτά λέγονται συνταξιοδοτικά, είτε υγείας, είτε καλύψεις γενικών κλάδων.

Το νέο περιβάλλον που διαμορφώνει το Solvency II είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εταιρειών. Είναι απαιτητικό για τους μετόχους, οδηγεί σε αυξημένο λειτουργικό κόστος (απαιτούνται εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να διαχειριστούν το ρίσκο), και οδηγεί σε μικρότερες παροχές προς τους πελάτες. Άρα μιλάμε για ισχυρότερες εταιρείες, λιγότερο ανταγωνιστικά προϊόντα κι ακριβότερα προϊόντα.

Πάνος Δημητρίου, διευθύνων σύμβουλος Generali

Το 2015 θα είναι το πρώτο έτος σημαντικών αλλαγών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά. Αλλαγές που απορρέουν από πολλούς και σύνθετους παράγοντες, και οι οποίες θα έχουν ως αποτέλεσμα να συρρικνωθεί περαιτέρω ο αριθμός των ασφαλιστικών εταιρειών, αλλά και να ενισχυθεί ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης συμπληρωματικά στην κοινωνική ασφάλιση.

Πρώτα απ’ όλα, είναι η πορεία υλοποίησης του νέου πλαισίου φερεγγυότητας, πιο γνωστού ως Solvency II, το οποίο θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν από την 1η/1/2016 όλες οι ασφαλιστικές της Ευρώπης. Επίσης, οι αλλαγές σχετίζονται με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τις γενικότερες πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και με την ανάγκη να καλυφθεί το κενό που θα αφήσει η περαιτέρω υποχώρηση του κοινωνικού κράτους. Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης θα πρέπει να κληθεί να αναλάβει ευρύτερο ρόλο και κυρίως οι ασφαλιστικές εταιρείες που θα διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και την ανάλογη αξιοπιστία και φερεγγυότητα.

Η Generali μετά από ένα καθό' λα δημιουργικό και πετυχημένο 2014, στη διάρκεια του οποίου υπερκάλυψε όλους τους στόχους της προς όφελος των πελατών, των συνεργατών της και των μετόχων της, δεσμεύεται ότι και το νέο έτος θα συνεχίσει να κινείται εστιάζοντας ακόμη περισσότερο στις ανάγκες των πολιτών.

Η Generali θα συνεχίσει την οργανική της ανάπτυξη στηριζόμενη σε ένα ακόμη πιο διευρυμένο δίκτυο ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, οι οποίοι θα βρουν στην εταιρεία έναν πιστό σύμμαχο για την επαγγελματική τους ανέλιξη.

Ιωάννης Παν. Βοτσαρίδης, CEO της INTERLIFE Ασφαλιστικής

Το 2015 δεν αναμένεται να είναι καλή οικονομική χρονιά, δεδομένου του θολού πολιτικού σκηνικού στη χώρα, αλλά και της συνέχισης της σφιχτής οικονομικής πολιτικής της μεταμνημονιακής περιόδου. Αναταράξεις θα υπάρχουν και στην εγχώρια, αλλά και στις διεθνείς χρηματαγορές. Η κατάσταση στις τράπεζες είναι ρευστή και η αβεβαιότητα και η σύγχυση, όσον αφορά τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις -με πιθανές εκλογές, «τις αγορές που δεν συγχωρούν», και όλα τα λοιπά συναφή που διακινούνται στον οικονομικό Τύπο- δεν βοηθούν καθόλου το επιχειρείν στην Ελλάδα.    

Στον κλάδο των ασφαλίσεων ωστόσο, διαφαίνεται μια μεσοσταθμική ανάκαμψη του τζίρου που θα οφείλεται κυρίως στον κλάδο ζωής (συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων υγείας). Τα ποσοστά ανά κλάδο εκτιμώνται περίπου στο +15% για τον κλάδο ζωής, στο -6% για τον κλάδο ζημιών, στο -14% για τον κλάδο αυτοκινήτου, ο μέσος όρος όμως αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο.

Όσον αφορά τις ευρύτερες προοπτικές, αυτές εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αναμενόμενη ρύθμιση για τη δημιουργία επαγγελματικών ταμείων μέσω ιδιωτικών ασφαλιστικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η INTERLIFE, αν και Εταιρία Γενικών Ασφαλίσεων, διαθέτει πολύ αξιόλογα προγράμματα στον κλάδο υγείας (ατυχήματος/ - ασθενείας) όπως το ΥΓΕΙΑ MAXIMUM, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά τμολόγια, που σίγουρα θα φέρουν μεγάλη ανάπτυξη στην παραγωγή ασφαλίστρων. Συνακόλουθα, περιμένουμε -μέσω του κλάδου ζωής - ώθηση και σε όλους τους άλλους κλάδους ασφάλισης.

Γιώργος Ζάχος, πρόεδρος της NP Insurance

Υπήρχαν προσδοκίες για βελτίωση της ασφαλιστικής αγοράς μέσα στο 2015, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο ενδεχομένως να μας πάνε πίσω και τελικά να ζήσουμε μια χρονιά εξίσου δύσκολη με αυτήν του 2013 και του 2012.

Σε ό,τι αφορά το Solvency II θεωρώ πως η NP Insurance είναι ήδη έτοιμη να ανταποκριθεί και σε θέματα κεφαλαίων και σε ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης.

Δεν υπάρχει καμιά ανησυχία. Εκτιμώ επίσης πως και οι άλλες εταιρείες βρίσκονται στη διαδικασία της προσαρμογής και πως αν είναι να κλείσουν κάποιες ασφαλιστικές αυτό θα οφείλεται σε άλλους λόγους και όχι στο Solvency II.

 

Αριστείδης Βασιλειάδης, ιδρυτής του Insuranceforum.gr

Νομίζω πως το στοίχημα για την προσεχή διετία είναι να έρθουμε πιο κοντά στον καταναλωτή ως αγορά, να τον πείσουμε, να καταλάβει την αξία της ασφάλισης.

Όλοι μας, φορείς της αγοράς και ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, οφείλουμε να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο για την αναβάθμιση του κλάδου μας. Άλλα κυρίως για την αναβάθμιση της συνολικής μας εικόνας στα μάτια του καταναλωτή.

Δεν είναι εύκολο να τους μάθουμε ότι οφείλουν να ασφαλίσουν το σπίτι τους, την αστική τους ευθύνη, την υγεία τους, την επιχείρησή τους. Έτσι λοιπόν, πολλοί εγκλωβιζόμαστε στον κλάδο αυτοκινήτου που ως γνωστόν στην ασφαλιστική πίτα όλο και λιγοστεύει ως μέρος της.

Από την άλλη έχουμε τις αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων που μετακυλίουν την ευθύνη του σκανδάλου ΑΣΠΙΣ στην ίδια την αγορά. Η τελευταία ευκαιρία που είχαμε για να κάνουμε μία νέα αρχή και να απαλύνουμε έστω και στο ελάχιστο τον «πόνο» των ανθρώπων που έχασαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα οποία επένδυσαν στον κλάδο χάθηκε. Και έτσι το σκάνδαλο Ασπίς συνεχίζει να στιγματίζει την ασφαλιστική μας αγορά.

Βέβαια δεν φταίει μόνο αυτό, είναι και κάποιες κινήσεις της κυβέρνησης που θα μπορούσαν να δώσουν μικρές ανάσες στην αγορά. Όπως π.χ. η υποχρεωτική ασφάλιση για τον σεισμό, η υποχρεωτική ασφάλιση της επαγγελματικής ευθύνης κάθε επαγγελματία. Η εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα (ούτε αυτό έχουν την ικανότητα να πράξουν)
Ακόμη και η ατολμία τους να νομοθετήσουν τους τρεις πυλώνες ασφάλισης.

Σε μία Ελλάδα που δεν μαθαίνει από τα λάθη της, εμείς ως επαγγελματικός κλάδος οφείλουμε να προσπαθήσουμε και να δείξουμε στους καταναλωτές πως η επιλογή της ασφάλισης είναι μονόδρομος για την επιβίωσή και την αντικειμενική αίσθηση ασφάλειας που τους παρέχει.

Δύσκολο μεν, εφικτό δε.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας

 
Είμαστε πεπεισμένοι ότι μετά τα τελευταία γεγονότα -όπως οι πλημμύρες, οι καταστροφές από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και φυσικά οι σεισμοί- ο ασφαλιστικός κλάδος θα πάει καλύτερα μέσα στο 2015, καθώς αποτελεί αναγκαίο σύμμαχο της οικονομικής δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v