Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα

Τέχνασμα για την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει η WSJ την απόφαση Σαμαρά να επισπεύσει την ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. Οι ευθύνες του Έλληνα πρωθυπουργού στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος.

WSJ: Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να τρομάξει τους ψηφοφόρους αντί να προσπαθήσει να τους πείσει, υποστηρίζει άρθρο της WSJ με τίτλο «Ο πανικός επιστρέφει στην Ελλάδα».

«Το χρηματιστήριο κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα καθώς η απόφαση για την διενέργεια προεδρικών εκλογών προκάλεσε φόβους για τo μέλλον των μεταρρυθμίσεων και της ανάκαμψης στην Ελλάδα» σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απόφαση του κ. Σαμαρά αποτελεί ένα τέχνασμα για την εξουδετέρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπόσχεται να ακυρώσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις και να αναγκάσει τους δανειστές της Ελλάδας να δεχτούν μεγαλύτερο κούρεμα στο χρέος. «Με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο να μην έχουν ολοκληρωθεί, ο κ. Σαμαράς ελπίζει ότι οι ψηφοφόροι θα επιστρέψουν στην μη δημοφιλή του κυβέρνηση αντί να διακινδυνεύσουν ένα νέο κύκλο χάους από την παράδοση της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Η WSJ τονίζει πως η στρατηγική αυτή αποτελεί σύμπτωμα των ευρύτερων προβλημάτων του πολιτικού συστήματος που έφεραν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο. Από το 2010, οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν μειώσει συντάξεις, μισθούς και τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να υποχωρήσει και η οικονομία να επιστρέψει φέτος σε ανάπτυξη. Αλλά σχεδόν κανένας Έλληνας πολιτικός, συμπεριλαμβανομένου και του Αντώνη Σαμαρά, δεν προσπάθησε να πείσει τους ψηφοφόρους ότι οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζονται σήμερα θα οδηγήσουν σε ταχύτερη και βιώσιμη ανάπτυξη αύριο. Αντίθετα, ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να καθυστερήσει ορισμένες μεταρρυθμίσεις, για να δείξει πως είναι ανεξάρτητος από την τρόικα, υπογραμμίζει το άρθρο.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις η στάση του ήταν και δίκαιη, όπως στα σχέδια με τις περικοπές φόρων για την αντιστροφή των αδικαιολόγητων αυξήσεων που πρότεινε το ΔΝΤ. Αλλά την ίδια ώρα εμπόδισε και πολλά άλλα μέτρα, όπως την περαιτέρω μείωση του μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων, περιμένοντας να τον αναγκάσει να το κάνει η τρόικα και στην συνέχεια να ρίξει το φταίξιμο στους ξένους».

Η προσέγγιση αυτή δεν κατάφερε να δημιουργήσει την απαραίτητη συναίνεση πίσω από τις μεταρρυθμίσεις, πόσο μάλλον να βοηθήσει τους ψηφοφόρους να καταλάβουν ότι η κρίση ήταν σε μεγάλο βαθμό ευθύνη της Ελλάδας. Σύμφωνα με την WSJ δεν προκαλεί καθόλου έκπληξη που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τέτοια επιτυχία υποστηρίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι τελείως άχρηστες. Άλλωστε ο ίδιος ο Σαμαράς ήταν κτά του μνημονίου το 2010, προτού κερδίσει τις εκλογές το 2012. «Τώρα η στρατηγική του είναι να τρομάξει τους ψηφοφόρους και όχι να τους πείσει» τονίζει η αμερικάνικη εφημερίδα.

Η ιστορία αποτελεί μια προειδοποίηση για το τι συμβαίνει όταν η πολιτική ελίτ επιχειρεί να περάσει μέτρα χωρίς να αναλάβει το δύσκολο έργο να πείσει τους ψηφοφόρους. Αντί να φοβούνται την δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να γίνουν καλύτεροι σε αυτό. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v