Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν... εγκαταλείπουν το ΙΧ οι Αθηναίοι

Την ισχυρή σχέση των Ελλήνων με το αυτοκίνητό τους επιβεβαιώνει έρευνα σύμφωνα με την οποία οι περισσότερες μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο γίνονται με ΙΧ. Σημαντικό το ποσό αυτών που μετακινούνται με τα πόδια.

Δεν... εγκαταλείπουν το ΙΧ οι Αθηναίοι

Το αυτοκίνητό τους συνεχίζουν να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους οι Αθηναίοι, παρά την σημαντική επέκταση του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς αλλά και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Μάλιστα το 20% των οικογενειών έχουν στην κατοχή τους δύο ΙΧ αυτοκίνητα όπως κατέγραψε έρευνα για τις αστικές μετακινήσεις, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue, για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς.

Η έρευνα, η οποία έγινε κατά περιοχή, καταγράφει με σαφήνεια και τις διαφορές που υπάρχουν στις συνήθειες των κατοίκων του λεκανοπεδίου ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους. Έτσι, στις περιοχές των βορείων προαστίων οι κάτοικοι χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο το αυτοκίνητό τους για τις μετακινήσεις τους, ενώ στο κέντρο της πρωτεύουσας ένα μεγάλο ποσοστό των μετακινήσεων γίνεται με τη χρήση τρόλεϊ και ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Επίσης οι κάτοικοι των νοτιοανατολικών προαστίων είναι σχεδόν οι μόνοι χρήστες του τραμ, το οποίο δυστυχώς, συνεχίζει να καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις στους δείκτης προτίμησης του επιβατικού κοινού.

Η έρευνα που διεξήγαγε η Public Issue μεταξύ άλλων κατέγραψε ότι:

-Το λεωφορείο κονταροχτυπιέται με το ΙΧ για τη θέση του συχνότερου μέσου μετακίνησης των Αθηναίων, καθώς το 33% των πολιτών προτιμά το πρώτο έναντι του 34% που επιμένει στο αυτοκίνητο.

- Δεύτερος πλέον προσφιλής τρόπος μετακίνησης αναδεικνύεται το Μετρό με ποσοστό 31%.

- Το 27% των κατοίκων της πρωτεύουσας φαίνεται πως εμπιστεύεται... τα πόδια του για τις καθημερινές του μετακινήσεις.

- Ηλεκτρικός, τρόλεϊ και τραμ συγκεντρώνουν το 21% των προτιμήσεων, με τα ποσοστά να κινούνται στο 10%, 9% και 2% αντίστοιχα.

- Οι κάτοικοι της Αθήνας δεν χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μετακίνησης, διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, "δεν τα χρειάζονται / είναι όλα κοντά" (38%) και "δεν τους εξυπηρετούν τα δρομολόγια" (34%).

- Το 56% των νοικοκυριών της Αττικής δηλώνει ότι κατέχει ένα αυτοκίνητο και το 22% δύο.

Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στις επιλογές μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής ανάλογα με την περιοχή κατοικίας. Για παράδειγμα, για το 56% των κατοίκων των βορείων προαστίων το αυτοκίνητο αποτελεί το συχνότερο μέσο μετακίνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 21% για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων.

Πρωταθλητές στη χρήση λεωφορείου, αναδεικνύονται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων και του Πειραιά. Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι σημαντικά τμήμα των περιοχών αυτών δεν διαθέτουν κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς με αποτέλεσμα η επιλογή του λεωφορείου να είναι μονόδρομος.

Η έρευνα της Public Issue έδειξε επίσης πως το 8% των πολιτών μετακινείται με μοτοσικλέτα, ενώ το 27% των κατοίκων της πρωτεύουσας μετακινείται με τα πόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ μικρό ήταν το ποσοστό των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα και δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς γιατί θεωρούν τα εισιτήρια ακριβά. Μετά και τις μειώσεις που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο Σεπτέμβριο, το κόστος μετακίνησης είναι ιδιαίτερα χαμηλό καθώς με μόλις 1 ευρώ την ημέρα οι πολίτες έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν απεριόριστες μετακινήσεις με όλα ΜΜΜ.

Πάντα με Μέσα

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν το WWF Ελλάς και οι "Συγκοινωνίες Αθηνών" (ΟΑΣΑ Α.Ε) παρουσιάστηκε και διαδικτυακή εφαρμογή, μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υπολογίσουν το κόστος της χρήσης ΙΧ σε σχέση με την επιλογή κάποιου Μέσου.

Να σημειωθεί τέλος ότι οι δύο φορείς θα «τρέξουν» ως τον Φεβρουάριο την καμπάνια «Πάντα με Μέσα» κατά την διάρκεια της οποία ένα «Πάντα», που είναι το σύμβολο της WWF, θα κυκλοφορεί μεταξύ συρμών και λεωφορείων, καλώντας τους επιβάτες να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, ξεναγήσεις αλλά και φεστιβάλ για τα οφέλη των ΜΜΜ. Η νέα εκστρατεία του προγράμματος WWF – Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των Μέσων για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον αλλά και το... πορτοφόλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v