Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρευνες: Με 100% η Energean στα Ιωάννινα

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία εξαγοράς έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αναμένεται η επικύρωσή της από το υπουργείο ΠΕΚΑ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης.

Έρευνες: Με 100% η Energean στα Ιωάννινα

Στην εξαγορά του μεριδίου 20% που κατέχει η καναδική Petra Petroleum ως μέλος κοινοπραξίας για τις έρευνες πετρελαίου στην περιοχή των Ιωαννίνων, προχωρά η Energean Oil and Gas (πετρέλαια Θάσου) που είναι επικεφαλής της κοινοπραξίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει αναφορές για το αντάλλαγμα, ενώ παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αποχώρηση της καναδικής εταιρείας από την κοινοπραξία, στις χαμηλές τιμές πετρελαίου αφ΄ ενός και στα ρίσκα που εμφανίζει η συγκεκριμένη περιοχή.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Petra Petroleum, εξαγοράστηκε πρόσφατα από την εταιρεία με έδρα τις Βερμούδες "Mitra". Η τελευταία δραστηριοποιείται κυρίως στη ΝΑ Ασία (Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ταϋλάνδη), γεγονός που συνέβαλε στην αποεπένδυση από συμμετοχές στην Ευρώπη με υψηλό ρίσκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία εξαγοράς έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο αναμένεται η επικύρωσή της από το υπουργείο ΠΕΚΑ, όπως προβλέπεται στη σύμβαση παραχώρησης που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο. Με την επικύρωση της μεταβίβασης, η Energean θα ελέγχει πλέον το 100% της παραχώρησης.

Τέλος να σημειωθεί ότι η συγκυρία με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, προκαλεί τεράστιες ανακατατάξεις στον τομέα της έρευνας, ο οποίος χρηματοδοτείται από τα έσοδα του παραγόμενου πετρελαίου.

Έτσι, τις προηγούμενες μέρες, η γαλλική Total ανέστειλε την υλοποίηση προγράμματος γεωτρήσεων στη Βουλγαρική ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα, προϋπολογισμού 260 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρείες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν περικοπές δαπανών, μειώσεις προσωπικού και αποχωρήσεις από ερευνητέες περιοχές υψηλού ρίσκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v