Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Μειώνονται οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας

Καμπανάκι από τη Eurobank για τα στοιχεία της ανεργίας. Πώς η μείωση του εργατικού δυναμικού μπορεί να οδηγήσει σε μονοπάτι ισχνής οικονομικής μεγέθυνσης ή στασιμότητας. Ζητά αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων.

Eurobank: Μειώνονται οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας

Τα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν ότι μειώνεται το εργατικό δυναμικό και ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας, με πιθανές αρνητικές επιδράσεις και στην παραγωγικότητα της οικονομίας, τονίζει η Eurobank σε ανάλυσή της. 

Όπως αναφέρει η τράπεζα, το ποσοστό της ανεργίας για τον μήνα Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 25,69%. Η ετήσια μεταβολή της ανεργίας ήταν της τάξης των -123,12 χιλ. ατόμων ενώ η αντίστοιχη της απασχόλησης ήταν της τάξης των 79,25 χιλ. ατόμων. Ως εκ τούτου το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 43,87 χιλ. άτομα.

Η Eurobank υπογραμμίζει ότι αν η αύξηση στην απασχόληση ήταν ίση με την μείωση της ανεργίας τότε το εργατικό δυναμικό θα παρέμενε σταθερό, η ανεργία ως ποσοστό για τον μήνα Σεπτέμβριο θα διαμορφωνόταν στο 25,46% (από 25,69%) και η ετήσια μεταβολή της θα ήταν της τάξης των -2,53 ποσοστιαίων μονάδων.

Η ετήσια μείωση του εργατικού δυναμικού κατά 43,87 χιλ. άτομα δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη αύξηση του μη ενεργού πληθυσμού και ως εκ τούτου ο ελληνικός πληθυσμός ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ικανός για εργασία (ηλικιακής ομάδας 15-74 ετών) μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 50,37 χιλ. άτομα.

Σε γενικές γραμμές, τονίζει, από τον Ιούνιο του 2008 (στο 2ο τρίμηνο του 2008 καταγράφηκε ο πρώτος ετήσιος αρνητικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης, -1,01%) μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014 το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 147,86 χιλ. άτομα, ο μη ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 199,67 χιλ. άτομα και το σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 15 ως 74 ετών μειώθηκε κατά 347,52 χιλ. άτομα.

Το τελευταίο στοιχείο αντιστοιχεί σε μια συσσωρευμένη μείωση της τάξης του -4,10% και αντικατοπτρίζεται σε έναν βαθμό στην αύξηση του μεταναστευτικού ρεύματος (εκροή) που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή ένα ποσοστό του πληθυσμού που είναι ικανό να εργαστεί αποφάσισε όχι μόνο να αποχωρήσει από το εργατικό δυναμικό αλλά επιπλέον να αναζητήσει εργασία σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Αξίζει να σημειώσουμε πως ενώ κατά την διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου 2004 - Μαΐου 2008 ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού ηλικίας 15-74 ήταν της τάξης του 0,06%, στο διάστημα Ιουνίου 2008 – Σεπτεμβρίου 2014 διαμορφώθηκε στο -0,63%.

Τα προαναφερθέντα στοιχεία, δηλαδή η μείωση του εργατικού δυναμικού και η μείωση του πληθυσμού ικανού προς εργασία μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το δυνητικό προϊόν της χώρας μας έχει υποστεί μείωση όχι μόνο λόγω της απαξίωσης του εγχώριου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού αλλά και λόγω μείωσης του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας έχουν μειωθεί (αυτό που οι φοιτητές οικονομικών σχολών ονομάζουν μετατόπιση της καμπύλης παραγωγικών δυνατοτήτων προς τα αριστερά).

Επιπρόσθετα, σημειώνει η Eurobank, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι η μείωση του παραγωγικού συντελεστή της εργασίας αφορά, τουλάχιστον σε ένα ποσοστό, άτομα υψηλής παραγωγικότητας, δηλαδή άτομα υψηλού μορφωτικού επίπεδου, τότε η εν λόγω μείωση θα έχει επιδράσεις και στην παραγωγικότητα της οικονομίας μας, ήτοι δημιουργία συνθηκών για περαιτέρω πτώση του δυνητικού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.

Η συγκεκριμένη αναφορά έχει περισσότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και η αλήθεια είναι πως σε περιόδους ύφεσης μπορεί να χαρακτηριστεί από πολλούς οικονομολόγους ως μη επίκαιρη (αυτό ως παράφραση της ρήσης του John Maynard Keynes ότι μακροπρόθεσμα όλοι θα έχουμε την γνωστή κατάληξη).

Ωστόσο, αν από τώρα δεν λάβουμε υπ' όψιν μας την δυναμική των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας, στο μέλλον μπορεί να οδηγηθούμε σε ένα μονοπάτι ισχνής οικονομικής μεγέθυνσης ή στασιμότητας. Συνεπώς, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει η τράπεζα, η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, ιδίως στο κομμάτι των κοινωνικών υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, λιμάνια) παράλληλα με την ύπαρξη ισχυρών θεσμών που θα ανταμείβουν την παραγωγική εργασία και θα αποβάλλουν την εκούσια αντιπαραγωγική εργασία δύναται να αποτελέσουν τους πυλώνες ενίσχυσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της οικονομίας μας. Με αυτόν τον τρόπο και το φυσικό κεφάλαιο της οικονομίας θα αυξηθεί και οι εργαζόμενοι θα έχουν κίνητρο να προσφέρουν παραγωγικές εργατοώρες.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v