Πότε διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη

Ποιοι ασφαλισμένοι απειλούνται με διακοπή της σύνταξης. Αναλυτικά τι προβλέπει επείγον έγγραφο του ΙΚΑ για εργαζόμενους που λαμβάνουν σύνταξη για μερική αναπηρία. Το κριτήριο της αμοιβής.

Πότε διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη

Ακόμη και με διακοπή της αναπηρικής σύνταξης απειλούνται οι συνταξιούχοι - ασφαλισμένοι πρώτη φορά μετά το 1992, που έχουν κριθεί με μερική αναπηρία, εφόσον διαπιστωθεί ότι εργάζονται και κερδίζουν περισσότερα από το μισό των αποδοχών ενός υγιούς εργαζομένου.

Με επείγον έγγραφό του το ΙΚΑ ενημερώνει όλα τα υποκαταστήματά του και τις αρμόδιες υπηρεσίες συντάξεων, για την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που καθορίζει την ιατρική και ασφαλιστική αναπηρία των ασφαλισμένων από την 1η Ιανουαρίου του 1993 και μετά.

Σύμφωνα με αυτό, «στην περίπτωση που ο συνταξιούχος λόγω αναπηρίας εργαστεί μετά τη συνταξιοδότησή του κατά τρόπο μόνιμο και σταθερό (περισσότερο από ένα συνεχές εξάμηνο) και κερδίζει περισσότερα απ' ό,τι προβλέπει ο νόμος σε συνδυασμό με τη βαθμίδα αναπηρίας του, το ασφαλιστικό όργανο μπορεί να περιορίσει την ασφαλιστική αναπηρία του, δηλαδή να τον κατατάξει σε χαμηλότερη βαθμίδα αναπηρίας.

Μπορεί ακόμη και να άρει την αναπηρία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνταξιοδότηση, εάν για παράδειγμα διαπιστωθεί ότι ο συνταξιούχος με μερική αναπηρία κερδίζει περισσότερο από το μισό των αποδοχών υγιούς εργαζόμενου στην εργασία που παρείχε ο συνταξιούχος πριν από την επέλευση της αναπηρίας.

Ο αρμόδιος διευθυντής του Ταμείου, σύμφωνα με το ερμηνευτικό έγγραφο του ΙΚΑ, «έχει το δικαίωμα περιορισμού του ποσοστού της ασφαλιστικής αναπηρίας στην περίπτωση που η υγειονομική επιτροπή έχει κρίνει ποσοστό ασφαλιστικής αναπηρίας μεγαλύτερο από το νόμιμο (ποσοστό μεγαλύτερο από 15% για νέο ασφαλισμένο) επί του συνολικού ιατρικού ποσοστού αναπηρίας».

Επίσης, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι εσφαλμένα η υγειονομική επιτροπή προσαύξησε το ποσοστό ιατρικής αναπηρίας νέου ασφαλισμένου με τα κριτήρια που ισχύουν για παλαιούς ασφαλισμένους (π.χ., 17 μονάδες σε νέο ασφαλισμένο) θα πρέπει με υπηρεσιακό σημείωμα να εισάγεται εκ νέου η υπόθεση στην αρμόδια υγειονομική επιτροπή (AYE ή BYE) για να αποφανθεί ορθά με βάση το κριτήριο που ισχύει στην περίπτωση αυτή.

Στην γνωμοδότηση γίνεται ξεκάθαρο ότι στους μεν παλαιούς ασφαλισμένους (που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι 31/12/1992) είναι επιτρεπτό να προσδιορίζονται στο συνολικό ιατρικό ποσοστό αναπηρίας μέχρι 17 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ στους νέους ασφαλισμένους (που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1/1/1993) είναι επιτρεπτό να προσδίδεται μέχρι 15% στο συνολικό ιατρικό ποσοστό αναπηρίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v