Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... βρόντο οι προσφυγές κατά φορολογικών αποφάσεων

Μόλις 1 στις 10 αιτήσεις ενδικοφανούς προσφυγής κατά αποφάσεων για επιβολή φόρων ή προστίμων έγινε δεκτή από την εφορία το προηγούμενο τρίμηνο. Περίπου οι μισές αιτήσεις δεν εξετάσθηκαν εντός της προθεσμίας των 60 ημερών!

Στο... βρόντο οι προσφυγές κατά φορολογικών αποφάσεων

Πόρτα τρώει ένας στους δύο φορολογούμενους που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών αμφισβητώντας αποφάσεις επιβολής φόρων ή προστίμων της φορολογικής διοίκησης.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), από τους 7.582 φορολογούμενους που προσέφυγαν και για τις υποθέσεις τους ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, οι 3.417 δεν κατάφεραν να βρουν το δίκιο τους γιατί πέρασαν εξήντα μέρες χωρίς να προλάβει η Διεύθυνση να εξετάσει το αίτημά τους.

Σε σύνολο 11.354 ενδικοφανών προσφυγών που υποβλήθηκαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014, έγιναν δεκτές εν όλω ή εν μέρει μόλις 1.161 ή το 10,22%.

Οι υπόλοιπες 10.193 που αντιστοιχούν σε ποσοστό 89,77%, είτε απορρίφθηκαν, είτε δεν εξετάστηκαν ποτέ και απορρίφθηκαν σιωπηρώς, είτε βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 που λειτούργησε για πρώτη φορά η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου 2014:

- Παραπέμφθηκαν 11.354 υποθέσεις, εκ των οποίων οι 9.050 ήταν ενδικοφανείς προσφυγές κατά αποφάσεων της φορολογικής διοίκησης (πράξεις επιβολής προστίμων, φόρων κ.λπ.) και οι υπόλοιπες 2.304 ήταν αιτήσεις για την αναστολή της καταβολής του 50% των φόρων και των προστίμων εν όψει εκδίκασης ενδικοφανούς προσφυγής.

- Από τις 9.050 ενδικοφανείς προσφυγές ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τις 7.582, ενώ οι υπόλοιπες 1.642 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα.

- Από τις 7.582 ενδικοφανείς προσφυγές για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, οι 1.161 έγιναν δεκτές εν μέρει ή εν όλω, οι 3.004 απορρίφθηκαν με αποφάσεις που εξέδωσε η Διεύθυνση και οι υπόλοιπες 3.417 απορρίφθηκαν σιωπηρά, δηλαδή η προβλεπόμενη από το νόμο προθεσμία των 60 ημερών για την εξέτασή τους εξέπνευσε χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικήθηκε από κάποια απόφαση επιβολής φόρου ή προστίμου της φορολογικής διοίκησης δεν έχει πλέον το δικαίωμα να προσφύγει απευθείας στα διοικητικά δικαστήρια, αλλά είναι υποχρεωμένος να ασκήσει «ενδικοφανή προσφυγή» υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών του υπουργείου Οικονομικών. Στην περίπτωση αυτή καλείται να καταβάλει το 50% των αμφισβητούμενων ποσών ή να ζητήσει την αναστολή της καταβολής του για σοβαρούς λόγους οικονομικής αδυναμίας.

Η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οφείλει να προχωρήσει εντός 60 ημερών στην επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας και να εκδώσει απόφαση με την οποία θα κάνει δεκτή ή θα απορρίπτει την προσφυγή (εν όλω ή εν μέρει).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v