Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διετής αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Σε αναστολή της εφαρμογής φόρου υπεραξίας στα ακίνητα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο την τόνωση της αγοράς ακινήτων. Θα κατατεθεί σχετική διάταξη στη Βουλή μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Διετής αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι με διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα, προβλέπεται η αναστολή της εφαρμογής του φόρου υπεραξίας από μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρει το υπουργείο η ρύθμιση αποβλέπει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και θα δώσει αποφασιστική ώθηση για την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Η πρωτοβουλία αυτή, σημειώνει, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση προς την ίδια κατεύθυνση, όπως η δραστική μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων από το 10% στο 3%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων του Γ. Μαυραγάνη με την τρόικα. Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων καθιερώθηκε από τις αρχές του 2014. Επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου, με αφορολόγητο όριο 25.000 ευρώ εφόσον το ακίνητο έχει διακρατηθεί για τουλάχιστον πέντε χρόνια, συντελεστές απομείωσης ανάλογα με το χρόνο διακράτησης του ακινήτου (από 98,2% για δύο χρόνια διακράτησης έως 60% για περισσότερα από 26) και πλήρη απαλλαγή για όσους έχουν αποκτήσει ακίνητα πριν από το 1995 εφόσον τα μεταβιβάσουν εφεξής.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v