Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ποια deals «ψήνονται» για τα δάνεια

Τι συζητούν οι τράπεζες με private equity funds. Πιλότος η συμφωνία Πειραιώς – KKR. Τα αντίστοιχης δομής deals που έρχονται. Το προς πώληση «καλάθι» με δάνεια 10 ξενοδοχείων και το χαρτοφυλάκιο δανείων 190 εταιρειών.

Τράπεζες: Ποια deals «ψήνονται» για τα δάνεια

Σε ανοικτή γραμμή με private equity funds βρίσκονται, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, οι εγχώριες τράπεζες, συζητώντας deals που εξασφαλίζουν αφενός τη μείωση της έκθεσής τους σε «κόκκινα» δάνεια, χωρίς την ίδια στιγμή να γράψουν ζημιά κατά τη στιγμή της πώλησης.

Μερικά 24ώρα μετά την παρέμβαση της ΤτΕ, η οποία μέσω της ενδιάμεσης έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ζήτησε πρωτοβουλίες για αποτελεσματικότερη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ανακοινώθηκε το MoU μεταξύ Πειραιώς και του private equity KKR.

Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία που υπογράφεται μεταξύ εγχώριας τράπεζας και private equity και αφορά στην πώληση επιχειρηματικών δανείων. Η δομή της αποτυπώνει, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πλαίσιο εντός του οποίου συζητούνται αντίστοιχα deals.

Βάσει της κατ' αρχήν συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών θα πωληθούν σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), την οποία θα συστήσει το KKR, δάνεια της Πειραιώς ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Στην εταιρεία ειδικού σκοπού το private equity θα εισφέρει κεφάλαιο ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του ποσού που θα χρειασθεί για την εξαγορά των δανείων, θα καλυφθεί μέσω δανεισμού.

Μετά τη συναλλαγή τα δάνεια θα ανήκουν στο KKR και το servicing θα διενεργείται από την Πειραιώς.

Από τις προβλεπόμενες εισπράξεις θα καλυφθεί αρχικά εξ ολοκλήρου το κεφάλαιο που έβαλε το private equity στην εταιρεία ειδικού σκοπού. Εν συνεχεία οι εισπράξεις ως 700 εκατ. ευρώ θα αποδοθούν εξ ολοκλήρου στην τράπεζα, ενώ για ό,τι εισπραχθεί πέραν των 700 εκατ. ευρώ το fund θα λαμβάνει προμήθεια διαχείρισης (management fee) της τάξης του 20%.

Στόχος του private equity είναι, αξιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, να «τρέξει» αναδιαρθρώσεις στις επιχειρήσεις των οποίων τα δάνεια αγόρασε και αντιμετωπίζουν προβληματική δομή μόχλευσης.

Με δεδομένη τη δομή του deal μοιάζει πιθανότερο να επιδιωχθεί η αναδιάρθρωση δανεισμού να συμβεί μαζί με αναδιαρθρώσεις κλάδων, μέσω συγχωνεύσεων ομοειδών εταιρειών και σε μικρότερο βαθμό με μετοχοποίηση ή και διαγραφή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο επέδειξαν τους προηγούμενους μήνες περίπου πέντε private equity funds με το KKR να προσφέρει τους καλύτερους όρους για την τράπεζα.

Πιλότος η συμφωνία για τη διαχείριση δανείων

Η συμφωνία ενδέχεται να αποτελέσει «πιλότο» και για επόμενα deals, καθώς ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη εξασφαλίζει αφενός την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αφετέρου την μη εγγραφή κατά την πώληση τουλάχιστον, ζημιάς από πλευράς τράπεζας. Αντίθετα θα εγγραφεί με τη μεταβίβαση και μικρό κέρδος.

Εφόσον ολοκληρωθεί ως έχει το deal η Πειραιώς θα μειώσει κατά 1,2 δισ. ευρώ το ενεργητικό της και κατά αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια την έκθεσή της σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (σ.σ. το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει και ενήμερα δάνεια).

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με το σχηματισμό νέων προβλέψεων μαμούθ ύψους 2,2 δισ. ευρώ στο γ τρίμηνο της χρήσης θα βελτιώσει το δείκτη κάλυψης NPLs από προβλέψεις σε επίπεδα υψηλότερα του 58%, ενισχύοντας την τράπεζα εν όψει του νέου stress test, το 2015.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Euro2day.gr οι εγχώριες τράπεζες συζητούν με private equity funds συμφωνίες με τις οποίες τα τελευταία θα αναλάβουν τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πέραν της Πειραιώς, αντίστοιχη συμφωνία διερευνά και η Αττικής. Στο πλαίσιο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή ή ομάδας βασικών επενδυτών για την κάλυψη τυχόν αδιάθετων της αύξησης κεφαλαίου ως 434 εκατ. ευρώ, οι σύμβουλοι της τράπεζας συζητούν και το σενάριο εκχώρησης της διαχείρισης όλου του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε συζητήσεις με αμερικανικό private equity fund, οι οποίες είναι πάντως σε εμβρυακό στάδιο, βρίσκεται και συστημική τράπεζα με αντικείμενο την πώληση χαρτοφυλακίου δανείων σε ονομαστική αξία και παραχώρηση management fee στον αγοραστή για το μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που τελικώς θα εισπραχθεί.

Προς πώληση «καλάθι» με δάνεια 10 ξενοδοχείων

Αντίστοιχης δομής είναι σύμφωνα με πληροφορίες και η συμφωνία για χαρτοφυλάκιο δανείων ξενοδοχειακών εταιρειών. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την παραλαβή φακέλου από τους ενδιαφερόμενους χωρίς να έχει διαρρεύσει προς το παρόν η ημερομηνία υποβολής των μη δεσμευτικών προσφορών.

Πρόκειται για δάνεια τουλάχιστον 10 εταιρειών που χρειάζονται αναδιάρθρωση και το προς πώληση «καλάθι» αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της αγοράς, λόγω και των ισχυρών αμυντικών χαρακτηριστικών της τουριστικής βιομηχανίας.

Πωλούνται δάνεια τουλάχιστον 190 επιχειρήσεων

Στον αντίποδα, και άλλη συστημική τράπεζα «τρέχει» καθαρή πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 470 εκατ. ευρώ, επιδιώκοντας να εισπράξει ποσό που να μην την υποχρεώσει να γράψει ζημιά κατά την μεταβίβαση τους.

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει δάνεια από τουλάχιστον 190 εταιρείες που είτε βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση, είτε σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Εδώ και μερικές ημέρες τα τρία private equity funds, τα οποία πέρασαν στην επόμενη φάση, διενεργούν due diligence, προκειμένου να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στις 15 Ιανουαρίου.

Τέλος πρόσφατα ολοκληρώθηκε, όπως έγραψε το Euro2day ο διαγωνισμός για τη πώληση χαρτοφυλακίου δανείων και απαιτήσεων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρουμανία. Σύμφωνα με πληροφορίες η καλύτερη προσφορά ξεπερνά το 10% της ονομαστικής αξίας των δανείων.

Πρόκειται για διαγωνισμούς που δύσκολα θα ευοδωθούν αν δεν υπάρξει σύγκλιση μεταξύ των αποτιμήσεων πωλητών και ενδιαφερόμενων αγοραστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v