Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζανιάς: Λειτουργούμε σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας

Η θεσμική θωράκιση του τραπεζικού συστήματος απαιτεί και περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας για να αποτυπωθεί στην ανάπτυξη υποστήριξε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Οι τεράστιες διαφορές επιτοκίων Ελλάδας - Πορτογαλίας - Ιρλανδίας.

Ζανιάς: Λειτουργούμε σε περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας

"Πώς είναι δυνατόν σήμερα που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ελλάδας είναι ίδια και καλύτερα από αυτά της Πορτογαλίας, μιας χώρας που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκε, σήμερα λοιπόν, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα να έχουν απόδοση 8,5% και αυτά της Πορτογαλίας μόνο 2,7%;" επισήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς κατά τη διάρκεια ομιλίας στην ετήσια εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε "πως είναι δυνατόν η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που ήταν σε πρόγραμμα και επίσης βγήκε, να μπορεί να δανείζεται με τριετή ομόλογα με 0,29% και εμείς με σχεδόν 10%!

Ο κ. Ζανιάς υποστήριξε πως η θεσμική θωράκιση των τραπεζών για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ανάπτυξη "πρέπει να λειτουργεί σε ένα ευρύτερο περιβάλλον χωρίς έντονες συνθήκες αβεβαιότητας γιατί το χρηματοοικονομικό σύστημα δυστυχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή απορρόφησης των συνεπειών της αβεβαιότητας".

Οπως είπε, "το ευρωπαϊκό οικοδόμημα παρά τις αντιξοότητες, συχνά όμως ωθούμενο από αυτές, συνεχίζει να εξελίσσεται και να εμβαθύνει την έννοια της ολοκλήρωσης. Οι ταχύτητες βέβαια με τις οποίες συχνά κινείται δεν είναι γρήγορες ενώ υπάρχει διστακτικότητα στην περίπτωση κρίσιμων παραμέτρων, όπως τα ευρωομόλογα και η αναπτυξιακή στρατηγική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αντί για τη μονόπλευρη προσφυγή στη δημοσιονομική πολιτική. Σε τέτοια πεδία που άπτονται βασικών εργαλείων οικονομικής ή εθνικής πολιτικής, τα αμυντικά ανακλαστικά και η αναποφασιστικότητα κυριαρχούν, κυρίως στις κυβερνήσεις των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης, και συχνά τροφοδοτούν αβεβαιότητα ή εντείνουν τις αποκλίσεις μεταξύ των οικονομιών".

Ο πρόεδρος της Εθνικής είπε πως "σημαντικές μεταβολές έχουν συντελεστεί στο θεσμικό πλαίσιο και τη λειτουργία τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και των αγορών. Η ολοκλήρωση της εξαντλητικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ και η ανάληψη από την τελευταία του ρόλου κοινής εποπτείας των συστημικών τραπεζών έθεσε, από τον προηγούμενο μήνα, σε λειτουργία ένα βασικό πυλώνα της Τραπεζικής Ένωσης. Η ολοκλήρωσή της όμως απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη μέχρι να εισαχθούν πλήρως και οι υπόλοιποι πυλώνες της".

*Η ομιλία του Γ. Ζανιά στην εκδήλωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v