Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει την ψαλίδα η ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις

Στις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες το προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη Rass, στις 6,5 ποσοστιαίες μονάδες σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 2,5 μονάδες σύμφωνα με την Interview.

Κλείνει την ψαλίδα η ΝΔ σε τρεις δημοσκοπήσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά το ποσοστό που τον χωρίζει από την Ν.Δ περιορίζεται σύμφωνα με δυο νέες δημοσκοπήσεις.

Η Rass σε δημοσκόπηση που διενήργησε για τον Ελεύθερο Τύπο μεταξύ 17-18 Δεκεμβρίου δίνει 27,1% στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι 23,7% της Ν.Δ. Το προβάδισμα (3,4 ποσοστιαίες μονάδες) είναι μικρότερο από το αντίστοιχο (5,3%) που ειχε καταγραφεί σε αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβριο.

Ακολουθούν το Ποτάμι με 5,8%, ΚΚΕ 5,3%, ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%. Οριακά εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. Οι αδιευκρίνιστες ψήφοι κυμαίνονται στο 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.

Στην παράσταση νίκης το κλίμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 77,3% εκτιμά ότι θα ερχόταν πρώτο κόμμα αν είχαμε άμεσα εκλογές, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σταθερά την πρωτιά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με ποσοστό 46% έναντι 32,8% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατά μια ποσοστιαία μονάδα έκλεισε η ψαλίδα και σε δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η διαφορά υπολογίζεται σε 6,5% αντί 7,5%.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη Rass το 56,3% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι εκλογές θα αποσταθεροποιήσουν την οικονομία, ενώ μόνο το 41% δεν ανησυχεί για αυτό το ενδεχόμενο. Kατά το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το 51,5% θέλει εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από αυτή τη Βουλή, ενώ το 45% πρόωρες εκλογές.

Ποσοστό 27,5% συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ 25% σύμφωνα με δημοσκόπηση της Interview που παρουσίασε το κανάλι Vergina TV και ακολουθούν: ΚΚΕ με 5, 2%, ΠΑΣΟΚ με 5,1%, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι με 4,5% , Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,8% και η ΔΗΜΑΡ 0,9%.

Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψήφιζε εάν γίνονταν πρόωρες εκλογές το 8%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 10,5%.

Ο κ. Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος με ποσοστό 41%, σε αντίθεση με τον κ. Τσιπρα που θεωρείται καταλληλότερος από το 27% των ερωτηθέντων.

Το 59% των πολιτών έχει την άποψη να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή και το 30% επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v