ΤΧΣ: Δίμηνη παράταση για την τύχη του capital buffer

«Παγώνει» η επιστροφή στο EFSF ομολόγων 9 δισ. Τα σενάρια για την τύχη του capital buffer σε συνάρτηση με τις πολιτικές εξελίξεις. Εκκρεμεί η ρύθμιση που εξασφαλίζει εγγύηση των καταθέσεων. Τον Ιανουάριο επιστρέφουν λεφτά οι bad banks.

ΤΧΣ: Δίμηνη παράταση για την τύχη του capital buffer

«Παγώνει» ως το τέλος Φεβρουαρίου, όταν και λήγει η δίμηνη παράταση του Μνημονίου, η διαδικασία επιστροφής ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στο EFSF, ενώ εκκρεμεί νέα νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ταμείο να συνεχίζει να υποκαθιστά το ΤΕΚΕ και να εγγυάται την ασφάλεια των καταθέσεων.

Βάσει της συμφωνίας που επήλθε στο τελευταίο Eurogroup, παρατείνεται για ένα δίμηνο η διακράτηση από το ΤΧΣ ομολόγων, έκδοσης EFSF, ονομαστικής αξίας 10,9 δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις για την τύχη του κεφαλαιακού αποθέματος που διατηρεί το Ταμείο θα ληφθούν πλέον σε συνάρτηση με τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις.

Έτσι, αναστέλλεται η διαδικασία για την επιστροφή στον EFSF ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ, κίνηση που θα σηματοδοτούσε και ισόποση μείωση του χρέους.

Εφόσον η υφιστάμενη Βουλή εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις εορτές με στόχο την ολοκλήρωσή της ως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση, όμως, που προκηρυχθούν εκλογές η κατάσταση περιπλέκεται καθώς θα πρέπει να σχηματισθεί κυβέρνηση και εν συνεχεία να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος Φεβρουαρίου, βάσει της οποίας θα αποφασισθεί και η τύχη του κεφαλαιακού αποθέματος για το ΤΧΣ.

Το πιο ανησυχητικό σενάριο είναι να μην καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά από πρόωρες εκλογές ή ακόμη και αν αυτό συμβεί, να μην υπάρξει συμφωνία με την τρόικα ως το τέλος Φεβρουαρίου, χωρίς την ίδια στιγμή να δοθεί νέα παράταση στην υφιστάμενη δανειακή σύμβαση.

Σε αυτό το σενάριο Ελλάδα και Ευρώπη θα βρεθούν αντιμέτωπες με τεράστια νομικά κενά όσον αφορά στην τύχη των περιουσιακών στοιχείων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως έγραψε το Euro2day μετά την εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος για διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος 2 δισ. ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών θα κατέθετε αίτημα στον EFSF για επιστροφή ομολόγων ονομαστικής αξίας περίπου 9 δισ. ευρώ.

Η διαδικασία πάγωσε ως αποτέλεσμα της συμφωνίας για δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενέκρινε τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης των Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank χωρίς «αστερίσκους» εκτιμάται ότι δεν θα εισηγηθεί από την πλευρά της τη διατήρηση κεφαλαιακού αποθέματος για τις συστημικές τράπεζες που βρίσκονται πλέον υπό την εποπτεία της.

Εκκρεμεί η απόφαση του ΥΠΟΙΚ για υποκατάσταση του ΤΕΚΕ από το ΤΧΣ

Εν τω μεταξύ σε εκκρεμότητα βρίσκεται και το θέμα της υποκατάστασης του ΤΕΚΕ από το ΤΧΣ. Στο τέλος του μήνα λήγει η νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μπορεί να δίνει χρήματα για να καλύπτει το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που οδηγούνται σε διάσπαση και εκκαθάριση, υποκαθιστώντας το Ταμείο Εγγυοδοσίας Καταθέσεων (ΤΕΚΕ).

Θα πρέπει ως εκ τούτου να υπάρξει ως το τέλος του μήνα νέα νομοθετική ρύθμιση που να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς. Το ΤΕΚΕ είχε χρηματοδοτήσει τη διάσωση των καταθέσεων σε TBank και Proton Bank με αποτέλεσμα να τελειώσουν τα αποθέματά του και να χρειασθεί εν συνεχεία να υποκατασταθεί με νομοθετική ρύθμιση από το ΤΧΣ.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα ρύθμιση, η οποία να παρατείνει το υφιστάμενο καθεστώς, η Τράπεζα της Ελλάδος θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να ανακαλέσει άδεια τραπεζικού ιδρύματος, λόγω της αδυναμίας εξεύρεσης κεφαλαίων για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Τέλος εντός του Ιανουαρίου αναμένεται να αποδοθεί στο ΤΧΣ μέρος των κεφαλαίων που ανέκτησαν εντός του 2014 οι υπό ειδική εκκαθάριση τράπεζες. Η σχετική απόφαση αναμένεται να υπογραφεί από την ΤτΕ τις επόμενες ημέρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v