Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στον «επαγγελματία επενδυτή» βάζει η κυβέρνηση

Τι προβλέπει η τροπολογία που προωθεί προς κατάθεση στη Βουλή ο Γ. Μαυραγάνης. Από τις διορθωτικές κινήσεις στην τελική λύση. Σχεδιάζεται και δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών για όλα τα επενδυτικά προϊόντα.

Τέλος στον «επαγγελματία επενδυτή» βάζει η κυβέρνηση

Τίτλοι τέλους πέφτουν στις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με τις οποίες καθιερώθηκε στην Ελλάδα -η άγνωστη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- έννοια του «επαγγελματία επενδυτή».

Με τροπολογία που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και αναμένεται να κατατεθεί σήμερα -εκτός απρόοπτου- στη Βουλή, η σχετική διάταξη περνά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Προκάλεσε νωρίτερα θύελλα αντιδράσεων από φορείς της αγοράς, καθώς παρά τις διορθωτικές κινήσεις στις αρχικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, έφερνε υπό προϋποθέσεις, φόρο 26%.

Για να θεωρηθεί ένας επενδυτής «επαγγελματίας» θα πρέπει σωρευτικά με βάση τις ισχύουσες διατάξεις να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

• Nα έχει πραγματοποιήσει κατά μέσο όρο τουλάχιστον δέκα χρηματιστηριακές συναλλαγές, συνολικής αξίας τουλάχιστον διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων και

• η αξία χαρτοφυλακίου του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, να υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Με την ψήφιση των νέων διατάξεων, παύουν να ισχύουν οι διατάξεις περί επαγγελματία επενδυτή.

Αλλαγές αναμένονται με άλλες διατάξεις της τροπολογίας και αναφορικά με το φόρο υπεραξίας. Θα δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού κερδών – ζημιών για όλα τα επενδυτικά προϊόντα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v