Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην τελική ευθεία για το πόρισμα στην υπόθεση Χαϊκάλη

Επιταχύνει τις διαδικασίες η δικαιοσύνη. Επιμένει σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου ο Χαϊκάλης, αρνητικές εμφανίζονται οι δικαστικές αρχές. Τι είπε ο Πάνος Καμμένος, ποιοι είναι οι ισχυρισμοί Αποστολόπουλου για την υπόθεση.

Στην τελική ευθεία για το πόρισμα στην υπόθεση Χαϊκάλη

Στην τελική ευθεία για την σύνταξη του πορίσματος στην υπόθεση Χαϊκάλη βρίσκεται η ελληνική δικαιοσύνη. Το πόρισμα θα υποβληθεί στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών Ισίδωρο Ντογιάκο και σε αυτό θα ζητείται είτε η άσκηση ποινικών διώξεων, ή η αρχειοθέτηση της υπόθεσης. Πάντως, δεν αποκλείεται να γίνει και κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κ.κ. Χαϊκάλη και Αποστολόπουλου, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ επανέφερε σήμερα το αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου.

Για την υπόθεση που έχει προκαλέσει θύελλα στο πολιτικό σκηνικό κλήθηκαν χθες να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις τόσο ο εμπλεκόμενος βουλευτής, όσο και ο Πάνος Καμμένος.

Οι καταθέσεις των δυο δημιούργησαν νέα ερωτηματικά: κατ' αρχήν ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ έδωσε κατάθεση παρότι αρχικά φάνηκε ότι δεν θα πήγαινε στο Εφετείο επικαλούμενος οικογενειακές υποχρεώσεις (επέστρεφε ο γιος του από την Αμερική). Από την άλλη, η πλευρά του Παύλου Χαϊκάλη υποστήριξε ότι δεν γνωστοποίησε αρχικά στην εισαγγελία το όνομα του φερόμενου ως δράστη της απόπειρας χρηματισμού σε συνεννόηση με τον εισαγγελέα, γεγονός που διαψεύδουν δικαστικές πηγές.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ αρχικά υποστήριξε ότι δεν μπορεί να προσέλθει Κυριακή ενώπιον του εισαγγελέα Παναγιωτόπουλου, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη των δικαστικών αρχών αλλά και δυσαρέσκεια, δεδομένης της σοβαρότητας της υπόθεσης.

Μεταβαίνοντας εν τέλει στο Εφετείο, ο κ. Καμένος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην είσοδο του Εφετείου υποστήριξε ότι «χθες το βράδυ ειδοποιήθηκε από τον διοικητή της Ασφάλειας Αθηνών ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη να προσέλθει στις 11:00 σήμερα στο γραφείο του εισαγγελέα Παναγιωτόπουλου, για συμπληρωματική κατάθεση. Όπως λέει ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ ενημέρωσε τον κ. Στάθη πως δεν ήταν εφικτό να έρθει σήμερα καθώς περίμενε να υποδεχθεί τον γιό του από την Αμερική. Και συμπλήρωσε ότι δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της Εισαγγελίας, τη Δευτέρα.

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, λίγο αργότερα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ντογιάκος επικοινώνησε με τη σύζυγο και συνήγορό του Ελενα Τζούλη, την οποία ενημέρωσε ότι αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν προσέλθει σήμερα, η έρευνα θα κλείσει και κατήγγειλε το συγκεκριμένο γεγονός.

«Να αρθεί το απόρρητο»

Από την πλευρά του, ο Π. Χαϊκάλης σύμφωνα με τη δικηγόρο του Ελενα Τζούλη δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής, για την ηθική βλάβη που υπέστη από την υπόθεση και κάλεσε σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του. Μάλιστα η δικηγόρος του είπε θα ήταν πραξικόπημα να κλείσει η υπόθεση χωρίς άρση του απορρήτου. Παράλληλα, υποστηρίχθηκε ότι δεν αναφέρθηκε το όνομα του φερόμενου ως δράστη σε συνεννόηση με τις δικαστικές αρχές.

Στη συνέχεια η δικηγόρος περιέγραψε τι συνέβη από την ημέρα που έγινε η πρώτη καταγγελία στην εισαγγελία μέχρι την αποκάλυψη της υπό πίεση λέγοντας:

«Στις 6/12 όταν ολοκληρώθηκε το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στον Π. Χαϊκάλη και τον Γ. Αποστολόπουλο προς ήλθαμε στην εισαγγελία. Σε συμφωνία με τον κ. Ντογιάκο παρουσία του κ. Παναγιωτόπουλου, του προέδρου των ΑΝΕΛ συμφωνήθηκε να μην κατονομαστεί ο δράστης προκειμένου να μην διαρρεύσει το όνομα. Πρότεινε ο κ. Ντογιάκος να κατονομαστεί το πρόσωπο την ημέρα που θα πήγαινε για τα χρήματα».

Όταν στις 12 Δεκεμβρίου ο Γ. Αποστολόπουλος δεν πήγε στο ραντεβού ενημερώθηκαν όπως είπε η κα. Τζούλη αμέσως οι αρχές. Μάλιστα «το ίδιο απόγευμα ο Π. Χαϊκάλης απαίτησε από την αστυνομία να μεταβεί το ίδιο βράδυ στο σπίτι του Αποστολόπουλου για να βρει το χρηματικό ποσό. Απάντησαν ότι δεν μπορούν χωρίς εντολή εισαγγελέα». Την επόμενη μέτρα, όπως είπε η δικηγόρος, ο Προϊστάμενος της εισαγγελία εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος της είπε ότι απόφαση του ήταν να αναμένουν.

Για το υλικό που έχει καταθέσει ο Παύλος Χαϊκάλης στην εισαγγελία, η δικηγόρος του υποστήριξε ότι είναι «νόμιμο γιατί είναι το μόνο που μπορεί να θεμελιώσει αδίκημα κατά του πολιτεύματος».

Τέλος, επισημάνθηκε ότι «ακόμα δεν έχει γίνει απομαγνητοφώνηση του υλικού από την ΕΛΑΣ. «Τώρα γίνεται από ότι μαθαίνουμε. Διενεργείται μια προανάκριση χωρίς να έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας απομαγνητοφωνημένα κείμενα. Δεν μπορεί να κλείσει η έρευνα χωρίς να γίνει άρση απορρήτου επικοινωνιών. Θα ήταν πραξικόπημα».

«Δεν είπαμε να μην δοθεί το όνομα»

Οι εισαγγελικές Αρχές, ωστόσο, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του Π. Χαϊκάλη πως αυτές του συνέστησαν να μην αποκαλύψει το όνομα του προσώπου που κατήγγειλε πως προσπάθησε να τον δωροδοκήσει. Σε ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών επαναλαμβάνει τη θέση της πως κατά τις δυο γραπτές καταθέσεις του, στις 6 και 12 Δεκεμβρίου, ο κ. Χαϊκάλης αρνήθηκε να κατονομάσει τον καταγγελλόμενο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των εισαγγελέων.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των κυρίων Καμμένου, Χαϊκάλη και της δικηγόρου τους κυρίας Τζούλη για την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Γιώργου Αποστολόπουλου, εισαγγελικές πηγές επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Οπως εξηγούν, το αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν υπήρξε δωροδοκία βουλευτή και όχι με ποιους μίλησε ο κ. Αποστολόπουλος και αν ειδοποιήθηκε από κάποιους πριν την τρίτη προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Χαϊκάλη η οποία δεν πραγματοποιήθηκε.

«Είμαι αθώος»

Την δική του εκδοχή για τα γεγονότα έδωσε χθες στον εισαγγελέα ο Γιώργος Αποστολόπουλος, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε ότι ο Παύλος Χαϊκάλης πρώτος ξεκίνησε τις νύξεις περί χρηματισμού για την ψηφοφορία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Αποστολόπουλος εξήγησε ότι προχώρησε στις συναντήσεις με τον βουλευτή προκειμένου να αποδείξει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ότι ο Παύλος Χαϊκάλης είναι «πολιτικά ανήθικος και ηθικά ευάλωτος».

«Οι συναντήσεις με τον Χαϊκάλη γίνονταν με δική μου πρωτοβουλία. Δεν λειτούργησα για λογαριασμό κανενός. Μου έκανε συνεχώς νύξεις για χρήματα, λέγοντας μου ότι είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Μου έλεγε: Τί θα γίνει τώρα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας; Εγώ ήθελα να αποδείξω στον Πάνο Καμμένο ότι είναι πολιτικά ανήθικος και ηθικά ευάλωτος. Είμαι σύμβουλος επιχειρήσεων, ελεύθερος επαγγελματίας. Για όσα λέω έχω αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία» φέρεται να είπε στον εισαγγελέα ο Γιώργος Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φερόμενος ως «μεσάζων» δήλωσε ότι έχει στην κατοχή του ηχητικό και οπτικό ντοκουμέντο από διάφορες συναντήσεις που είχε με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, το οποίο δεν έχει υποστεί μοντάζ, όπως συνέβη με το υλικό που κατέθεσε ο Παύλος Χαϊκάλης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v