Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

WSJ: Το αδιέξοδο στην εκλογή ΠτΔ «παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Επιχειρήσεις και επενδυτές φοβούνται την προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην εξουσία στην περίπτωση εκλογών, με αποτέλεσμα να μπαίνουν στον "πάγο" ανάπτυξη και ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

WSJ: Το αδιέξοδο στην εκλογή ΠτΔ «παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι φόβοι ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει επιστροφή της οικονομικής αναταραχής έχουν «παγώσει» την επιχειρηματική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις, όπως δήλωσαν στη Wall Street Journal επιχειρηματικά στελέχη και επενδυτές.

Πολλοί από την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα φοβούνται πως η διενέργεια εθνικών εκλογών, στην περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς δεν καταφέρει να εκλεγεί ο υποψήφιός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ενδέχεται να φέρει στην εξουσία το αντιεπιχειρηματικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να απορρίψει το πακέτο διάσωσης της χώρας.

Η προοπτική μιας νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ρίγη σε επιχειρηματίες όπως ο Θεόδωρος Σιετής, chief operating officer της ΕΛΤΕΧ Άνεμος. «Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι», δήλωσε στην WSJ. «Σε μια περίοδο που θα πρέπει να έχουμε επενδύσεις και η χώρα θα πρέπει να κινείται ταχύτατα μπροστά, η κατάσταση επιβραδύνεται».

Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος ήταν η πρώτη εταιρεία που έκανε εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τότε που ξέσπασε η κρίση, πριν από πέντε χρόνια. η εισαγωγή θεωρήθηκε από πολλούς διεθνείς επενδυτές ως ένδειξη ότι η Ελλάδα επέστρεφε σιγά-σιγά στην ομαλότητα. Η ΕΛΤΕΧ Άνεμος άντλησε περίπου 35 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου ύψους 200 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Το σχέδιο αυτό όμως έχει μπει «στον πάγο». «Υπάρχουν αρκετές αποφάσεις που θα είχαμε λάβει μέχρι τώρα, όμως περιμένουμε», σημείωσε.

Το ίδιο κάνει και η κυβέρνηση. Δυο ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονταν για αυτόν τον μήνα –το αεροδρόμιο της Κρήτης και η ΔΕΗ- είναι πιθανό να πάνε πίσω αρκετές εβδομάδες, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μια άλλη ιδιωτικοποίηση, τουριστικού ακινήτου που ανήκε στην κυβέρνηση και το οποίο πωλήθηκε νωρίτερα φέτος, καθυστερεί αναμένοντας την τελική έγκριση, ανέφερε επιχειρηματίας που γνωρίζει τη συμφωνία. Εν τω μεταξύ, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας προειδοποιούν ότι τα early bookings για την τουριστική περίοδο του επόμενου έτους –που συνήθως γίνονται τον Δεκέμβριο- έχουν επίσης «παγώσει».

Όπως ο κ. Σιετής και άλλοι, ο επιχειρηματίας Νίκος Μανεσιώτης ανησυχεί και αυτός. Είναι ιδιοκτήτης μιας οικογενειακής εισαγωγικής εταιρείας, την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1919. Από την ίδρυσή της, η εταιρεία, που εδρεύει στον Πειραιά, κατάφερε να αντέξει πολέμους, κατοχές, τραπεζικές κρίσεις και αμέτρητες αλλαγές κυβερνήσεων.

Η τελευταία δυσκολία που είχε να αντιμετωπίσει ήταν το πιστωτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την κρίση της ευρωζώνης στα μέσα του 2012. Με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη να τίθεται εν αμφιβόλω, πολλοί ξένοι προμηθευτές έκοψαν την πίστωση και ζητούσαν μόνο μετρητά από εταιρείες όπως αυτή του κ. Μανεσιώτη. Αναμένοντας παρόμοια δυσκολία, ο κ. Μανεσιώτης έχει αρχίσει να περιορίζει τους όρους πίστωσης που παρέχει σε ορισμένους πελάτες του στην Ελλάδα. «Τους τελευταίους μήνες δίνω σε ορισμένους πελάτες πίστωση 40-45 ημερών, έναντι των 60 ημερών. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε.

Επιφυλακτικοί είναι και οι ξένοι επενδυτές. Αυτόν τον μήνα, δεκάδες κορυφαίοι fund managers συγκεντρώθηκαν στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης στο πλαίσιο συνεδρίου για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Προσφέρονταν τα πάντα, από προβληματικά ενεργητικά, μέχρι επενδύσεις σε real-estate, μέχρι ναυτιλιακά χαρτοφυλάκια. Η ζήτηση όμως ήταν ελάχιστη.

Αντιθέτως, οι επενδυτές παραμένουν στο περιθώριο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που βρέθηκε στο συνέδριο. Λίγους μήνες πριν, το turnaround της Ελλάδας φαίνονταν να σηματοδοτεί καλύτερες ημέρες. «Τώρα υπάρχει μια αίσθηση αναμονής, και διαισθάνομαι μια αντιστροφή του κλίματος» σημείωσε ο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος παρακολουθεί τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. «Ο κόσμος δεν φεύγει, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται συμβόλαια. Εξακολουθούν να πληρώνουν δικηγόρους και μηχανισμούς για να εξετάσουν projects. Όμως δεν είναι έτοιμοι ακόμα να υπογράψουν την επιταγή», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v