Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τερματίσει τη λιτότητα στην ΕE

Το 2015 ίσως είναι η χρονιά που θα κριθεί η λιτότητα στην Ευρώπη, επισημαίνει ο Guardian. Τονίζει πως ενδεχόμενη ανάδειξη του Σύριζα στην εξουσία θα επιφέρει ντόμινο εξελίξεων στη γηραιά ήπειρο.

Guardian: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τερματίσει τη λιτότητα στην ΕE

Στην προοπτική της ανάδειξης του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, αλλά και στις επιπτώσεις για τις ευρύτερες ισορροπίες στην Ευρώπη αναφέρεται το εκτενές άρθρο του Guardian που υπογράφει ο  Owen Jones. Στο άρθρο αναφέρεται ότι στη Γηραιά Ήπειρο διεξάγεται ένας πόλεμος, «όχι με όπλα και τανκ, αλλά με τις αγορές και τα διατάγματα της ΕΕ».

«Η Ελλάδα μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα γενικών εκλογών που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση η οποία αντιτίθεται κατηγορηματικά στη λιτότητα. Κοσμοϊστορικά γεγονότα: αυτό δεν έχει συμβεί τα έξι χρόνια περικοπών και επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου που ακολούθησαν με την κατάρρευση της Lehman Brothers» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει: «Εάν όμως, ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ πράγματι θριαμβεύσει στις πρόωρες εκλογές που ίσως διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο, τότε είναι αδιαμφισβήτητο ότι θα υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες να κατασταλεί το πείραμα πριν καν πραγματοποιήσει τα πρώτα του βήματα. Αυτό δεν έχει σημασία μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους εμάς που θέλουμε μία διαφορετική κοινωνία και μία διαφυγή από την πολυετή λιτότητα»

Ο Guardian φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Κώστα Λαπαβίτσα. καθηγητή οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέφικτο εντός της νομισματικής ένωσης. Πιστεύει πως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μεταμορφώσει την ΕΕ είναι αφελής, αλλά επιτρέπει στο κόμμα «να λέει στον κόσμο ότι μπορεί να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο», επειδή οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να βρεθούν εκτός ευρωζώνης.

Ο κ. Λαπαβίτσας εκτιμά ότι θα υπάρξει «σύγκρουση μεταξύ μίας ενδεχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της ΕΕ και πως η Ελλάδα θα σφυροκοπηθεί από εκβιασμούς και ενδεχόμενες «θανάσιμες πιέσεις» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες θα μπορούσαν να πνίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα μέσα σε λίγες ημέρες. Το Grexit μπορεί να συμβεί είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι».

«Ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όμως, μπορεί να δώσει ώθηση και σε άλλες δυνάμεις που μάχονται εναντίον της λιτότητας στη Γηραιά Ήπειρο» αναφέρει ο Guardian και συμπληρώνει: «Είναι πιθανό οι Podemos να αποκτήσουν την εξουσία στην Ισπανία το 2015. Επίσης, το Die Linke στη Γερμανία μπορεί να αποκτήσει ώθηση. Στην Βρετανία, ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη αποτελεί καμπανάκι για τους Εργατικούς. Η εκρηκτική αύξηση στη δημοτικότητα του ΣΥΡΙΖΑ σχετίζεται με την πορεία του ΠΑΣΟΚ, του αδελφού κόμματος των Εργατικών στην Ελλάδα, που ήρθε στην εξουσία και υιοθέτησε μέτρα λιτότητας στους δικούς του ψηφοφόρους. Το αποτέλεσμα: Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τώρα μόλις στο 5%. Ενδεχόμενη νίκη Σύριζα μπορεί να ενισχύσει εκείνους που ζητούν από τους Εργατικούς στην Βρετανία να προσφέρουν μία γνήσια εναλλακτική ή ένα κόμμα αντίστοιχο με ένα Βρετανικό ΣΥΡΙΖΑ.»

«Το 2015 μπορεί τελικά να είναι ο χρόνος που θα κριθεί η λιτότητα στην Ευρώπη., Ή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που η δημοκρατική πρόσκληση στην οικονομική τρέλα θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη» καταλήγει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v