«Eκρηξη» στις εισαγωγές γάλακτος από Ρουμανία

Σύμφωνα με report της Πρεσβείας στο Βουκουρέστι το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου οι εισαγωγές γάλακτος και κρέμας γάλακτος από τη Ρουμανία ενισχύθηκαν κατά 128,5% σε ετήσια βάση. Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές εισαγωγές στη χώρα.

«Eκρηξη» στις εισαγωγές γάλακτος από Ρουμανία

Τις πύλες εισόδου στην ελληνική αγορά εισαγόμενου γάλακτος από τις Ανατολικές χώρες φαίνεται ότι «άνοιξε» η επιμήκυνση διάρκειας ζωής του, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς αλλά και παράγοντες από τον πρωτογενή τομέα.

Οι ίδιοι επικαλούνται το τελευταίο report του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με το οποίο το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν οι εισαγωγές γάλακτος και κρέμας γάλακτος από τη Ρουμανία εκτοξεύθηκαν κατά 128,5%.

Στο report επισημαίνεται ότι η αύξηση των ελληνικών εισαγωγών σε γάλα και κρέμα γάλακτος από τη Ρουμανία καθώς και προϊόντων αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής (αύξηση 13,9%), οφείλεται στην ύπαρξη σημαντικών παραγωγικών μονάδων ελληνικών συμφερόντων στη Ρουμανία, αλλά και στην μεγάλη γαλακτοβιομηχανία ελληνικών συμφερόντων, που είναι εγκατεστημένη στην χώρα και εισάγει πρώτες ύλες.

Συνολικά οι ρουμανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα αυξήθηκαν κατά 14,55% ανερχόμενες στα 431.632.618 ευρώ, περίπου στα ίδια επίπεδα με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρουμανία.

Εν αντιθέσει πάντως με την πορεία των εισαγωγών της Ελλάδας από τη Ρουμανία, οι ελληνικές εξαγωγές προς την εν λόγω χώρα το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα κατέγραψαν μείωση κατά -1,43%, η οποία αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εξαγωγών παρασκευασμένων λαχανικών (-8,91%), των καλωδίων, των φαρμάκων και των νερών.

Από την άλλη πλευρά, αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές φράουλας, σμέουρων, βατόμουρων κατά +21,89%, T-shirt κατά +20,79%, άλλα ενδύματα (ταγέρ – κοστούμια) κατά 63,15%, καλλυντικά κατά 38,92%, κ.λ.π.

Σύμφωνα πάντα με το report του ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε νέους κλάδους, όπως τα καλλυντικά (+38,92%), αλλά και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής παραγωγής, όπως τα ενδύματα (Τ-shirt και ταγέρ), οφείλεται κυρίως στην ύπαρξη δικτύων διανομής ελληνικών συμφερόντων αλλά και της καλής ποιότητας των ελληνικών ενδυμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v