Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρήστε τα ένσημά σας με ένα… κλικ

Ηλεκτρονική πρόσβαση στα ασφαλιστικά τους δεδομένα αποκτούν οι Ελληνες στις 29 Δεκεμβρίου. Επόμενος στόχος να εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες, δηλώνει ο Γ. Βρούτσης.

Μετρήστε τα ένσημά σας με ένα… κλικ

Πρόσβαση στα 21 τελευταία ασφαλιστικά χρόνια θα έχουν από τις 29 Δεκεμβρίου 5.600.000 ασφαλισμένοι μέςω τηρώ ιστοσελίδας www.atlas.gov.gr. Μέχρι στιγμής έχουν ψηφιοποιηθεί 22,8 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές μέρες που αντιστοιχούν σε 147 δισεκατομμύρια ώρες ασφάλισης. Ο ενιαίος ατομικός λογαριασμός ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας πάνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ ενώ σύντομα θα ενταχθούν το Ν.Α.Τ και τα επικουρικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έως το τέλος του 2015 αναμένεται να δοθεί τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των ασφαλισμένων για την απονομή σύνταξης καθώς η πλατφόρμα του συστήματος "Ατλας" σε συνδυασμό με τον ενιαίο κέντρο απονομής σύνταξης θα υπολογίζει άμεσα τη σύνταξη που αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.

Κατά την παρουσίαση της εφαρμογής ο Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως είναι «ένας ακόμη «άθλος» του υπουργείου Εργασίας που χαράζει με μια καθαρή διαχωριστική γραμμή το παρελθόν από το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης.

Ένα, κατά γενική ομολογία, ουσιαστικό άλμα για την ποιότητα της καθημερινότητας του πολίτη. Πράγματι, αν υποθέσουμε ότι πριν μερικά μόλις χρόνια σας έλεγαν:

• Όλος ο ασφαλιστικός βίος κάθε Έλληνα, η επαγγελματική διαδρομή και τα ένσημα κάθε εργαζομένου θα ήταν καταγεγραμμένα ηλεκτρονικά σε «ατομικούς ψηφιακούς λογαριασμούς» και έτσι κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης θα είχε τη δυνατότητα από το σπίτι του και από τον προσωπικό του υπολογιστή να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό».

Ακόμη περισσότερο, αν σας έλεγαν ότι το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα:

• Θα σας ενημέρωνε για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος και θα υπολόγιζε τη σύνταξη του καθένα μας, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή. Και έτσι η έκδοση και η καταβολή της πρώτης σύνταξης θα ήταν τελικά ζήτημα λίγων ημερών 

Όλα αυτά, μέχρι και πριν λίγο καιρό, θεωρούνταν αδύνατα, ουτοπικά. Και, όμως, όλα αυτά που σας περιέγραψα, περιλαμβάνονται στο καινοτόμο, πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης – Ασφαλιστικής Ικανότητας. Μέσω του οποίου συγκεντρώνουμε σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα το διαχρονικό ασφαλιστικό προφίλ για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από 1-1-1994 μέχρι σήμερα, δικαιολογώντας έτσι και την ονομασία αυτής της νέας πληροφοριακής υποδομής. Το μεγάλο αυτό έργο προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και μέσα στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε πριν από λίγους μήνες δεσμευτεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v