Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θρίλερ με το φλεγόμενο Norman Atlantic

Στους 165 οι διασωθέντες από τους 478 επιβάτες του οχηματαγωγού. Νεκρός ένας Ελληνας. Έχει πάρει κλίση το πλοίο. Στην περιοχή επιχειρούν Super Puma και δυο ρυμουλκά. Δυσχαιρένουν την επιχείρηση διάσωσης οι καιρικές συνθήκες. Η λίστα με τους πρώτους Έλληνες διασωθέντες. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Θρίλερ με το φλεγόμενο Norman Atlantic

Εφιαλτικές στιγμές ζουν οι επιβάτες και το πλήρωμα του επιβατηγού πλοίου «Νόρμαν Ατλάντικ» στο οποίο έχει εκδηλωθεί από σήμερα το πρωί πυρκαγιά σε ένα από τα γκαράζ, 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διασωθέντες μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 165, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία και τις ιταλικές ακτές. Σημειώνεται ότι από τους 478 επιβαίνοντες οι 268 είναι Έλληνες. 

Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση 7 μοιρών. Ωστόσο, εκτίμησε ότι υπάρχουν τα μέσα για τη διάσωση των επιβατών, αρκεί να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις αερομετακομιδής των επιβατών μέσω των ελικοπτέρων Super Puma, πραγματοποιείται επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου.  

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο και έχει επιτευχθεί πρόσδεση με ρυμουλκό. Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχει δυσκολία στη ρυμούλκησή του προς τις ιταλικές ακτές, η οποία αναμένεται να λυθεί σύντομα. Όπως είπε, αν χρειαστεί, θα γίνει μαζική εκκένωση του πλοίου, εφόσον οι ιταλικές αρχές διασφαλίσουν την προστασία των επιβαινόντων

Πρόκειται, για επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας η οποία αναμένεται να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, αν χρειαστεί, όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός.   

Ο ίδιος επιβεβαίωσε και τις πληροφορίες για έναν νεκρό. Πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη, που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση με τη γλίστρα ανάγκης που καταλήγει στη σωστική λέμβο. Η σύζυγός του, Θεοδώρα, διεσώθη και μεταφέρθηκε τραυματισμένη σε ένα από τα παραπλέοντα πλοία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός είναι Έλληνας και το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη τα στοιχεία του. 

Σύμφωνα με τον Νίκο Λαγκαδιανό, από τους διασωθέντες επιβάτες, 51 βρίσκονται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Cruise Europa", 39 στο "Aby Jeannette" και 49 στο πλοίο Spirit of Piraeus. Ο κ.Λαγκαδιανός ανέφερε επίσης ότι 9 άτομα έχουν μεταφερθεί στο Λέτσε της Ιταλίας και ένα 1 άτομο σε σκάφος Ιταλικής Ακτοφυλακής που είναι εν πλω για το Πρίντεζι.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες σε μια δύσκολη επιχείρηση τεράστιας δυσκολίας και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι έντασης 7 μποφόρ με επιδείνωση» τόνισε ο κ. Λαγκαδιανός και πρόσθεσε ότι οι «εναέριες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν κανονικά καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας αν χρειαστεί.»

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή η επιχείρηση αερομεταφοράς επιβατών μέσω έξι ιταλικών ελικοπτέρων Super Puma, που τους μεταφέρουν δυο-δυο στο παραπλέον πλοίο Cruise Europa. Δείτε εδώ live εικόνα από την επιχείρηση, από την ιταλική Rainews.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν και ελληνικά Super Puma ενώ αναμένεται να συμμετάσχουν 4 ακόμη ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Στην περιοχή βρίσκεται και ένα ακόμη ρυμουλκό το οποίο και καταβρέχει το κατάστρωμα του πλοίου. 

Η Rai μετέδωσε τις πρώτες συγκλονιστικές εικόνες από το φλεγόμενο πλοίο και την επιχείρηση διάσωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πυρκαγιά στο πλοίο έχει τεθεί υπό έλεγχο και συνεχίζει να φλέγεται μόνον η γέφυρα νούμερο πέντε. Όλα τα λιμάνια της Κάτω Ιταλίας (Μπάρι, Μπρίντιζι, Σάντα Μαρία Ντι Λέουκα και Λέτσε) είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τους διασωθέντες. 

Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ, μιλώντας στο ΑΠΕ επιβεβαίωσε την ανάσυρση ενός τραυματισμένου άνδρα από το πλοίο ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 150 άτομα έχουν απομείνει πλέον στο «Νοrman Αtlantic». Πρόσθεσε επίσης ότι η επιχείρηση της απομάκρυνσης των υπολοίπων επιβατών συνεχίζεται ομαλά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος το «Νorman Αtlantic» έχει ήδη αγκιστρώσει ρυμουλκό και όταν θα ολοκληρωθεί η επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών θα μεταφερθεί στην Αλβανία.  

Σύμφωνα με όσα μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας το πλοίο βρίσκεται σε ιταλικά χωρικά ύδατα και το ιταλικό λιμενικό είναι αυτό που έχει αναλάβει την διαχείριση της κατάστασης. 

 

Η λίστα με τους πρώτους Έλληνες που διασώθηκαν

Το υπουργείο Ναυτιλίας έδωσε το μεσημέρι την πρώτη λίστα με τα ονόμα των Ελλήνων διασωθέντων που επέβαιναν στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο γκαράζ του ενώ αυτό έπλεε 45 ναυτικά μίλια από την Κέρκυρα.

1. Πατούνας Νίκος 
2. Πατούνα Αλεξάνδρα
3. Πατούνας Γιάννης
4. Βραβορίτη Ματίνα 
5. Τουζλούδης Γεώργιος 
6. Νάνος Βασίλης
7. Τσαντακίδης Φώτιος 
8. Θεοδωρίδης Αντώνιος
9. Κενανίδης Μάκης
10. Τσούκις Ευάγγελος 
11. Νατσιοπούλου Ευαγγελία 
12. Τσιλιόπουλος Κωνσταντίνος
13. Καλογεράκης Ιωάννης 
14. Μαυραγάνης Βασίλειος 
15. Σταμπολίτης Σωτήριος
16. Κωνσταντινίδης Ιωάννης
17. Ευτηριάδης Νικόλαος 
18. Μέσκας Μιχαήλ 
19. Κωνσταντινίδης Λεωνίδας 
20. Σούφης Παναγιώτης
21. Τσόνας Αθανάσιος 
22. Τσόνας Δημήτριος 
23. Τσόνας Σεβαστιανός
24. Μάμιλλος Πετράκης 
25. Φερμαντζής Αθανάσιος 

ΔΙΑΣΩΘΕΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ LECCE ΙΤΑΛΙΑΣ :

26. Μπονάρου Μαρία
27. Ταβριζέλου Βασιλική
28. Κεραμά Νεφέλη 

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκε και δεύτερη λίστα με τα στοιχεία διασωθέντων του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου "NORMAN ATLANTIC" που βρίσκονται επί του πλοίου "ABY JEANNETTE", όπως διαβιβάστηκε από τον πλοίαρχο του ανωτέρω πλοίου. Δείτε τη λίστα εδώ.

Τα ονόματα των επιβατών του «Norman Atlantic»

To Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα των λίστα των επιβατών και του πληρώματος του Norman Atlantic. Στο πλοίο βρίσκονται συνολικά 478 άτομα: 422 άτομα και 56μελές πλήρωμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

 



Μαρτυρίες - σοκ

Νωρίτερα, οι περιγραφές των επιβατών έκαναν λόγο για παπούτσια που λιώνουν, ενώ ήταν συνεχείς και οι εκκλήσεις για βοήθεια προκειμένου «να μη θρηνήσουμε θύματα».

«Καιγόμαστε και βυθιζόμαστε δεν μπορεί να μας σώσει κανένας, ψέματα λένε όλοι», είπε στην πρωινή εκπομπή του Mega o κ. Νίκος Παπαθεοδοσίου ο οποίος για τη φωτιά πρόσθεσε: Επεκτείνεται η φωτιά και ο αέρας είναι δυνατός και δεν μπορεί να μας σώσει κανένας». Οσον αφορά για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ο ο κ. Παπαθεοδοσίου τόνισε «Χαλάζι, βροχή, παγωμένος αέρας».



Στη δημοσιότητα έδωσε η «Repubblica» ηχητικό ντοκουμέντο με τη στιγμή κατά την οποία ο καπετάνιος στο Norman Atlantic εκπέμπει SOS.


Σύμφωνα το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το Νorman Αtlantic επικρατούν νότιοι άνεμοι 7 με 8 μποφόρ με βροχόπτωση.

Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας βρίσκεται από το πρωί ο αρμόδιος υπουργός Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και παρακολουθεί από κοντά την όλη την επιχείρηση, ενώ για το θέμα ενημερώνεται διαρκώς και ο πρωθυπουργός. 

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα απο την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας,ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό επιβαίνουν συνολικά 411 επιβάτες και 55 άτομα πλήρωμα,125 φορτηγά,3 λεωφορεία 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Σε ανοιχτή γραμμή Σαμαράς-Ρέντζι για το Norman Atlantic

«Είναι πολύ μεγάλη η αγωνία γιατί πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη η κα. Βούλτεψη με αφορμή τα όσα συμβαίνουν από τα ξημερώματα στην Αδριατική θάλασσα με το φλεγόμενο πλοίο «Νorman Atlantic».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο: «Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως από τους αρμόδιους υπουργούς. Βρέθηκε από νωρίς στο γραφείο του, ενημερώνεται συνεχώς για την επιχείρηση και παρακολουθεί. Εχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ρέντζι και οι δύο πρωθυπουργοί βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή και θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία».

Στην επιχείρηση διάσωσης που έχει στηθεί στην περιοχή που φλέγεται το «Norman Atlantic» αναφέρεται με tweet και ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση με το κρουαζιερόπλοιο μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με το ιταλικό Λιμενικό», αναφέρει ο κ. Ρέντζι.

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ 

Η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία εκκένωσης του πλοίου συνεχίζεται ομαλά και η επιχείρηση βαίνει καλώς και με σταθερό ρυθμό σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές. 

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της σημείωνε τα εξής:

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Δεκεμβρίου 2014 σημειώθηκε πυρκαγιά στο ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο "NORMAN ATLANTIC" της εταιρείας "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", ναυλωμένο από την εταιρεία ΑΝΕΚ Α.Ε., το οποίο εκτελούσε την δρομολόγια γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και ενώ βρισκόταν 35 μίλια βόρεια της Κέρκυρας, στα διεθνή χωρικά ύδατα.

Στο πλοίο επέβαιναν 422 επιβάτες και 56 άτομα πλήρωμα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου από το πλήρωμα του πλοίου και την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε συνεργασία με τις αρμόδιες ιταλικές και ελληνικές αρχές.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v