Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δραματική προσπάθεια διάσωσης από το Norman Atlantic

Mε ιταλικά και ελληνικά ελικόπτερα η επιχείρηση. Στους 391 έφτασαν οι διασωθέντες. Επιβιβάστηκαν γιατροί στο πλοίο. Εγινε προσπάθεια απεγκλωβισμού και από ιταλικό πολεμικό σκάφος. Στους πέντε οι νεκροί. Έρευνα για ποινικές ευθύνες ξεκινά η Ιταλία. ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

Δραματική προσπάθεια διάσωσης από το Norman Atlantic

Δραματικές ώρες στο Ιόνιο, όπου από το πρωί της Κυριακής έχει ξεσπάσει πυρκαγιά στο οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic. 

Η προσπάθεια απεγκλωβισμού συνεχίστηκε όλο το βράδυ μέσω ελικοπτέρων και μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 391 επιβάτες, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος. Στο πλοίο παραμένουν 133 άτομα. Στο πλοίο η φωτιά έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Kατέστη δυνατό να μοιραστούν είδη πρώτης ανάγκης σε όσους παραμένουν στο Norman Atlantic όπου επιβιβάστηκε προληπτικά και κλιμάκιο γιατρών το οποίο διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει τραυματισμός.

Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic. Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι, όπου έφθασαν οι πρώτοι 49 διασωθέντες του πλοίου.

Σε πλήρη εξέλιξη η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων

Ενισχύονται τα ελληνικά εναέρια μέσα που συμμετέχουν στην επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβαινόντων του "Norman Atlantic", με το ελικόπτερο S-70 της φρεγάτας ΝΑΒΑΡΙΝΟ η οποία χρησιμοποιείται πλέον ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων. Η φρεγάτα βρίσκεται μεταξύ Κέρκυρας και περιοχής του συμβάντος.

Την ίδια ώρα, το ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού μετέφερε στο ιταλικό ελικοπτεροφόρο SAN GEORGIO 6 επιβαίνοντες του φλεγόμενου πλοίου και στη συνέχεια άλλους 7 στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας.

Παράλληλα, το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Λέτσε θα μεταβεί στο Μπάρι, προκειμένου να μεταφέρει στην Ελλάδα όσους διασωθέντες το επιθυμούν.

Το αεροσκάφος αναμένεται να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Μπάρι με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, γύρω στις 4 ώρα Ελλάδας.

Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

 

Η τελευταία ενημέρωση από το Λιμενικό


 


Οι διασωθέντες 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι διασωθέντες μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 391, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε παραπλέοντα πλοία και τις ιταλικές ακτές. Σημειώνεται ότι από τους 478 επιβαίνοντες στο πλοίο, οι 268 είναι Έλληνες. (δείτε λίστες με διασωθέντες στην στήλη Συνοδευτικό Υλικό).

Στο μεταξύ το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Spirit of Piraeus" με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, εκ των οποίων 27 Έλληνες, κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Πρίντεζι της Ιταλίας όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Επτά διασωθέντες μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα

Ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε πριν από λίγο στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες από το φλεγόμενο πλοίο «Norman Atlantic».

Επί τόπου είχαν σπεύσει και ανέμεναν δύο ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.

ΑΝΕΚ: Το πλοίο είχε όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η ΑΝΕΚ ανακοίνωσε ότι "έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία "VISEMAR di Navigazione S.R.l.", το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο "NORMAN ATLANTIC" , το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014.

Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών.

Δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Εταιρείας και ότι η Εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας.

Η Εταιρεία θα επανέλθει με κάθε νεώτερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου".

Πέντε νεκροί ο τραγικός απολογισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον θάλαμο επιχειρήσεων, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πέντε. Νωρίτερα, η ιταλική RAI, επικαλούμενη μαρτυρία Τούρκου διασωθέντα, είχε κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς επιβάτες σε τσουλήθρα του πλοίου. 

Χθες έγινε γνωστό πως στη διάρκεια της επιχείρησης ένα άτομο έχασε τη ζωή του. Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού, πρόκειται για τον Γιώργο Δούλη, που έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση με τη γλίστρα ανάγκης που καταλήγει στη σωστική λέμβο. Η σύζυγός του, Θεοδώρα, διεσώθη και μεταφέρθηκε τραυματισμένη σε ένα από τα παραπλέοντα πλοία. 

Το πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ και σε αυτό μεταφέρονταν 125 φορτηγά, 3 λεωφορεία, 84 IX, 3 αυτοκινούμενα και μία μηχανή.

Με τον γιο του Γιώργου Δούλη, που έχασε τη ζωή του στο "Norman Atlantic", επικοινώνησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο γιος του άτυχου επιβάτη βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε εκεί τους γονείς του.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.

Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

Βαρβιτσιώτης: Το επίσημο πιστοποιητικό αναφέρει ότι το πλοίο είναι του 2009

Ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στον realfm 97,8 και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, για την πορεία της διάσωσης των επιβατών του Norman Atlantic.

«Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο βράδυ με τους ανθρώπους πάνω στο πλοίο.

Το βράδυ δεν ήταν καλό στη διάσωση. Ήταν πολύ δύσκολη η διάσωση από αέρος μέσα στη νύχτα.

Έγινε μια προσπάθεια για εκκένωση από τη θάλασσα, δεν κατέστη δυνατό να ολοκληρωθεί λόγω των ανέμων.

Τώρα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση», σχολίασε αρχικά μεταξύ άλλων ο κ. Βαρβιτσιώτης και συνέχισε:

«Χθες εμείς ήταν αδύνατον να φτάσουμε στο σημείο. Μόνο ένα ελικόπτερο κατάφερε να επιχειρήσει. Τα πλωτά του λιμενικού που έφυγαν από την Κέρκυρα και την Ηγουμενίτσα, δεν κατάφεραν να περάσουν το μέτωπο της καταιγίδας».

«Το πλοίο αυτό τους τελευταίους μήνες έχει ελεγχθεί πάρα πολλές φορές. Έλεγχος έγινε από τις ελληνικές αρχές.

Στο πλοίο αυτό, από τον έλεγχο που έγινε στην Πάτρα σημειώθηκαν 5 παρατηρήσεις.

Επί μέρους παρατηρήσεις οι οποίες δεν θεωρήθηκαν ικανές για την απαγόρευση του απόπλου.

Σύμφωνα με τα πιστοποιητικά του πλοίου διέθετε σωστικά μέσα για 880 επιβαίνοντες ενώ η δυνατότητα μεταφοράς του ήταν μόνο 499.

Σε επίπεδο σωσιβίων ξεπερνούσαν τα 1.500 αυτά που βρίσκονταν πάνω. Υπήρχαν δύο σωστικές λέμβοι.

Οι σταθερές σωστικές λέμβοι δεν είναι απαραίτητο να καλύπτουν το σύνολο των επιβαινόντων», πρόσθεσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Χθες ήταν διαθέσιμα τρία Σούπερ Πούμα. Αρμοδιότερο είναι να απαντήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μπορεί να έχεις 12, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι πάντα διαθέσιμα», σχολίασε ακόμα ο κ. Βαρβιτσιώτης και συμπλήρωσε:

«Είναι από τα σύγχρονα πλοία. 19 Δεκεμβρίου του 2006 είναι το report που έχω ότι κατασκευάστηκε. Η μέρα που παραδόθηκε το πλοίο είναι η 1η Οκτωβρίου του 2009».

Το σήμα SOS

Στη δημοσιότητα έδωσε η «Repubblica» ηχητικό ντοκουμέντο με τη στιγμή κατά την οποία ο καπετάνιος στο Norman Atlantic εκπέμπει SOS.


Πλάνα μέσα από το πλοίο

 Η ιστοσελίδα ilfattoquotidiano έφερε στο φως πλάνα μέσα από το πλοίο που κατέγραψε με το κινητό του ένας επιβάτης Αιγυπτιακής υπηκοότητας, ο οποίος ταξίδεψε για επαγγελματικούς λόγους στη Γαλλία. Ο ίδιος περιλαμβάνεται στους διασωθέντες και προληπτικά νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Σκοράνο.

 

Τα ονόματα των επιβατών του «Norman Atlantic»

To Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έδωσε στη δημοσιότητα των λίστα των επιβατών και του πληρώματος του Norman Atlantic. Στο πλοίο βρίσκονται συνολικά 478 άτομα: 422 άτομα και 56μελές πλήρωμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΛΙΣΤΑ

Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

Από το πλήρωμα: 22 Ιταλοί και 34 Έλληνες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v