Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G. Sachs: Από την ΕΚΤ κρίνεται η τύχη της Ελλάδας

O μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ελλάδα δεν προέρχεται από τη φυσική πορεία της δημοκρατικής διαδικασίας, δηλαδή τις εκλογές, αλλά από την πιθανή ασυνέχεια στην εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων από τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

G. Sachs: Από την ΕΚΤ κρίνεται η τύχη της Ελλάδας

Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου θεωρούν πως στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση παγώσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προς την ελληνική οικονομία θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. 

Επισημαίνουν, επίσης, πως οι επιπτώσεις από μια νέα ελληνική δοκιμασία θα είναι περιορισμένες στην υπόλοιπη Ευρωζώνη καθώς πλέον οι αρχές έχουν αυξημένο οπλοστάσιο μέτρων για να ανακόψουν τη μετάδοση των πιέσεων σε πρώιμο στάδιο. Στην έκθεση αναφέρεται, όμως, πως υπάρχουν δύο ερωτηματικά: Οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον ισολογισμό της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διαθέτει καθώς και το βάρος που θα σηκώσει από μια πιθανή νέα παρέμβαση στήριξης των ελληνικών τραπεζών.

Στην έκθεση της Goldman Sachs αναφέρεται πως υπάρχουν τρία σημεία στα οποία ο ρόλος της ΕΚΤ μπορεί να αποδειχθεί καίριος για τη στήριξη της Ελλάδας:

Πρώτον, η Ελλάδα πιθανώς θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη από τον επίσημο τομέα της Ευρωζώνης ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του 2015 με το εκτιμώμενο ποσό να κινείται μεταξύ 6 και 15 δισ. ευρώ ανάλογα με τις συνθήκες στην οικονομία. Στο τετράμηνο Μαϊου – Αυγούστου λήγουν δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ οπότε οι ανάγκες αναχρηματοδότησης είναι περισσότερο πιεστικές. Επισημαίνεται πως χωρίς τη συναίνεση και τη βοήθεια της ΕΚΤ δεν θα είχαν καλυφθεί οι έκτακτες ανάγκες χρηματοδότησης που προέκυψαν το 2011 και το 2012.

Δεύτερον, η ΕΚΤ παρέχει σήμερα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες καθώς δέχεται ως collateral εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Στην περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο καταστεί αφερέγγυο τότε η ΕΚΤ μπορεί να μην δέχεται τα συγκεκριμένα collateral με αποτέλεσμα σημαντικό περιορισμό της ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες. Κατά τους αναλυτές της Goldman Sachs παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν σε μια τέτοια περίπτωση θα δεχθεί η ΕΚΤ την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Τρίτον, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να χρειαστούν πρόσθετη «αιμοδοσία» στην περίπτωση που σημειωθεί σημαντική εκροή καταθέσεων. Για να διατηρηθεί η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος απαιτείται πάλι η παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω του Target 2 και της συνεχιζόμενης πρόβλεψης ρευστότητας προς την ΤτΕ.

Στην έκθεση αναφέρεται πως «πρέπει να υπάρξουν ικανοποιητικά κίνητρα» ώστε η μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρώσει επιτυχώς τον τρέχοντα γύρο ελέγχου της Τρόικας. Επισημαίνεται πως τα περισσότερα μεγάλα κόμματα στην Ελλάδα έχουν δεσμευτεί δημοσίως πως θα προσπαθήσουν ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία. Στην περίπτωση που επικρατήσει το θετικό σενάριο, οι αναλυτές θεωρούν πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου για τα ελληνικά assets.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v