Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλο χτύπημα φέρεται να προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός

«Η επανάσταση θα συνεχιστεί» δηλώνει ο Χρ. Ξηρός που οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα. «Οπλοστάσιο» με καλάσνικοφ, χειροβομβίδες, εκρηκτικά και... αντιαρματικό βρέθηκε στο σπίτι-κρησφύγετο. Φαίνεται να σχεδίαζε αιματηρό χτύπημα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.

Μεγάλο χτύπημα φέρεται να προετοίμαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός

Μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα σχεδίαζε ο Χριστόδουλος Ξηρός που ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του εντοπίστηκε και συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική. 

Ο τρομοκράτης μεταφέρθηκε στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων από τη ΓΑΔΑ. Λίγο πριν οδηγηθεί στο εισαγγελικό γραφείο όπου τον αναμένουν δύο εισαγγελείς ο Χριστόδουλος Ξηρός φώναξε: «αντίσταση στην τρόικα, δεν θα μας σώσει κανένας σωτήρας».

Βγαίνοντας από την ΓΑΔΑ δήλωσε επίσης: « Δεν μιλάω στους ντέντεκτιβ της τρόικας». Ο Χριστόδουλος Ξηρός αναμένεται να επιστρέψει στην ΓΑΔΑ όπου θα περάσει τη νύχτα.

Εν τω μεταξύ οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα στο σπίτι της Αναβύσσου, ενώ οι έρευνες θα επεκταθούν και εκτός Αττικής στο Κιάτο, στο Λουτράκι και στην Ήπειρο, όπου όπως εκτιμάται μπορεί να βρίσκονται κρυμμένοι οι συνεργοί του. 

Βαρύς οπλισμός έχει βρεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο σπίτι που είχε νοικιάσει στην Ανάβυσσο, με πλαστά στοιχεία, ο Χριστόδουλος Ξηρός.

Οι αστυνομικοί έχουν βρει 9 καλάσνικοφ, εκ των οποίων το ένα φέρει διόπτρα λέιζερ, ένα δοχείο με ποσότητα εκρηκτικών, χειροβομβίδες, αντιαρματικό, μέρος από ρουκέτα και φυτίλια. Παράλληλα βρέθηκαν σημειώσεις του τρομοκράτη και «δρομολόγια διαφυγής», δεδομένα που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια για εξέταση.

Ξηρός: Η επανάσταση θα συνεχιστεί

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε αντιληφθεί ότι παρακολουθούνταν και θα προσπαθούσε να διαφύγει, είπε στους δημοσιογράφους ο δικηγόρος του,

Φραγκίσκος Ραγκούσης, αφού τον επισκέφτηκε στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, όπου κρατείται από χθες. Είπε ακόμα ότι ο Ξηρός δεν ήθελε να συλληφθεί βράδυ, για να μην γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, καθώς δεν είχε πρόθεση να χρησιμοποιήσει το όπλο του.

Πρόσθεσε ότι ο Ξηρός του δήλωσε πως δεν είναι τζιχαντιστής και γι αυτό τον λόγο δεν ήθελε να συμπλακεί με αστυνομικούς. Ακόμη, ότι δεν αποδέχεται καμία ενέργεια που τυχόν του αποδίδεται, για το διάστημα που ήταν φυγάς και δεν πρόκειται να δώσει κάποια πληροφορία στο στάδιο της ανάκρισης ή της προανάκρισης, γιατί ο στόχος του ήταν να διαφεύγει της σύλληψης.

«Όλον αυτό τον καιρό, τον έζησε κάτω από έναν ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας, όπως είχε αντιληφθεί και ο ίδιος. Αυτό δεν του έδωσε τη δυνατότητα καμιάς συνεργασίας ή καμία δυνατότητα για οτιδήποτε. Παρέμεινε μόνος προσπαθώντας να κερδίσει την ελευθερία του, κάτω από έναν κλοιό που ένιωθε να στενεύει καθημερινά. Δηλώνει ότι ο ίδιος, με δικές του προσπάθειες προμηθεύτηκε όλον αυτόν τον εξοπλισμό για τον οποίο αναλαμβάνει και την ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος διάβασε και δήλωση του Χριστόδουλου Ξηρού.

Ανάμεσα σε άλλα, στην ανακοίνωση ο Ξηρός αναφέρει: «Καμία συνεργασία με τους θεσμούς που υπηρετούν τις δυνάμεις κατοχής και την κυβέρνηση των δωσίλογων. Η επανάσταση θα συνεχιστεί παρά το πλήγμα που δέχτηκα γιατί είναι κοινωνική αναγκαιότητα».

Πως έφτασαν στα ίχνη του

Ο Χριστόδουλος Ξηρός βρισκόταν υπό αναζήτηση από την Αντιτρομοκρατική εδώ και τρεις μήνες. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό του είχαν βρει άνθρωπο με τον οποίο είχε επαφές. Η έρευνα εστιαζόταν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ μερικών ημερών κάτοικος της περιοχής είδε τον Χρ. Ξηρό στον δρόμο και επειδή του φάνηκε κάτι ύποπτο κάλεσε την Αστυνομία. Η Αντιτρομοκρατική αφού επεξεργάστηκε τις πληροφορίες και τις θεώρησε αξιόπιστες, σε συνδυασμό με παρακολούθηση κλήσεων άρχισε τις έρευνες στην περιοχή «πόρτα-πόρτα». Οι αστυνομικοί εντόπισαν το σπίτι προ περίπου τριών ημερών αργά το βράδυ και το έθεσαν υπό παρακολούθηση.

Το μεσημέρι του Σαββάτου δόθηκε το σήμα και του έστησαν παγίδα.

Σύλληψη με σκηνοθετημένο «ατύχημα»

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είχε τεθεί υπό παρακολούθηση εδώ και τρεις ημέρες. Οι μεγάλες αλλαγές στην εμφάνισή του (είχε αφήσει μακριά μαλλιά που τα είχε βάψει ξανθά, καθώς και μούσι) είχαν αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έπρεπε με κάποιο τρόπο να τον συλλάβουν και σκηνοθέτησαν ένα «ατύχημα».

Ο τρομοκράτης ήταν απομονωμένος και δεν είχε επαφές με τους περιοίκους του. Οι γείτονες τον έβλεπαν να μετακινείται με ποδήλατο, κάτι που αξιοποίησαν οι διωκτικές αρχές.

Ένας αστυνομικός οδηγώντας μηχανή προσποιήθηκε ότι έπεσε μπροστά στον μεταμφιεσμένο Χριστόδουλο Ξηρό. Ο φυγάς προθυμοποιήθηκε να τον βοηθήσει να σηκωθεί και εκείνη την ώρα άλλοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ξηρός αιφνιδιάστηκε και δεν προέβαλλε καμία αντίσταση. Αντίθετα φέρεται να είπε: «Τελείωσε, είμαι ο Χριστόδουλος Ξηρός». Πάνω του έφερε ένα όπλο που στη θαλάμη του είχε ήδη μια σφαίρα και άλλες 13 στη γεμιστήρα.

Συνελήφθη ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση

Ο Χριστόδουλος Ξηρός συνελήφθη ακριβώς ένα χρόνο μετά την εξαφάνισή του, όταν μετά από εννεαήμερη νόμιμη άδεια που έλαβε από την φυλακή δεν επέστρεψε ποτέ στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Αναζητούν τους συνεργούς του

Οι διωκτικές αρχές τώρα έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών του Χριστόδουλο Ξηρού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική εκτιμά ότι τουλάχιστον τρία άτομα βοήθησαν τον φυγά μετά την περσινή του εξαφάνιση, προσφέροντας στέγη και μετακινήσεις με οχήματα.

Οι έρευνες των αρχών τώρα εστιάζονται στις περιοχές του Αιγίου, του Λουτρακίου και της Ηπείρου. Μάλιστα με βάση πληροφορίες που έχουν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες θεωρείται βέβαιο από την ΕΛ.ΑΣ. ότι ετοίμαζε χτύπημα με νέου τύπου ενέργεια, όχι με αποστολή δεμάτων-βομβών όπως έγινε στην περίπτωση του ΑΤ Ιτέας, ωστόσο οι αστυνομικοί δεν θέλουν να πουν τίποτε παραπάνω για την ώρα.

ΠΗΓΗ: Real.gr


Real.gr Ξηρός ΓΑΔΑ από realmedialive

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο