Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιαρθρώσεις-«χρυσάφι» για εισηγμένες εταιρίες

Θετικές εκπλήξεις αναζητούνται μεταξύ των επιχειρήσεων που θα συμφωνήσουν την αναδιάρθρωση του δανεισμού τους. Το ζητούμενο της επίλυσης των προβλημάτων ρευστότητας με ταυτόχρονη επιστροφή στην κερδοφορία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Αναδιαρθρώσεις-«χρυσάφι» για εισηγμένες εταιρίες

Σε προχωρημένη φάση βρίσκονται οι συζητήσεις πολλών εισηγμένων εταιριών με τις πιστώτριες τράπεζες, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις και έτσι να βελτιώσουν δραστικά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιούνται και επιχειρούν.

Όσο και αν στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται το πολιτικό ζήτημα της χώρας, είναι αλήθεια πως πολλές επιχειρήσεις συζητούν με τις τράπεζες, επιδιώκοντας να μετακυλίσουν χρονικά τις υποχρεώσεις τους, να περιορίσουν δραστικά το κόστος χρηματοδότησής τους και γενικότερα να πάρουν τις απαιτούμενες ανάσες ρευστότητας ώστε να δράσουν χωρίς τα εμπόδια που, εδώ και χρόνια, τις βυθίζουν στη μετριότητα.

«Μην εκπλαγείτε αν σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώσετε πως μετά τις συμφωνίες προκύψουν εταιρίες που δεν θα αναγνωρίζετε», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, ο οποίος συμπληρώνει πως «το καθημερινό management των εταιριών αυτών όχι μόνο θα απαλλαγεί από τους χίλιους τόσους περιορισμούς που υπήρχαν λόγω της ελλιπούς ρευστότητας, αλλά επιπλέον θα δει και τα οφέλη από τα προγράμματα αναδιάρθρωσης, στην περίπτωση που αυτά εκπονήθηκαν από σοβαρούς ανθρώπους και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται στην πράξη».

Από την άλλη πλευρά βέβαια, δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει κάποιος το γεγονός πως σε πολλές περιπτώσεις εισηγμένων είτε η αναδιάρθρωση του δανεισμού δεν θα συμφωνηθεί, είτε εάν συμφωνηθεί, εκτιμάται πως δεν θα είναι αρκετή για να τις απαλλάξει από το... μοιραίο.

Επιστροφή στην κερδοφορία

H Creta Farms κατάφερε μέσα στο 2014 να αναδιαρθρώσει το δανεισμό της, μειώνοντας το υφιστάμενο περιθώριο επιτοκίου σε 4,5% και επιτυγχάνοντας περίοδο χάριτος αποπληρωμής κεφαλαίου κοινού ομολογιακού δανείου μέχρι την 31η/12/2015 και διάρκεια δανείου μέχρι την 31η/12/2023. Με την εν λόγω συμφωνία εκτιμάται ωφέλεια περίπου 1,7 εκατ. ευρώ στα αποτελέσματά της σε ετήσια βάση.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε η στρατηγική συμμαχία της με την Primo Meats καθώς και η επιστροφή της στην κερδοφορία (καθαρά κέρδη εννεαμήνου στα +746 χιλ. ευρώ).

Με πολύ καλύτερες προοπτικές ξεκίνησε το 2015 για τον όμιλο Dionic, καθώς μετά τις συμφωνίες που πέτυχε με Πειραιώς και Alpha Bank, προβλέπει πως σύντομα θα τα βρει και με τις άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

Η Alpha Bank -αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα και οι άλλες πιστώτριες τράπεζες- δέχτηκε να επιμηκύνει για πολλά χρόνια τα δάνεια της Dionic, όχι μόνο ψαλιδίζοντας το ύψος του επιτοκίου, αλλά και μετατοπίζοντας χρονικά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Έτσι, αν όλα πάνε καλά, θα φύγει ο βραχνάς της χρεοκοπίας και της ελλιπούς ρευστότητας από την Dionic, η οποία με τη σειρά της σημειώνει ισχυρό θετικό EBITDA και μπορεί να περάσει από φέτος στην κερδοφορία.

Όσους για τους μετόχους της εισηγμένης: Πρώτον, θα πρέπει μέσα στο 2015 να βάλουν το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δεύτερον θα πρέπει να φροντίσουν μέσα στα επόμενα δώδεκα χρόνια να εξοικονομήσει κεφάλαια η εταιρία, προκειμένου να αποπληρωθεί το παλαιό ΜΟΔ που κατέχει η Alpha Bank και έτσι να διατηρήσουν τον μετοχικό τους έλεγχο σε αυτή σε βάθος χρόνου.

Σε κερδοφόρα πορεία από το 2015 θα μπορούσε να περάσει -υπό προϋποθέσεις- και ο ιχθυοκαλλιεργητικός όμιλος Νηρέα. Η εταιρία κατάφερε πέρυσι να σημειώσει θετικές ταμειακές ροές και να περιορίσει τον υψηλό τραπεζικό της δανεισμό κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Η βελτίωση των συνθηκών στον κλάδο (άνοδος των τιμών των μεσογειακών ψαριών), η αναμενόμενη μεγάλη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους (10,1 εκατ. ευρώ μόνο στο εννεάμηνο του 2014) σε περίπτωση κεφαλαιοποίησης χρεών από τις τράπεζες και πτώσης των επιτοκίων, αλλά και η συνέχιση των πολιτικών για περιορισμό του κόστους θα βελτιώσουν το τελικό αποτέλεσμα του 2015 και ενδεχομένως να το καταστήσουν θετικό, αν δεν προκύψει κάποιο αρνητικό νέο από την αποτίμηση των αποθεμάτων.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Αλουμύλ τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε τη δυνατότητα σύναψης ομολογιακού δανείου έως 32 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης εξουσιοδότησε το διοικητικό της συμβούλιο να διαπραγματευθεί με τις τράπεζες κοινοπρακτικό δάνειο 120 εκατ. ευρώ για την αναδιάρθρωσή του «με τρόπο ευνοϊκότερο και λιγότερο επαχθή προς τα συμφέροντά της».

Ο γνωστός μεταλλουργικός όμιλος σημείωσε στο εννεάμηνο του 2014 (σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον κλάδο) θετικό EBITDA 8,087 εκατ. ευρώ, θετικό EBIT 371 χιλ. ευρώ, αλλά αρνητικό προ φόρων αποτέλεσμα 7,3 εκατ. ευρώ, καθώς το χρηματοοικονομικό κόστος διαμορφώθηκε στα 7,6 εκατ. ευρώ. Είναι προφανές πως μια μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να βελτιώσει κατά πολύ τα τελικά αποτελέσματα της Αλουμύλ.

Λεφτά από τους μετόχους

Σε πολλές περιπτώσεις βέβαια, οι μέτοχοι των εταιριών θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να αναδιαρθρωθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεών τους και να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελληνικής Υφαντουργίας, η διοίκησή της έχει προτείνει στις τράπεζες ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπου και σ' αυτό προβλέπεται οικονομική της ενίσχυση από τον βασικό μέτοχο. Συγκεκριμένα, προτείνεται αναδιάρθρωση δανεισμού στη μητρική και χρηματοδότηση της θυγατρικής της τόσο από τον βασικό μέτοχο, όσο και από τις τράπεζες.

Επίσης, ο βασικός μέτοχος της Ηλεκτρονικής Γιάννης Στρούτσης αναγκάστηκε να βάλει αρκετές φορές το χέρι στην τσέπη καλύπτοντας αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (η τελευταία το 2014) με στόχο η εισηγμένη να αναδιαρθρώσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της σε μακροπρόθεσμα και να αντλήσει κάποια επιπλέον χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v