Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε ο ένας από τους τρεις δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Στη δημοσιότητα έδωσαν οι αρχές τα στοιχεία των δολοφόνων. Πρόκειται για δυο αδέλφια 34 και 32 ετών και ένα 18χρονο. Σε κατάσταση συναγερμού το Παρίσι με χιλιάδες Γάλλους στους δρόμους.

Παραδόθηκε ο ένας από τους τρεις δράστες του μακελειού στο Παρίσι

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η γαλλική αστυνομία για την σύλληψη των δυο δραστών που σκότωσαν 12 άτομα στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo.

Οι δολοφόνοι έχουν αναγνωριστεί. Πρόκειται για δυο αδέλφια 34 και 32 ετών αντίστοιχα, γεννημένα στο Παρίσι, ονόματι Σαΐντ και Σερίφ Κουάτσι και έναν 18χρόνο που ονομάζεται Χαμίντ Μουράντ. Ο τελευταίος παραδόθηκε με δική του πρωτοβουλία στις αρχές. Μάλιστα όπως δήλωσε, προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς είδε  το όνομά του να κυκλοφορεί στα social media.

Έως τώρα έχει εντοπιστεί το πρώτο όχημα διαφυγής των δραστών, το οποίο εγκατέλειψαν και επίταξαν ένα δεύτερο αυτοκίνητο.

Σε κατάσταση συναγερμού το Παρίσι

Χιλιάδες Γάλλοι έχουν βγει στους δρόμους του Παρισιού αλλά και άλλων μεγάλων πόλεων, σε μία σιωπηλή διαμαρτυρία για την αιματηρή επίθεση στο περιοδικό Charlie Hebdo την ώρα που το Παρίσι βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Οι δολοφόνοι σκότωσαν δώδεκα ανθρώπους και τραυμάτισαν έντεκα στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Μεταξύ των νεκρών είναι τέσσερις από τους μεγαλύτερους σκιτσογράφους της Γαλλίας οι Charb, Cabu, Tignous και Georges Wolinski.

Σύμφωνα με δήλωση άνδρα ασφαλείας κουκουλοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία της εφημερίδας και άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα. Mε βάση πηγές, κρατούσαν και εκτοξευτήρες ρουκετών ενώ διέφυγαν από το σημείο με δύο οχήματα. Πλέον εκφράζονται φόβοι ότι οι ελεύθεροι «τρομοκράτες» θα ξαναχτυπήσουν.

"Ανδρες με μαύρες κουκούλες και οπλισμένοι με καλάσνικοφ εισέβαλαν στο κτίριο. Λίγα λεπτά μετά ακούσαμε συνεχή πυρά", είπε αμέσως μετά την επίθεση ο μάρτυρας Μπενουά Μπρενζέ, προσθέτοντας ότι άνθρωποι έφευγαν τρέχοντας από το κτίριο. Σύμφωνα με μάρτυρα από τη στέγη ενός κτιρίου, ένας άνδρας κατά τη στιγμή της επίθεσης, φώναξε «Αλάχ Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Παράλληλα κάποιοι εργαζόμενοι βρήκαν καταφύγιο στην ταράτσα του κτιρίου, όπως ανήρτησαν στο twitter.

Εθνικό πένθος αύριο στη Γαλλία

O πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε την Πέμπτη «ημέρα εθνικού πένθους» στη Γαλλία κι επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα.

«Το καλύτερο όπλο μας, είναι η ενότητά μας. Τίποτα δε μπορεί να μας διχάσει, τίποτα δε μπορεί να μας χωρίσει» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη διάρκεια ενός σύντομου διαγγέλματος προς το έθνος που αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Οι σημαίες στα δημόσια κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες για ένα διάστημα 3 ημερών, γνωστοποίησε ο Ολάντ.

Καταδικάζει την επίθεση ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε "με τον εντονότερο τρόπο" την επίθεση εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι.

"Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή", είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.

Η Κομισιόν

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ καταδίκασε την "βαρβαρότητα" της επίθεσης, χαρακτηρίζοντάς της "απαράδεκτη πράξη". "Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Η Γερμανία

Η Άνγκελα Μέρκελ καταδίκασε σήμερα το μακελείο, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου. «Αυτή η απεχθής ενέργεια δεν είναι μόνο μια επίθεση εναντίον των ζωών των Γάλλων πολιτών και της ασφάλειάς τους», ανέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ανακοίνωσή της. «Ήταν επίσης μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου, θεμέλια του ελεύθερου και δημοκρατικού μας πολιτισμού. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο», υπογράμμισε η καγκελάριος.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτήρισε την επίθεση «ένα απίστευτα βίαιο έγκλημα».

Η Ισπανία

H Μαδρίτη καταδίκασε «τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια» εναντίον του Charlie Hebdo και υπερασπίστηκε την ελευθερία του Τύπου ως «ένα θεμελιώδες δικαίωμα». «Πληροφορηθήκαμε με τρόμο τα νέα για τη χυδαία και δειλή τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε σήμερα εναντίον των γραφείων του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo στο Παρίσι», αναφέρει η ισπανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

«Η κυβέρνηση, εξ ονόματος του ισπανικού λαού, εκφράζει την καταδίκη της με τον πιο έντονο τρόπο», προσθέτει.
Η Ισπανία «υπερασπίζεται σήμερα με τον πιο σαφή τρόπο από ποτέ την ελευθερία του Τύπου ως ένα θεμελιώδες και αμετάκλητο δικαίωμα», σημειώνει η ανακοίνωση.

Η Ρουμανία

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση του χρτυπήματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

"Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό" έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Αποτροπιασμό εξέφρασε ο Α. Σαμαράς

Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση στο Παρίσι και την αλληλεγγύη των Ελλήνων στα θύματα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Εκ μέρους των Ελλήνων, εκφράζω τη βαθιά μας θλίψη και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Οι Έλληνες είμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των αθώων θυμάτων και συμμετέχουμε στο πένθος του φίλου γαλλικού λαού».

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την οργή της ελληνικής πλευράς και καταδίκασε απερίφραστα την προκλητική και βάρβαρη πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του γαλλικού περιοδικού «Charlie Hebdo» στο Παρίσι. Παράλληλα, εξέφρασε θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της επίθεσης, στον γαλλικό λαό και τις γαλλικές Αρχές. Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε τη γαλλική κυβέρνηση, ότι η Ελλάδα παραμένει στο πλευρό της, ως σταθερός σύμμαχος όσων αγωνίζονται υπέρ της ελευθερίας και κατά της τρομοκρατίας.



Attaque à "Charlie Hebdo" : les images de l... by LeNouvelObservateur 









ΠΗΓΗ: Real.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v