Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα ΕΚΤ προς Αθήνα: Το πρόγραμμα προϋπόθεση για χρηματοδότηση

(upd) Η ΕΚΤ θα διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, τόνισε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Μήνυμα ΕΚΤ προς Αθήνα: Το πρόγραμμα προϋπόθεση για χρηματοδότηση

Η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ εξαρτάται από την πετυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα αλλά και από τη συμφωνία για ένα πρόγραμμα με τους δανειστές, δήλωσε εκπρόσωπος της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ κάνει εξαιρέσεις στα collaterals που δέχεται από τις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντας πρόσβαση στα κεφάλαιά της παρά την επενδυτική βαθμίδα όπου βρίσκεται η Ελλάδα. «Η συνέχιση της εξαίρεσης βασίζεται στη δίμηνη τεχνική επέκταση του προγράμματος από τον EFSF αλλά και στο πρόγραμμα του ΔΝΤ» σημείωσε ο ίδιος.

«Βασίζεται επίσης στην υπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης αλλά και σε μια συμφωνία για ένα διάδοχο πρόγραμμα (follow-up arrangement) της Ελλάδας και της Ε.Ε., σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ», πρόσθεσε.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα ήταν αντικείμενο συζήτησης στην χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, αν και δεν βρισκόταν επισήμως στην ατζέντα. Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο όμως ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες προβληματίζονται από τα συνεχή δημοσιεύματα για τον κίνδυνο Grexit τα οποία έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο λίγο πριν παρθούν οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο ορισμένοι τοποθετούν στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου και άλλοι στο Μάρτιο.

Χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει είναι και η σημερινή έκθεση της Moody's. Όπως επισημαίνει, τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν πως οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκαν στα 164,3 δισ. ευρώ και πως η χρηματοδότηση της ΕΚΤ ανερχόταν στα 44,9 δισ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου 2014.

Η εφεδρική πηγή χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι απεριόριστη και υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Αν και καμία ελληνική τράπεζα δεν χρησιμοποιεί προς το παρόν τον ELA, η χρηματοδότησή του για το σύστημα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης πολιτικής κρίσης αυξήθηκε στα 124,1 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2012, ενώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα υποχώρησαν στα 150,6 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2012, σημειώνει o οίκος αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v