Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρδούβελης: Πολύ μικρός ο κίνδυνος bank run

H παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να βλάψει την ανάκαμψη, δηλώνει στη Wall Street Journal o Γκίκας Χαρδούβελης. Εκτιμά ως «πολύ μικρό» τον κίνδυνο μαζικής φυγής καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες.

Χαρδούβελης: Πολύ μικρός ο κίνδυνος bank run

Η ελληνική οικονομία μπορεί να διολισθήσει και πάλι σε ύφεση εάν η χώρα εισέλθει σε περίοδο παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας και τα σπάσει με τους διεθνείς πιστωτές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Κατά τον ίδιο, η αβεβαιότητα που περιβάλλει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου -με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις- έχει ήδη φέρει φόβους, αφού καταθέσεις ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ έχουν βγει από το τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες.

Το ποσό αυτό είναι μικρό σε σχέση με τα περίπου 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες τα τελευταία πέντε χρόνια, σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι μέρος των εκροών αυτών μπορεί να είναι απλώς το αποτέλεσμα των αυξημένων φορολογικών υποχρεώσεων.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να αποτελούν προάγγελο των επερχόμενων. «Η πιθανότητα μαζικής φυγής καταθέσεων από τις τράπεζες είναι πολύ μικρή, καθώς ο λαός καταλαβαίνει ότι οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς», τόνισε ο υπουργός, επισημαίνοντας ωστόσο πως «βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να παρακολουθήσουμε πολύ προσεκτικά τη συμπεριφορά των καταθετών».

Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014, όταν οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι επιχειρήσεις έχουν παγώσει τις επενδύσεις, οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν βαλτώσει και η είσπραξη φόρων έχει κάνει βουτιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αν η αβεβαιότητα αυτή δεν διαλυθεί σύντομα, προειδοποίησε ο υπουργός, μπορεί να χαθούν μήνες οικονομικής ανάπτυξης. «Αν χάσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους, όταν η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, και στη συνέχεια ενδεχομένως και το δεύτερο τρίμηνο, τότε σου μένει η μισή ανάπτυξη από αυτήν που θα μπορούσες να έχεις», είπε.

Η κυβέρνηση προβλέπει για φέτος ανάπτυξη στο 2,9%, όμως ο κ. Χαρδούβελης εκτιμά πως η ανάπτυξη θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο ήμισυ περίπου αυτού του ποσοστού, «στο χειρότερο σενάριο».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές για νέα γραμμή πίστωσης -η οποία κρίνεται απαραίτητη καθώς θα ξεκλείδωνε περίπου 7 δισ. ευρώ, χωρίς τα οποία η κυβέρνηση θα ερχόταν αντιμέτωπη με πρόβλημα στη ρευστότητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου- αυτό ίσως υπονομεύσει περαιτέρω την οικονομία.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο κανένα κόμμα να μην εξασφαλίσει αρκετές ψήφους ώστε να κερδίσει την πλειοψηφία στη Βουλή, ο κ. Χαρδούβελης είπε πως «δεν χρειάζεται μόνο να σχηματιστεί μια σταθερή κυβέρνηση γρήγορα, αλλά χρειάζεται και μια κυβέρνηση με ξεκάθαρη πολιτική για τη συνέχεια».

Πάντως, ο υπουργός δήλωσε πως είναι απίθανη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η πολιτική σε μια χώρα ακολουθεί τις βαθύτερες επιθυμίες του λαού, και ο λαός έχει μια βαθιά επιθυμία να παραμείνει με τη Δύση. Αυτό σχετίζεται με την παραμονή στην ευρωζώνη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v