Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αεροδρόμιο Αθήνας: Βλέπει «υψηλές πτήσεις» και το 2015

Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό και την Αθήνα από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Διατηρείται το θετικό momentum της περσινής χρονιάς. Σε ποιες εταιρείες ποντάρει ο Διεθνής Αερολιμένας για να διατηρηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Αεροδρόμιο Αθήνας: Βλέπει «υψηλές πτήσεις» και το 2015

Τη διατήρηση και το 2015 της ισχυρής ανοδικής δυναμικής που κατέγραψε το 2014 προδιαγράφουν για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας τα μέχρι στιγμής στοιχεία των προγραμματισμένων αεροπορικών συνδέσεων της θερινής περιόδου που ξεκινά στις 29 Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 24 Οκτωβρίου.

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας ήταν το best seller της ευρωπαϊκής αγοράς για τη χρονιά που έφυγε καταγράφοντας αύξηση 22,5% στους επιβάτες εσωτερικού, 20,5% στους ταξιδιώτες εξωτερικού και 21,2% στη συνολική κίνηση η οποία έφθασε τα 15.196.463 επιβάτες.

Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε συνολικά 2,7 εκατ. περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2013 από τους οποίους 1,7 εκατ. επιπλέον επιβάτες διακινήθηκε στα δρομολόγια εξωτερικού, ενώ η κίνηση στις εσωτερικές γραμμές αυξήθηκε κατά 1 εκατ. ταξιδιώτες.

Τα στοιχεία που επιτρέπουν στα στελέχη του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) να αισιοδοξούν αφορούν τους νέους προορισμούς και τα επιπλέον δρομολόγια που προσθέτουν «παλιές» και «νεοσύλλεκτες» στην ελληνική αγορά αεροπορικές εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, παρότι πολύ πρόωρο, τα πρώτα στοιχεία κίνησης του 2015 δείχνουν πως το αεροδρόμιο της Αθήνας διατηρεί το θετικό momentum με το οποίο ολοκληρώθηκε το 2014. Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του νέου χρόνου η επιβατική κίνηση κατέγραφε αύξηση της τάξης του 20%, σύμφωνα με στελέχη του αεροδρομίου.

Σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο, η εξέλιξη της επιβατικής κίνησης θα κριθεί από τους Έλληνες επιβάτες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 50% της πελατείας του και στην «επιστροφή» των οποίων βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η σημαντική άνοδος τη χρονιά που πέρασε.

 

Βρήκε νέα «φτερά» για το καλοκαίρι

Στη χρονιά που μόλις άρχισε, το αεροδρόμιο της Αθήνας προσδοκά να διατηρηθεί σε υψηλές τροχιές χάρη, κυρίως, στη σημαντική επέκταση του δικτύου της ελληνικής Aegean Airlines, στην ενίσχυση της παρουσίας της ιρλανδικής εταιρείας χαμηλού κόστους Ryanair αλλά και στην αναπτυξιακή δυναμική αρκετών άλλων παικτών.

Οι φετινές επιδόσεις του ΔΑΑ θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις νέες συνδέσεις και τα αυξημένα δρομολόγια της Aegean Airlines η οποία αντιπροσωπεύει, ήδη, τον βασικό αερομεταφορέα-πελάτη του αεροδρομίου.

Στο θερινό πρόγραμμα δρομολογίων της η Aegean προσθέτει:
- 7 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Πάφο (Κύπρο),
- 4 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Κάιρο (Αίγυπτο)
- 3 πτήσεις την εβδομάδα προς Ντουμπρόβνικ (Κροατία), Νάπολι (Ιταλία), Μάλτα, Τεχεράνη (Ιράν), και Πρέβεζα
- 2 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Μπορντό, Τουλούζη (Γαλλία), Ελσίνκι (Φινλανδία), Πίζα (Ιταλία), Ριάντ (Σαουδική Αραβία), Ερεβάν (Αρμενία) και Όσλο (Νορβηγία) και
- 1 πτήση την εβδομάδα προς Ταλίν (Εσθονία).

Παράλληλα, η εταιρεία αυξάνει τον αριθμό των πτήσεων σε 23 δρομολόγια εξωτερικού και 6 δρομολόγια εσωτερικού.

Η ιρλανδική Ryanair από την πλευρά της, εγκαινιάζει καθημερινό δρομολόγιο προς Βαρσοβία (Πολωνία) και Βρυξέλλες (το συγκεκριμένο δρομολόγιο έχει ξεκινήσει ήδη από το χειμερινό πρόγραμμα και θα διατηρηθεί και το καλοκαίρι). Επιπλέον, θα πραγματοποιεί 4 πτήσεις τη βδομάδα προς Βουδαπέστη (Ουγγαρία), 3 προς Μπρατισλάβα (Σλοβακία) και δύο καθημερινές πτήσεις προς Σαντορίνη και Ρώμη,

Ταυτόχρονα, η Ryanair ενισχύει την παρουσία της σε Λονδίνο (1 επιπλέον καθημερινή πτήση), Μιλάνο/Μπέργκαμο (3 επιπλέον εβδομαδιαίες συχνότητες) ενώ προσθέτει μια καθημερινή πτήση στα δρομολόγιά της προς Πάφο, Θεσσαλονίκη και Χανιά.

Την ίδια στιγμή η άλλη ισχυρή εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet προσθέτει 3 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Νάπολι και η εταιρεία Niki 6 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Βιέννη.

Η φινλανδική Finnair προσθέτει 2 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Ελσίνκι, η Ellinair (συμφερόντων Μουζενίδη) εγκαινιάζει ένα δρομολόγιο προς Κίεβο την εβδομάδα και 2 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Μόσχα.

Η «νεοσύλλεκτη» στην ελληνική αγορά εταιρεία χαμηλού κόστους Volotea (εδρεύει στη Βαρκελώνη) εγκαινιάζει 4 εβδομαδιαίες πτήσεις προς Σαντορίνη, 3 προς Βενετία και 2 πτήσεις τη βδομάδα προς τρεις προορισμούς της Ιταλίας (Μπάρι, Παλέρμο και Πίζα).

Σημαντική αύξηση του αριθμού πτήσεων αναμένεται από εταιρίες που, ήδη, δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Αύξηση, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του ΔΑΑ θα υπάρξει από την easyJet σε Αμβούργο, Μάντσεστερ και Λονδίνο (Γκάτγουικ), την Ukraine International Airlines στη γραμμή προς Κίεβο, την Iberia προς Μαδρίτη, την Air Canada Rouge προς Τορόντο και Μόντρεαλ, την αμερικανική Delta Airlines προς Νέα Υόρκη, την ισπανική εταιρεία χαμηλού κόστους Vueling προς Ρώμη (Φιουμιτσίνο) και την Austrian προς Βιέννη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v