Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς η αλλαγή έδρας κόβει φόρο στα «μπλοκάκια»

Απόφαση Σαββαΐδου σβήνει το συντελεστή 26% και δίνει αφορολόγητο με την κλίμακα των μισθωτών. Έως τις 20 Φεβρουαρίου η προθεσμία για μεταβολές στην επαγγελματική εγκατάσταση, χωρίς κυρώσεις. Οι προϋποθέσεις.

Πώς η αλλαγή έδρας κόβει φόρο στα «μπλοκάκια»

Μπλοκάκι, με επαγγελματική έδρα το σπίτι, απασχόληση σε έως τρεις εργοδότες ή και περισσότερους με τον ένα όμως να δίνει το 75% του εισοδήματος κερδίζει αφορολόγητο (9.550 ευρώ μέσω tax credit) με την κλίμακα των μισθωτών. Το ίδιο μπλοκάκι με έδρα διαφορετική από την κατοικία πιάνεται στην τσιμπίδα της κλίμακας φορολογίας ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.

Ο νόμος είναι νόμος και αυτό ορίζει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Επειδή όμως χιλιάδες μπλοκάκια δεν γνωρίζουν την παράμετρο της έδρας-κατοικίας, με απόφαση την οποία υπέγραψε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να διορθώσουν την έδρα τους, έστω και κατόπιν εορτής.

Στην απόφαση που δημοσιεύθηκε εχθές, αναφέρεται ότι όσα φυσικά πρόσωπα παρέχουν υπηρεσίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και καλύπτουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών μπορούν να δηλώσουν ως επαγγελματική εγκατάσταση το σπίτι τους, με μια δήλωση μεταβολών στην εφορία έως τις 20 Φεβρουαρίου, χωρίς κυρώσεις.

Ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει ότι φυσικά πρόσωπα τα οποία παρέχουν υπηρεσίες με μπλοκάκια, για τα εισοδήματα του 2014 και εφεξής, μπορούν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε έως τρία φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις ή, εφόσον οι εργοδότες είναι περισσότεροι, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από έναν εργοδότη. Επιπρόσθετη προϋπόθεση είναι όμως, από το 2014 και μετά, οι εργαζόμενοι να μην έχουν εμπορική δραστηριότητα και να μην διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση διαφορετική από το σπίτι τους.

Όσοι δεν έχουν δηλώσει το σπίτι τους ως επαγγελματική έδρα φορολογούνται αναγκαστικά με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών, χωρίς αφορολόγητο και με συντελεστές 26% για τα πρώτα 50.000 ευρώ εισοδήματος και 33% για το υπερβάλλον.

Η φορολογική επιβάρυνση από την παράλειψη δήλωσης επαγγελματικής έδρας ταυτόσημης με την κατοικία είναι καταλυτική. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με μπλοκάκι, ο οποίος καλύπτει τις υπόλοιπες προϋποθέσεις και δεν έχει δηλώσει ως επαγγελματική έδρα το σπίτι του, για εισόδημα 10.000 ευρώ πέρυσι, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 2.600 ευρώ. Αν ο ίδιος φορολογούμενος δηλώσει το σπίτι του ως επαγγελματική εγκατάσταση, καλύπτεται σχεδόν πλήρως από το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ (λόγω του tax credit των 2.100 ευρώ για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ) και η φορολογική επιβάρυνση περιορίζεται σε μόλις 100 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2014, για πρώτη φορά, αμειβόμενοι με μπλοκάκια εφόσον έχουν παράλληλα εισόδημα και από μισθωτή εργασία θα φορολογηθούν για τον μισθό με την κλίμακα των μισθωτών αλλά για τις αμοιβές από μπλοκάκι με την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών. Η διάταξη αυτή -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- δεν έχει αλλάξει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v