Ασφαλιστικός κλάδος: «Πάγωσαν» την αγορά οι πολιτικές εξελίξεις

Το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής υποχώρησε κατά 0,6% στο 11μηνο, ενώ οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν αρκετά πτωτικό Δεκέμβριο. Γενικότερη αίσθηση είναι ότι το bancassurance και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου ανέβασαν τα μερίδιά τους.

Ασφαλιστικός κλάδος: «Πάγωσαν» την αγορά οι πολιτικές εξελίξεις

Την εκτίμησή τους ότι ο Δεκέμβριος κινήθηκε αρκετά πτωτικά σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα και πως ο Ιανουάριος ξεκίνησε με το αριστερό εκφράζουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, αποδίδοντας το πάγωμα της αγοράς αρχικά στο κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας και στη συνέχεια στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

«Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά η γενικότερη αίσθηση στην αγορά οδηγεί σε μια αρκετά πτωτική παραγωγή το Δεκέμβριο και σε συνέχιση της τάσης τον Ιανουάριο, σε ένα μήνα όμως που παραδοσιακά είναι μέτριος» δήλωσε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος ασφαλιστικής εταιρείας και σε γενικές γραμμές συμφώνησαν και άλλοι παράγοντες του ευρύτερου ασφαλιστικού χώρου.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ακόμα και κάποια πρόσθετη ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα που ως ένα βαθμό αποσκοπούν στην έμμεση προστασία ένα σενάριο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Βέβαια, τα πρώτα γκρίζα μηνύματα είχαν ήδη αρχίσει να έρχονται, γεγονός που επιβεβαίωσε άλλωστε και το χθεσινό δελτίο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (βλέπε στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων).

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΕΑΕ, η παραγωγή του Νοεμβρίου μειώθηκε 3,4%, όταν η πτώση του πρώτου δεκαμήνου ήταν μόλις 0,3%. Ειδικότερα, ο κλάδος ζωής ανέβηκε το Νοέμβριο μόλις 2,9% (+13,5% στο δεκάμηνο) και οι γενικές ασφαλίσεις υποχώρησαν 10,4% (έναντι -10% στο δεκάμηνο).


Συνολικά, στο εντεκάμηνο του 2014:

• Το σύνολο της ασφαλιστικής παραγωγής υποχώρησε κατά 0,6%.

• Ο κλάδος ζωής σημείωσε άνοδο 12,3% με βασικούς καταλύτες τα προϊόντα του κλάδου υγείας (+29%), τα ομαδικά συμβόλαια (+10,1%) και κυρίως τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις (+70,1%).

• Η παραγωγή των γενικών κλάδων υποχώρησε 10%, πτώση που σε μεγάλο βαθμό αποδίδεται στα μειωμένα τιμολόγια του κλάδου των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, η παραγωγή του κλάδου οχημάτων υποχρεώθηκε σε πτώση 14,1%.

Τέλος, γενικότερη αίσθηση των παραγόντων της αγοράς είναι πως το bancassurance και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου ανέβασαν τα μερίδιά τους απέναντι στα άλλα δίκτυα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v